Σπαρτιάτες: Διάλυση και αυτοενοχοποίηση

Σπαρτιάτες: Διάλυση και αυτοενοχοποίηση

Οι Σπαρτιάτες σκορπάνε, με βαριές αλληλοκατηγορίες που ήδη προκαλούν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου  

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Σπαρτιάτες να κατάφεραν να μπουν στη Βουλή ξεπερνώντας τα νομοθετικά αναχώματα που υψώθηκαν για να εμποδιστεί η παρουσία καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση στο Κοινοβούλιο, ωστόσο ήδη από την ημέρα των εκλογών του Ιουνίου δεν έκρυψαν ότι όφειλαν την επίδοσή τους στην επιρροή του Ηλία Κασιδιάρη σε μερίδα του εκλογικού σώματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, έσπευσε να ευχαριστήσει τον καταδικασμένο και φυλακισμένο στον Δομοκό υπαρχηγό της Χ.Α., αναγνωρίζοντας τη «σκιώδη» συμβολή του στην εκλογική επιτυχία.

Μόλις δύο μήνες αργότερα, το κόμμα σπαράσσεται από πρωτόγνωρη διαμάχη επικράτησης, με τον Βασίλη Στίγκα να προσπαθεί να διατηρήσει την ηγεσία του και με μια κοινοβουλευτική ομάδα να τον αμφισβητεί ανοιχτά. Η κόντρα ξεφεύγει πλέον από τα όρια της εσωκομματικής αναμέτρησης, καθώς περνάει ήδη στη σφαίρα της Ποινικής Δικαιοσύνης, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνά όσα ακούστηκαν για τις διαδρομές του χρήματος μέσα στο κόμμα.

Η μοναξιά

Η εικόνα του κ. Στίγκα μόνου στα έδρανα, χωρίς κανέναν βουλευτή δίπλα του, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την περασμένη Πέμπτη, και οι καταγγελίες του στη συνέχεια για καθοδηγούμενους βουλευτές «από ξένα κέντρα, που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε», καθώς και η απόφασή του για διαγραφή τριών βουλευτών, είναι η κορυφή του «παγόβουνου». Ο ίδιος ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, που «δείχνει» τον Ηλία Κασιδιάρη πίσω από την «ανταρσία», βάζει μεταξύ άλλων και το θέμα της χρηματοδότησης του κόμματος ως ένα από τα κεντρικά αντικείμενα της διαμάχης.

Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που άρχισε σχετική προκαταρκτική εξέταση και κάλεσε τον κ. Στίγκα να καταθέσει την Τρίτη ενώπιον της εισαγγελέως, Γεωργίας Αδειλίνη, σχετικά με τους ισχυρισμούς του για το πού διοχετεύεται η κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα.

Την ίδια στιγμή, η Βουλή και η κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Μελετάται εξονυχιστικά όλο το «οπλοστάσιο», στο πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ανάλογα με την πορεία της ποινικής διαδικασίας που ήδη κινείται.

Επιπλέον, μπορεί από τον Αρειο Πάγο να δόθηκε το πράσινο φως για συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές, αφού δεν είχαν ανακύψει στοιχεία για «κρυπτόμενη ηγεσία» διαφορετική της επισήμως εμφανιζόμενης, η εικόνα αυτή, όμως, έχει ανατραπεί προ πολλού και ίσως αυτό ανοίγει κάποιες νέες δυνατότητες στις υποθέσεις που εκκρεμούν στο Εκλογοδικείο.

Με αφορμή την ανηλεή σύγκρουση που εξελίσσεται με διακύβευμα τον έλεγχο του κόμματος, έρχονται στο φως στοιχεία ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Η σύγκρουση του Βασίλη Στίγκα με τους βουλευτές του άρχισε όταν ένας εξ αυτών, ο Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέφρασε δημόσια στήριξη από το βήμα της Βουλής προς την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων.

Η πρόσφατη απόφαση του κόμματος να στηρίξει, τελικά, την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, που ήταν μια κίνηση κατευνασμού της επιμονής των βουλευτών της οποίας δέκτης ήταν ο κ. Στίγκας, τελικά ουδόλως οδήγησε σε εκτόνωση της κρίσης. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσαν θέμα διεξαγωγής συνεδρίου και ανοίγματος του κόμματος σε εγγραφή νέων μελών. Ο Βασίλης Στίγκας διέγνωσε τον κίνδυνο πλήρους απώλειας του ελέγχου του κόμματος, τυπικά μέσα από θεσμικές διαδικασίες, και απέφυγε να συναντήσει ξανά τους βουλευτές του επικαλούμενος κάποιο κώλυμα. Η «απάντηση» ήρθε με την απουσία των βουλευτών από τη Βουλή την Πέμπτη.

500 μέλη

Λίγη ώρα προτού ο ίδιος από το βήμα της Ολομέλειας καταγγείλει μεθοδεύσεις και πρωτοφανές παρασκήνιο, οι βουλευτές του κόμματος αναζητούσαν τρόπους να προκαλέσουν συνέδριο, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου. Φαινόταν να καταλήγουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν συγκεντρώνονταν οι υπογραφές του 10% των εγγεγραμμένων μελών. Πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη; Το πολύ 500, σύμφωνα με πληροφορίες.

H απόφαση του Βασίλη Στίγκα να διαγράψει τους Ιωάννη Κόντη, Ιωάννη Δημητροκάλη και Χαράλαμπο Χατζηβάρδα προφανώς αποσκοπεί και στο να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι. Θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για προσωρινή ανακωχή, καθώς οι δύο πλευρές μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ το ίδιο γίνεται, όπως προαναφέραμε, και σε θεσμικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή