Εντός και Εκτός: Περιμένοντας τον Γκοντό στα ελληνοτουρκικά

Εντός και Εκτός: Περιμένοντας τον Γκοντό στα ελληνοτουρκικά

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Περιμένοντας τον Γκοντό». Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, ενδεικτικό της περιόδου του υπαρξισμού, είναι μια θρηνωδία στη ματαιότητα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση. Ο ίδιος ο Γκοντό δεν υπάρχει, τον περιμένουν, αλλά δεν έρχεται ποτέ, ενώ η ζωή περνάει και χάνεται. Οχι, η στήλη δεν έχει πάθει υπαρξιακή κρίση. Με τη φράση «περιμένοντας τον Γκοντό» σχολίασε τις προοπτικές που ανοίγονται το επόμενο δίμηνο στα ελληνοτουρκικά μια πηγή με μακρά σχετική εμπειρία. Αν το σχόλιο παραπέμπει στη ματαιότητα της προσπάθειας ή στην εγγενή ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις όποιες ελπίδες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, είναι ακόμη άγνωστο. Είναι σαφές, πάντως, ότι η όποια απάντηση, αρνητική ή θετική, θα έχει δοθεί προς όλες τις κατευθύνσεις πολύ σύντομα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αποστροφή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι «υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» έγινε αντιληπτή από όποιον την παρακολούθησε ως απόπειρα εξίσωσης του θύματος, του Αντώνη Καρυώτη, με τους θύτες που τον ώθησαν στον θάνατο το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την καταδίκη της «απάνθρωπης», όπως χαρακτηρίστηκε, δήλωσης του κ. Βαρβιτσιώτη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για «πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης και ακαταλληλότητα ως προς την προσήκουσα άσκηση των καθηκόντων του» υπουργού Ναυτιλίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη και έκανε λόγο για «γεγονός της ντροπής που δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε» και διαβεβαίωσε πως «στη μνήμη του Αντώνη η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της». Χθες αργά το βράδυ ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συγγνώμη αν, όπως είπε, άθελά του, «με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη. Ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Ως πειρατής με καλυμμένο το δεξί μάτι του, στη συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για τον προϋπολογισμό. Αν και δεν είναι ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης που καταφέρνει να τραυματιστεί εν ώρα άθλησης (εν προκειμένω κάνοντας τζόγκινγκ κοντά στο σπίτι του στο Πότσνταμ), εκμεταλλεύθηκε τα αποτελέσματα προκειμένου να κάνει εντύπωση στα social media ως ένα ιδιότυπο μιμίδιο. Πέρα, βέβαια, από το αστείο του πράγματος (δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι καλά), η εικόνα του Ολαφ Σολτς σε αυτή την κατάσταση αντικατοπτρίζει σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο τη φάση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες. Από τότε, δηλαδή, που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ξαφνική ανατροπή της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για το Βερολίνο δεν ξέπλυνε απλώς το λούστρο της ηγέτιδας δύναμης της Ε.Ε., αλλά τραυμάτισε το γόητρο και –ακόμη χειρότερα– την ικανότητα της Γερμανίας να εμφανίζεται ως πυλώνας σταθερότητας. Το Βερολίνο κάθισε στο πίσω κάθισμα, μαζί με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους Ευρωπαίους, ούτε καν στη θέση του συνοδηγού των ΗΠΑ. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να επιχαίρει. Τραυματισμένη Γερμανία ισοδυναμεί με τραυματισμένη Ευρώπη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα καθ’ ημάς συμφέροντα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Αμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Εκεί είχε μια συνάντηση με έναν παλιό γνώριμό του, τον Λουίτζι ντι Μάιο, πλέον ειδικό εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις χώρες του Κόλπου. Ο Λουίτζι ντι Μάιο ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας όταν το καλοκαίρι του 2020 Αθήνα και Ρώμη συμφώνησαν σε οριοθέτηση ΑΟΖ, κλείνοντας μια εκκρεμότητα 45 ετών μετά τη συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα. Οι δύο άνδρες θυμήθηκαν, βέβαια, τα παλιά και συζήτησαν και για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Δένδιας, πάντως, βρίσκεται στα ΗΑΕ με σκοπό να συζητήσει με τους –επίσης παλαιούς γνώριμούς του από την εποχή του ΥΠΕΞ– Εμιρατινούς για την πιθανότητα συνεργασίας σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Προτάσεις και ιδέες». Αυτό ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες ενόψει της ΔΕΘ. Ακρίβεια, κερδοσκοπικός πληθωρισμός, παιδεία και υγεία είναι οι ενότητες που επισημάνθηκαν ως κρίσιμες. Στη Χαριλάου Τρικούπη χθες εμφανίστηκαν ξανά (γιατί όχι) ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ διαπίστωσαν ότι ίσως διαμορφώνονται συνθήκες που θα φέρουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής τον Γιάννη Σγουρό. Ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο και τη Δευτέρα στο Καστελλόριζο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT