Ενα ντιμπέιτ για την Αττική: Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ»

Ενα ντιμπέιτ για την Αττική: Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ»

Οι Ν. Χαρδαλιάς, Γ. Ιωακειμίδης και Γ. Σγουρός μιλούν στην «Κ» για τα σχέδιά τους αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα, τη β΄ φάση του παραλιακού μετώπου και την αναβάθμιση των δυτικών προαστίων

10' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ» για τα σχέδιά τους αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα, τη β΄ φάση του παραλιακού μετώπου και την αναβάθμιση των δυτικών προαστίων.

Το ποσοστό ανακύκλωσης πολλών δήμων της Αττικής είναι πολύ χαμηλό. Την ίδια στιγμή, η λύση των σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζεται. Τι θα κάνετε τελικά με τα σκουπίδια των 66 δήμων;

Ενα ντιμπέιτ για την Αττική: Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ»-1Νίκος Χαρδαλιάς
Υποψήφιος με τη στήριξη Ν.Δ

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής, το ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται στο πάρα πολύ χαμηλό 23,1%. Πρέπει επιτέλους να επιτευχθούν, με τη συνεργασία δήμων και περιφέρειας, οι στόχοι του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για να πάψει η Αττική να θάβει σκουπίδια. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός των δήμων για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων. Οι δήμοι επιβάλλεται να αλλάξουν πρακτικές που θεωρούνται ξεπερασμένες, να επιβραβεύουν όσους ανακυκλώνουν, κάνοντας ακριβότερο τον λογαριασμό σε όσους επιμένουν να πετούν τα σκουπίδια στον πράσινο κάδο. Τέλος, πρέπει να επενδύσουμε στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών. Χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και την υιοθέτηση νέων συνηθειών, δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε το «τέρας» των σκουπιδιών.

Ενα ντιμπέιτ για την Αττική: Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ»-2Γιώργος Ιωακειμίδης
Υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι τραγική. Η Φυλή έχει το πολύ 1,5 χρόνο ζωής. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να ανακυκλώνουμε 900.000 τόνους σκουπιδιών και ανακυκλώνουμε μόλις 150.000.
Το χειρότερο είναι ότι η διοίκηση Πατούλη αυτά τα 4 χρόνια απέφυγε να προετοιμάσει την επόμενη μέρα και άφησε ανεκμετάλλευτα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μια συνεκτική και ρεαλιστική πρόταση για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. Προχωράμε στην ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Δίνουμε την αναγκαία συνδρομή στους δήμους για την οργάνωση, αποκομιδή και διαχείριση της ανακύκλωσης σε κάδους, γωνίες ανακύκλωσης και μικρές μονάδες βιοαποβλήτων, καθώς και την κομποστοποίηση στο σπίτι. Στόχος μας είναι το 2025 να λειτουργούν τα εργοστάσια και η οργάνωση των ροών ανακύκλωσης να φτάσει τις 300.000 τόνους.

Ενα ντιμπέιτ για την Αττική: Τρεις υποψήφιοι για την Περιφέρεια μιλούν στην «Κ»-3Γιάννης Σγουρός
Υποψήφιος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ

Δεν χρειάζεται να «ανακαλύψουμε την Αμερική», αλλά χρειάζονται βασικά βήματα, εναρμόνιση με τις καλές πρακτικές της Ε.Ε., με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η προσπάθεια θέλει χρόνο και συνεργασία περιφέρειας – δήμων, διότι η επίτευξη των στόχων εξαρτάται από τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών, ξεκινώντας από την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών στο σχολείο. Χρειαζόμαστε περιφερειακό σχεδιασμό, διότι από το 2020 η Αττική δεν έχει σχέδιο για το πώς και με τι κόστος θα πετύχει τους στόχους για την ανακύκλωση. Επίσης να δούμε την κατάσταση του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που λόγω κακοδιαχείρισης –όπως έχω καταγγείλει– κινδυνεύει να βουλιάξει από τα χρέη. Αν δεν είχε σταματήσει ο σχεδιασμός μας το 2014, το πρόβλημα θα είχε λυθεί με 400 εκατ. ευρώ – τώρα θέλει 2 δισ.!

Η Αττική χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα και αποχετευτικό σύστημα εκεί όπου υπάρχουν βόθροι. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, όμως, είναι ελλειμματικός. Υπάρχει σχέδιο και κονδύλια για να πραγματοποιηθούν;

Ν. Χαρδαλιάς: Από την προσωπική μου εμπειρία, γνωρίζω πως για να θωρακιστεί η Αττική από τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές χρειάζονται τρία πράγματα. Σοβαρή μελέτη του προβλήματος, με βάση τα νέα δεδομένα. Σοβαρός σχεδιασμός, για να καταγράψεις τις νέες ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις. Και, φυσικά, τα απαραίτητα χρήματα για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μπορούν να μας εξασφαλίσουν πόρους για να ξεκινήσουμε τη νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων. Γνωρίζω τις ανάγκες, έχω την ομάδα των τεχνοκρατών που ήδη μας βοηθά να επικαιροποιήσουμε τον νέο σχεδιασμό και πιστεύω ότι σε συνεργασία με τους δήμους και την κυβέρνηση θα κάνουμε αυτό που απαιτείται για να αισθάνονται οι συμπολίτες μας ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Γ. Ιωακειμίδης: Tο πώς έφτασε η Περιφέρεια Αττικής να έχει έλλειμμα είναι κάτι που δεν θα μείνει αναπάντητο. Θα ζητήσω κι από τους συνυποψηφίους δέσμευση ότι θα προκαλέσουμε άμεσα διαχειριστικό έλεγχο. Υπάρχουν τουλάχιστον 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό που δεν έχουν καν ξεκινήσει. Δεν είναι λοιπόν θέμα χρημάτων μόνο. Είναι απολύτως εφικτό να αξιοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αναθεώρησης και αναπροσαρμογής του εγκεκριμένου προγράμματος 2021-27, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες. Είναι επείγον να βάλουμε σε τάξη τη χαοτική κατάσταση με τις αναθέσεις των έργων. Eχουμε διαγωνισμούς που δεν έχουν ξεκινήσει αναίτια, διαγωνισμούς που υπάρχουν ανάδοχοι και δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, συμβάσεις που ξεκίνησαν και δεν τέλειωσαν ποτέ. Πάνω από 85 εκατ. ευρώ συνολικά για έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας λιμνάζουν. Μόλις αναλάβουμε, τα έργα αυτά θα ξεμπλοκαριστούν.

Γ. Σγουρός: Το 2014 εκπονήσαμε ολιστική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής εκτιμώντας ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των αναγκαίων έργων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κανένας προϋπολογισμός –ακόμη και ο πλεονασματικός με τα 340 εκατ. ευρώ που αφήσαμε το 2014– δεν επαρκεί για να εκτελεστούν τόσο πολλά έργα και τόσο γρήγορα. Με βάση τη μελέτη και τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας του ΥΠΕΝ, απαιτείται προτεραιοποίηση, με έμφαση στις περιοχές υψηλού κινδύνου, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ταχύτατη υλοποίηση των έργων με αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των υγρών λυμάτων. Επιμένω στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων διότι το μεγαλύτερο έργο που ξεκινήσαμε πριν από 11 χρόνια, το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας –με το οποίο καταργούνται 40.000 βόθροι– έκανε 10 χρόνια να ολοκληρωθεί!

Δυτική Αττική. Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση των περιοχών που συστηματικά έχουν παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια;

Ν. Χαρδαλιάς: Για να αλλάξουμε την εικόνα στη Δυτική Αττική, θα κινηθούμε σε τρεις άξονες: 
Πρώτον, θα δώσουμε βάρος στην αντιπλημμυρική της θωράκιση. Θα αντιμετωπίσουμε, αρχικά με την εκπόνηση μελετών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το πρόβλημα των ανοριοθέτητων και αδιευθέτητων ρεμάτων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των αναγκαίων έργων. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η ολιστική μελέτη στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, για τις λεκάνες απορροής στο σύνολο της περιοχής και όχι αποσπασματικά για κάθε δήμο.
Δεύτερον, θα επικεντρωθούμε ως Περιφέρεια στην περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν μεγάλο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού της περιοχής. Τρίτον, θα δώσουμε τεράστια περιβαλλοντική ανάσα σε όλη τη Δυτική Αττική όταν θα καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε τέλος στην ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Γ. Ιωακειμίδης: Ως δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη τα τελευταία 29 χρόνια, έχω δείξει στην πράξη πώς σε μια παραμελημένη περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Στην Αττική, ολόκληρες περιοχές έχουν συστημικά περιθωριοποιηθεί και εγκαταλειφθεί, λες και οι κάτοικοί τους είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οικισμοί γίνονται πόλεις χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές. Τουλάχιστον 20 έργα, δράσεις και μελέτες εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας περιμένουν στα συρτάρια. Σκοπεύουμε να αξιοποιούμε πρωτίστως τον χωροταξικό σχεδιασμό ως εργαλείο για την ορθή βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής (και Ανατολικής) Αττικής, οριοθετώντας και περιορίζοντας κατ’ αρχάς τα logistics. Θα προτάξουμε νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση, μια στοχευμένη δηλαδή στρατηγική ανάπτυξης, που θα έρθει μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΠ. Θα δοθεί, τέλος, έμφαση στη χρηματοδότηση δήμων για μικρές και μεγάλες έξυπνες αστικές αναπλάσεις.

Γ. Σγουρός: Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες και οι αδικίες ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης, που επί πολλά έτη συντήρησε και πριμοδότησε τη λογική της μετατροπής της περιοχής σε πίσω αυλή του λεκανοπεδίου. Παθογένειες και αδικίες, όπως η έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού, ο πολλαπλασιασμός των αυθαίρετων κτισμάτων, η άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική εγκατάλειψη, η γκετοποίηση, η έλλειψη βασικών υποδομών. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε εξειδικευμένες προτάσεις για τη Δυτική Αττική, όπως η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, η αποκατάσταση περιβαλλοντικά ρυπασμένων περιοχών, η επένδυση σε startup επιχειρήσεις, η υπαγωγή όλων των δικτύων ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας που συνταγματικά η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει προς όλους τους πολίτες.

Αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους δήμους και τελικά κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Πώς θα συνεργαστείτε με τους δημάρχους της Αττικής;

Ν. Χαρδαλιάς: Αν μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους, θα διεκδικήσω και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί– άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, ώστε ένας να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα και να λογοδοτεί για ό,τι έγινε ή δεν έγινε. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε στην Περιφέρεια Αττικής ένα παρατηρητήριο, ένα κέντρο επιχειρήσεων που θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη. Θα συγκροτείται από οικονομολόγους, μηχανικούς, νομικούς, λογιστές, αναλυτές, που θα παρακολουθούν μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα βήματα που χρειάζονται για όλα τα έργα και τις δράσεις και στους 66 δήμους της Αττικής. Eτσι θα διαπιστώνουμε πού και σε τι οφείλονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και θα δίνονται άμεσα οι αναγκαίες λύσεις. Θα λειτουργεί σαν ένα help desk των δήμων, ώστε να ξεπερνάμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν.

Γ. Ιωακειμίδης: Το χάος με τις αρμοδιότητες δεν έτυχε, πέτυχε. Η αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων αποτελεί μια πολύ βολική στρατηγική της κεντρικής εξουσίας. Τα καλά νέα τα καρπώνεται η εκάστοτε κυβέρνηση, στις καταστροφές ευθύνονται δήμοι και περιφέρειες. Είναι επείγον λοιπόν να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων. Είναι, μαζί με τα απορρίμματα, το πρώτο που θα συζητήσω με την κυβέρνηση. Δεν αρκεί και δεν επαρκεί ο νόμος 4662/20 που ψήφισε ο κ. Χαρδαλιάς. Εδώ η οδός Αθηνάς ανήκει σε περιφέρεια και δήμο, για να δώσω ένα παράδειγμα. Από τη μεριά μου, έχω αποδείξει ότι είμαι άνθρωπος της συνεννόησης. Στα 29 χρόνια που είμαι δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη έχω χτίσει υπερκομματικές συμμαχίες – γι’ αυτό εκλέγομαι με 65%. Εχω διατελέσει για 20 χρόνια πρόεδρος και μέλος όλων σχεδόν των επιτροπών της ΚΕΔΕ, των ευρωπαϊκών και λοιπών εθνικών θεσμών αυτοδιοίκησης. Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Γι’ αυτό και μπορώ να διαμορφώσω ευρείες και αποτελεσματικές συνεργασίες.

Γ. Σγουρός: Η ανευθυνότητα των υπευθύνων και το παιχνίδι της μετατόπισης ευθυνών, δικαιολογημένα έχει κουράσει και απογοητεύσει τους πολίτες, που αναζητούν ουσία και αποτέλεσμα. Μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες αποτελεί η ανάληψη πρωτοβουλίας για την άρση της δεδομένης κακονομίας και πολυνομίας και την επαναχάραξη των ορίων των αρμοδιοτήτων, ώστε να ασκούνται με βάση τις αρχές της αποκλειστικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, δηλαδή στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο, αποκλειστικά (δηλ. από έναν φορέα) και αποτελεσματικά. Προϋπόθεση, η μεταφορά πόρων σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος. Ως προς τη συνεργασία με τους δημάρχους, η 12ετής θητεία μου ως νομάρχη Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής με καθολικής αναγνώρισης αποτελέσματα και παραπάνω από 1.000 μικρά και μεγάλα έργα, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο επιτυχούς και αποτελεσματικής συνεργασίας χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Oσον αφορά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, έχετε κάποιο πλάνο ώστε να δρομολογηθούν άμεσα;

Ν. Χαρδαλιάς: Η α΄ φάση, που αφορά το οδικό και αντιπλημμυρικό σκέλος, έχει ολοκληρωθεί. Χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης διασφαλίστηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έργου, που πριν δεν υπήρχε, αφού η πρόβλεψη ήταν να εκτελεστεί με πόρους της Περιφέρειας. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να ασκήσουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση πίεση στα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ο έλεγχος των στοιχείων του φακέλου που θα υποβληθεί, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να δημοπρατηθεί η β΄ φάση του έργου. Το ζήτημα του Φαληρικού Δέλτα, μαζί με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό που μπορώ να δεσμευθώ είναι ότι δεν θα αφήσουμε πλέον να χαθεί ούτε μία μέρα. Για να πετύχουμε, όλοι μαζί, να πάμε την Αττική Μπροστά.

Γ. Ιωακειμίδης: Θα προχωρήσουμε άμεσα τα μεγάλα έργα στον Φαληρικό Ορμο και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, έργα πνοής για την Αττική. Πρέπει όμως οι πολίτες να έχουν την πραγματική εικόνα, χωρίς λαϊκισμούς κι εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις. Eχουμε καθυστερήσει ανεπίτρεπτα κυρίως με τη διοίκηση Πατούλη. Η δεύτερη φάση του έργου στον Φαληρικό Ορμο δεν έχει προχωρήσει γιατί η απερχόμενη διοίκηση απέφυγε μια σοβαρή και στιβαρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότησή του. Θα δημοπρατήσουμε το ταχύτερο ώστε να συντμήσουμε τα 3 χαμένα χρόνια. Αυτό το έργο είναι η χαρά της Αττικής. Γι’ αυτό λέω ότι θέλουμε ανεξάρτητη, δυναμική Περιφέρεια κι όχι υφυπουργείο Αττικής που υποτάσσεται σε κυβερνητικές σκοπιμότητες.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έργων ήταν το 2025 και με τις καθυστερήσεις θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τότε έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Γ. Σγουρός: Η α΄ φάση των έργων ολοκληρώθηκε, μετ’ εμποδίων, χάρη στη συνετή οικονομική μας διαχείριση που επέτρεψε στις προηγούμενες διοικήσεις να το χρηματοδοτήσουν αρχικά από ίδιους πόρους. Απομένει η β΄ φάση, η πιο σημαντική, που περιλαμβάνει την τελική διαμόρφωση και τη λειτουργική και αισθητική σύνδεση με το Π. Φάληρο και τον Πειραιά, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας και τα ολυμπιακά έργα. Στόχος μας είναι το έργο να σχεδιαστεί και να διαμορφωθεί έπειτα από ευρύτατη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και η χρηματοδότησή του να καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το έργο αυτό συμπληρώνεται το τελευταίο κομμάτι του παζλ της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που σε συνδυασμό με τα έργα στο Ελληνικό θα αλλάξει ριζικά τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρου του παράκτιου μετώπου προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT