Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη

Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη

Η συνομιλία το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, το αίτημα και η δημοσιοποίηση για λόγους αρχής τη Δευτέρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τρεις μέρες είχε έτοιμη την παραίτησή του –συγκεκριμένα από την περασμένη Παρασκευή– ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς ήταν σαφές πως το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά το θάνατο του Αντώνη Καρυώτη ήταν βαρύ. Η συγγνώμη που ζήτησε ο τέως υπουργός για τις δηλώσεις που ήταν σαν να εξίσωναν θύμα και θύτη, δεν φαίνεται να ήταν αρκετή για να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του, σε ένα χρονικό μάλιστα σημείο που η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τον γολγοθά της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία και προστέθηκε η κριτική για τη διαχείριση της δολοφονίας του 36χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τέως υπουργός συνομίλησε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό καθώς ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή βρισκόταν διαρκώς σε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές. Τότε τον ενημέρωσε για την παραίτησή του η οποία έγινε αποδεκτή αμέσως, αλλά του ζητήθηκε για λόγους αρχής να τη δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα. Το ότι η αποδοχή της παραίτησης Βαρβιτσιώτη είχε γίνει από το Σάββατο φάνηκε από το γεγονός πως λίγο μετά την ανακοίνωσή της, γνωστοποιήθηκε ο νέος υπουργός που θα είναι ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο τέως υπουργός στην επιστολή παραίτησής του επαναλαμβάνει πως «σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα το θύμα με τους θύτες και σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραθέτει τις κινήσεις που έκανε όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης οπότε και παρέπεμψε «τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τις από τον νόμο αρμοδιότητες που είχε για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «μπορεί για κάποιους να είμαι ένας καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Λίγο μετά την ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «αναπόφευκτη και ορθή» την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ εκθείασε την «επιχειρησιακή εμπειρία» του διαδόχου του που θα είναι, όπως προειπώθηκε, ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο νέος υπουργός, λόγω και της πρότερης εμπειρίας του στη θέση του επιτρόπου, θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει και σε ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με το υπουργείο Ναυτιλίας και έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές. Κατά πληροφορίες, πλην της διαχείρισης την ημέρα του τραγικού θανάτου του Αντώνη Καρυώτη, στο Μαξίμου εκτίμησαν πως το συγκεκριμένο υπουργείο χρειάζεται ενίσχυση, καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, εξ ου και η επιλογή ενός ανθρώπου με ευρωπαϊκή εμπειρία και πολλούς συνομιλητές στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή