Στ. Κασσελάκης στην «Κ»: Η κοινωνία πάνω από το κόμμα – Σέβομαι τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς

Στ. Κασσελάκης στην «Κ»: Η κοινωνία πάνω από το κόμμα – Σέβομαι τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς

Μη χάσει ο πολιτικός αγώνας το νόημά του, επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» o Στέφανος Κασσελάκης.

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο με ένα νέο βίντεο από τη Μακρόνησο όσο και με την αναφορά του στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» πως δεν χρειάζεται κομματικά ένσημα αφού εργάζεται από μικρός, ο Στέφανος Κασσελάκης απαντά σε όσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν αιχμές για τις αριστερές καταβολές του. Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος δηλώνει πως επιθυμεί να ξαναφέρει το κόμμα στην κοινωνία.

– Πρόσφατα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρατε πως στον ΣΥΡΙΖΑ χάσατε τις εκλογές για πολλούς λόγους, αλλά «δεν νικήθηκε οριστικά η λογική». Ποιο είναι το νέο στοιχείο που φέρνετε το οποίο πιστεύετε πως θα επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας;

– Το νέο που κομίζω είναι η προγραμματική και βιωματική σχέση που πρέπει να συνδέει ένα κόμμα της Αριστεράς με τον κόσμο που εργάζεται και παράγει στη βάση της κοινωνίας. Δεν γίνεται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αποφασίζουν ξαφνικά ότι δεν τους αρέσει η ελληνική κοινωνία και να περιχαρακώνονται στην ασφάλεια ενός ιδεολογικού άβατου, περιμένοντας από την κοινωνία να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές που βάζει ένα αυτοαναφορικό κομματικό ιερατείο. Δεν μπορεί δύο και τρία εκατομμύρια πολιτών που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της σύγχρονης Αριστεράς να μένουν χωρίς πολιτική εκπροσώπηση επειδή δεν ικανοποιούν κάθε κουτάκι στη μακρά λίστα κομματικών προαπαιτούμενων. Δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αφήνει την παραγωγική Ελλάδα έρμαιο των πειραματισμών μιας ελίτ που ενδιαφέρεται μονάχα για την αναπαραγωγή των προνομίων της. Εχω ένα όραμα για την ελληνική κοινωνία, όπου η Αριστερά της εμπειρίας και της γνώσης, της δημιουργίας και της παραγωγής βάζει το οργανωτικό και πολιτικό πρόταγμά της και συμπαρασύρει την κοινωνία σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου. Αυτό κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως ιδεολογική έκπτωση, η λογική το λέει πολιτική ενδυνάμωση και είμαι σίγουρος ότι η Ιστορία θα το καταγράψει ως κοινωνική δικαίωση.

– Ποιο θετικό στοιχείo κρατάτε από την κυβερνητική πορεία του κόμματος;

– Στην ανοδική του πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε την αποδοχή του κόσμου όσο απαντούσε σε αυτά που τον ρωτούσε αυτός ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός τού έδωσε την ιστορική ευθύνη να κυβερνήσει κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Και ανταποκρίθηκε παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε. Κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο και ρύθμιση του χρέους, κατάφερε τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη της χώρας στις Πρέσπες, κατάφερε να ανακόψει την πορεία διάλυσης του ΕΣΥ, διέσωσε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, έθεσε στέρεες βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, έβαλε κανόνες στο επιχειρείν, έβαλε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, διατήρησε την κοινωνική συνοχή. Εδειξε με το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα ότι όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει όραμα κι ελπίδα.

Δεν με ενοχλούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με ενοχλεί η κοινωνική αδικία, το έλλειμμα δημοκρατίας και η απουσία ιδεών και λύσεων.

– Παρακολουθώντας τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία, τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση;

– Η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει περί ανέμων και υδάτων, χωρίς να ακούει τους επιστήμονες, αλλά και τους ανθρώπους μέσα από την τοπική κοινωνία, που γνωρίζουν κι έχουν κάτι να πουν και για τα νερά και για τους ανέμους και για τον τόπο. Υπάρχει μέχρι και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την «πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον». Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός ακούει ό,τι θέλει. Ενας συνετός ηγέτης θα είχε ήδη κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για μια στέρεα, παρεμβατική πολιτική ανασυγκρότησης. Μια κατεστραμμένη περιοχή δεν αυτορρυθμίζεται. Χωρίς κρατική στήριξη, τολμηρό σχέδιο, ανθρώπινα χέρια και μυαλά, οι περιοχές που καταστράφηκαν δεν θα ανακάμψουν ποτέ. Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πάρει ιδέες και από την Ολλανδία, απ’ όπου λαμβάνει πάντα στήριξη στα λόγια. Η μόνη σχετική έγνοια του για τη διαχείριση των υδάτων ήταν να φτιάξει νέα ρυθμιστική αρχή ενέργειας και υδάτων ως προάγγελο ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει κακά δείγματα γραφής. Την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή την αντιλαμβάνεται με όρους καταστολής. Πέραν αυτού, θα αφήσει μερικά ιδιωτικά συμφέροντα να αλωνίσουν, επιδοτώντας τα κέρδη τους από μια εθνική καταστροφή. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

– Εχετε επιλέξει να μη σηκώσετε τους τόνους απέναντι στους συνυποψηφίους σας. Συμφωνείτε με την κριτική που άσκησε ο Νίκος Μωραΐτης στον Γιάννη Δραγασάκη;

– Οι δικοί μου τρόποι απέχουν από την οπαδική αντιπαράθεση και το πολιτικό unfair. Οπως είναι ελεύθερος ο καθένας να κάνει κριτική, έτσι είναι υποχρεωμένος και να δέχεται κριτική. Η κριτική έχει τους δικούς της τρόπους και ο σεβασμός είναι ένας από αυτούς. Δεν είμαι τοποτηρητής ούτε παιδονόμος. Σέβομαι τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και πιστεύω ότι μόνο να κερδίσουμε μπορούμε οι νεότεροι από την εμπειρία και τη σοφία όσων βρέθηκαν κάποτε σε θέσεις ευθύνης, τα σωστά αλλά και τα λάθη τους. Ως πρόεδρος θα διασφαλίσω ότι η πολιτική μας θα ακολουθεί ένα πλαίσιο κανόνων που διαμορφώνουν πεδία γόνιμης συζήτησης και αντιπαράθεσης. Μη χάσει ο πολιτικός αγώνας τον στόχο και το νόημά του.

– Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγείτε πρόεδρος;

– Να κατεβάσω το κόμμα στην κοινωνία. Και να βάλω την κοινωνία πάνω από το κόμμα.

Τα «κομματικά ένσημα»

– Εχετε ενοχληθεί από τον τρόπο που έχουν αντιμετωπίσει την υποψηφιότητά σας κάποιοι σύντροφοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ; Κυρίως αναφέρομαι στην κριτική που σας έχουν ασκήσει ότι δεν έχετε «κομματικά ένσημα», αλλά και ότι πολιτεύεστε κυρίως με επικοινωνιακούς όρους και όχι πολιτικούς, μέσω των social media.

— Εργάζομαι από μικρός και δεν χρειάζομαι τα κομματικά ένσημα για να καταλάβω πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ας μαζεύουν κομματικά ένσημα όσοι καίγονται να βγουν στην κομματική σύνταξη. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν με ενοχλούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με ενοχλεί η κοινωνική αδικία, το έλλειμμα δημοκρατίας και η απουσία ιδεών και λύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT