Εντός και Εκτός: Η επιστολή Ερντογάν στη Σακελλαροπούλου και η Λιβύη

Εντός και Εκτός: Η επιστολή Ερντογάν στη Σακελλαροπούλου και η Λιβύη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και ιδιαίτερα όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων έχει από καιρό αποτυπωθεί η ανησυχία για τις επιδόσεις του Ηλία Κασιδιάρη. Το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, αποφάσισε να μην του διατεθεί κοινόχρηστος χώρος για την εγκατάσταση εκλογικών περιπτέρων και να μη δοθεί η δυνατότητα δωρεάν προβολής στα διαφημιστικά πλαίσια στις στάσεις των λεωφορείων. Η απόφαση ακούγεται λογική και θεμιτή, αποτελεί ωστόσο ερώτημα αν ένας συνδυασμός ο οποίος χρησιμοποιεί την «αντισυστημικότητα» ως βασικό επιχείρημα κατά των υπολοίπων, μπορεί να αναχαιτιστεί από τέτοια μέτρα. Η νεοναζιστική Ακροδεξιά είναι ένα φαινόμενο που γεννήθηκε στην Αθήνα ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κινήθηκε πάντα στο περιθώριο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι διπλωματικές διαφορές οδηγούν σε συγκρούσεις, αλλά οι φυσικές καταστροφές, ειδικά στην περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας, γεννούν εκατέρωθεν συμπάθεια. Αλλωστε, οι φυσικές καταστροφές που χτυπούν τη μια χώρα, σπάνια χαρίζονται στην άλλη. Αυτή την ανθρώπινη διάσταση περιλαμβάνει η επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πολιτειακός ομόλογός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως όμως τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας. Ο κ. Ερντογάν εκφράζει κατ’ αρχάς τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τα θύματα από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες και τονίζει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, είναι έτοιμη να στηρίξει τη γείτονα χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η Τουρκία, πάντως, ήδη έχει στείλει βοήθεια στην ανατολική Λιβύη μετά τις καταστροφές. Ουκ ολίγοι στην Ελλάδα αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η Αθήνα επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στη Λιβύη, θα έπρεπε να αποστείλει –έστω συμβολική– βοήθεια. Διπλωματικά διδάγματα; Ή απλά πάμε κάθε φορά από το μηδέν;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος και ακόμη φυλακισμένος από την κυβέρνηση Ράμα δήμαρχος Χειμάρρας, αποτελεί πλέον σταθερή αναφορά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με κάθε ευκαιρία. Ετσι έγινε και χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δύο περιστάσεις –αρχικά στο συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα με αφορμή, μεταξύ άλλων, τα τριάντα χρόνια από τα εγκαίνια πρεσβείας του Μεγάλου Δουκάτου στην Ελλάδα– αναφέρθηκε στην υπόθεση Μπελέρη ζητώντας από την Αλβανία τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του κράτους δικαίου. Ο κ. Ασελμπορν εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η «δύσκολη υπόθεση» θα ξεπεραστεί. Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, το μήνυμα προς τα Τίρανα ήταν πιο ηχηρό. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για την υπόθεση Μπελέρη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Γνωρίζουμε την υπόθεση και αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους (της χώρας)». Δεδομένου ότι ο Φρέντι Μπελέρης είναι το πρώτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί με αυτή τη συγκεκριμένη –δίχως προηγούμενο– κατηγορία, το μήνυμα από την Ουάσιγκτον είναι εύγλωττο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Δυτική Μακεδονία. Αν και η καταστροφή στη Θεσσαλία έχει εκ των πραγμάτων στρέψει τη συζήτηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται και με τις επερχόμενες εκλογές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν «αντάρτες» προερχόμενοι από τη Ν.Δ., ωστόσο σε εμπιστευτικές δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κάποιες πρωτιές έχουν καθαρίσει. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Δυτική Μακεδονία, όπου ο Γιώργος Κασαπίδης εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 20 μονάδων από τον δεύτερο. Αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια καλή είδηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πόσο μάλλον όταν ο νυν περιφερειάρχης Κασαπίδης έχει να αντιμετωπίσει τον «ομόσταβλο», αλλά νυν αντάρτη, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη, Γιώργο Αμανατίδη. Ανάλογες μετρήσεις «τρέχει» το Μαξίμου και σε άλλες περιφέρειες. Θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία, καθώς δεν έχει μείνει ούτε μήνας πριν από τις περιφερειακές εκλογές.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να ολοκληρωθεί πλήρως το κομμάτι της συμφωνίας που ανανεώνει την οδική σήμανση, γιατί είναι καιρός πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξουν οι πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα, που οδηγούν σε ανύπαρκτη χώρα με τη συντομογραφία «πΓΔΜ», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (One Channel). Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε, παράλληλα, για ακόμη μια φορά τα αισθήματά του για τον Αλέξη Τσίπρα. «Ξέρετε ότι ο Αλέξης είναι αδελφός μου. Και θα είμαστε αδέλφια μέχρι το τέλος της ζωής μας». Περασμένα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT