Εντός και Εκτός: Βοήθεια, παρά τον «Daniel», σε Μαρόκο και Λιβύη

Εντός και Εκτός: Βοήθεια, παρά τον «Daniel», σε Μαρόκο και Λιβύη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Υστερα από αρκετή σκέψη, καθώς η Θεσσαλία μετράει ακόμη τις επιπτώσεις που άφησε πίσω του ο «Daniel», η Αθήνα προσανατολίζεται στην αποστολή δύο μικρών ομάδων που θα βοηθήσουν το Μαρόκο και τη Λιβύη. Το Μαρόκο χτυπήθηκε από έναν πολύ μεγάλο σεισμό, ενώ η ανατολική Λιβύη και κυρίως η πόλη Ντέρνα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, επλήγη από τον «Daniel». Η απόφαση ελήφθη για ανθρωπιστικούς, αλλά και γεωπολιτικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση της ανατολικής Λιβύης, η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια είχε επιχειρήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς, καθώς η Βεγγάζη αντιτίθεται στο καθεστώς της Τρίπολης. Βοήθησε, βέβαια, στην απόφαση και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη σημαντική υλική βοήθεια με μεταφορικά αεροπλάνα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κυριακή (αυτή ή η επόμενη) κοντή γιορτή για την Κεντροαριστερά, με την πολύ γενική και διασταλτική έννοια του όρου. Θα δούμε είτε στις 17 είτε, πιθανότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και εκ των ανταγωνιστών του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, για τον χώρο που –εργαλειακά μάλλον– αποκαλείται «Κεντροαριστερά». Πώς θα μεταφραστεί αυτό εκλογικά θα το δούμε στις δημοτικές, κυρίως όμως στις επικείμενες ευρωεκλογές (Ιούνιος ’24). Αποτελεί πραγματικό ερωτηματικό αν στον ανάλογο ανταγωνισμό που επικρατεί στα δεξιά της Ν.Δ. μπορεί να βρεθεί κάποιο κόμμα ή πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες κοινής έκφρασης του χώρου αυτού. Οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη συγκεντρώνουν συνδυασμένα 12,82% του εκλογικού σώματος που ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή μια ενιαία έκφρασή τους θα έφερνε την άκρα Δεξιά στη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Πρόκειται για συζήτηση θεωρητική, ωστόσο υπαρκτή. Απασχολεί αρκετά την κυβέρνηση αυτή η εκ δεξιών αντιπολίτευση, όχι τόσο η κοινοβουλευτική, όσο εκείνη που δραστηριοποιείται εκτός, με ατζέντα την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Αν τα υφιστάμενα κόμματα της άκρας Δεξιάς μπορεί να βρουν κοινό δρόμο είναι αμφίβολο, ωστόσο ζούμε –όπως φαίνεται από τη διαρκή αλλαγή της ατζέντας από τα γεγονότα– στον αστερισμό της διαρκώς μεταβαλλόμενης συγκυρίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 135 του Συντάγματος της Κροατίας, απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε «συμμαχία» ή συνεργασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση κάποιου παρόμοιου ιστορικού πειράματος όπως η Γιουγκοσλαβία ή «οποιαδήποτε μορφή ενοποιημένου βαλκανικού κράτους». Ηδη από την εποχή του Φράνιο Τούτζμαν, του πρώτου ηγέτη της Κροατίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το κράτος συγκροτήθηκε με πλήρη αποστροφή στον βαλκανικό χαρακτήρα της χώρας. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς (φωτογραφία) αποδεικνύουν ότι μερίδα της πολιτικής τάξης της είναι βαθιά βαλκανική. Ο πρόεδρος της Κροατίας βυσσοδόμησε πάνω στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Αύγουστο από Κροάτες χούλιγκαν. «Ενας Ελληνας έχασε τη ζωή του, προφανώς επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες που θα λάμβανε, αλλά δεν ήθελε γιατί φοβόταν μην καταλήξει στη φυλακή και ο άνδρας αυτός αιμορραγούσε μέχρι θανάτου», είπε. Τον πρόεδρο «άδειασε» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν. Λίγη σιωπή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ας τη δοκιμάσουν οι Κροάτες επίσημοι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος εμφανίστηκε ενοχλημένος διότι την ώρα της συνεδρίασης η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον έπλεκε (μια ροζ κάλτσα, σύμφωνα με τους παρατηρητικούς). «Η επίτροπος (λαθρο)μετανάστευσης αντί να ασχοληθεί με το σφράγισμα των συνόρων μας το έχει ρίξει στο πλέξιμο… Είναι δυνατόν να ακολουθούμε τυφλά τις εντολές αυτής της επιτροπής;», διερωτήθηκε μεγαλοφώνως (δηλαδή μέσω «X») ο ευρωβουλευτής. Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό το χόμπι της κ. Γιόχανσον, επίσης ο ευρωβουλευτής θα πρέπει να σκεφτεί ότι είναι μια καλή δραστηριότητα για το δικό του μέλλον. Αν και είναι ακόμη νέος, σίγουρα θα έχει διαβάσει τις μελέτες ότι το πλέξιμο επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας και έχει πολλά ακόμη οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία. Ας πιάσει κι αυτός τη βελόνα, ποτέ δεν είναι αργά!

Η ΑΤΑΚΑ

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε μια έντονη βροχόπτωση διαρκείας, ο Κηφισός θα αντέξει. Ούτε και να υπολογίσει τις συνέπειες στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές που τον περιβάλλουν σε όλο του το μήκος από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τμήματός του, λόγω προβλημάτων διάβρωσης και στατικότητας των πλευρικών τοιχίων και του οδικού άξονα, που μπορεί να εμφανιστούν από ένα πλήρες φρακάρισμα της υπόγειας κοίτης του». Αυτά είπε ο υποψήφιος του ΚΚΕ για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Πρωτούλης και, αν μη τι άλλο, δεν αποτελούν ειδήσεις στα αυτιά των ειδημόνων. Και η «Κ» έχει αναδείξει τα προβλήματα της υπόγειας κοίτης του Κηφισού. Το ζήτημα είναι αν αντιμετωπίζονται. Αν όχι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή