Ερντογάν: Σημαντικό άλμα η Θεσσαλονίκη

Ερντογάν: Σημαντικό άλμα η Θεσσαλονίκη

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε προχθές στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα πρωθυπουργό

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε προχθές στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και πρόσθεσε: «Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Μίλησε, επίσης, για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι τις έφεραν πιο κοντά.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν».

Στην τουρκική πλευρά είναι ευχαριστημένοι από τη συνομιλία των δύο ηγετών, όμως παραδέχονται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντως, θεωρείται θετικό γεγονός πως οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι ξεκινούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις. Στην Αγκυρα ήθελαν την έναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τονίζουν πως ο καθορισμός της ημερομηνίας τους δείχνει πως υπάρχει πρόοδος και στις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, αλλά και των συνεργατών τους.

Επίσης η συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θεωρείται σημαντικό γεγονός, καθώς στην Τουρκία ελπίζουν πως η Αθήνα θα μπορεί να βοηθήσει και στις επαφές και διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιμένει στη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Τούρκος πρόεδρος.

Εμπειροι αναλυτές παρατηρούν πως ο πρωταρχικός στόχος των δύο πλευρών ήταν η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας. Τονίζουν πως οι πολιτικές διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο θα δείξουν τις θέσεις και τις προθέσεις των κυβερνήσεων και τονίζουν πως ενδεχομένως να προκύπτουν δυσκολίες. Ωστόσο, αναφέρουν πως μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Toυρκίας και Ελλάδας δεν περιμένουν θεαματικά αποτελέσματα στην επίλυση των διαφορών, ούτε κάτι για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην Τουρκία παρατηρούν πως ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ δεν έκανε καμιά αναφορά στην Ελλάδα, ενώ στη συνέντευξή του στο PBS μίλησε για την Ελλάδα ως «φιλική χώρα» και αυτά τα θεωρούν μεγάλα βήματα προσέγγισης προς την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά τονίζουν πως και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχθεί να γίνει η συνάντηση στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη της Τουρκίας, που έχει την ονομασία «τουρκικό σπίτι», είναι ένα από τα δείγματα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς και των βημάτων που μπορούν να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν με έμφαση πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως εξαρτηθεί και από τα δείγματα που θα έχει η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον σε σχέση με το ζήτημα της πώλησης των F-16 και την έγκριση της απόφασης αυτής από το Κογκρέσο. Προειδοποιούν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ή μια πιθανή αντίρρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κοινές γεωτρήσεις με το Ισραήλ

Την ελπίδα του για την έναρξη κοινών γεωτρήσεων με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε πως στη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη μίλησαν και για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν στη συνομιλία του με τους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε πως ελπίζει σύντομα ο κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Τουρκία και τόνισε ότι «αν θέλει ο Θεός δίχως μεγάλη καθυστέρηση θα κάνουμε αυτό το βήμα και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες γεώτρησης με το Ισραήλ, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία γραμμών μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν δεν αποκάλυψε την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την πρόταση για κοινές γεωτρήσεις. «Ειδικά οι ενεργειακές συνεργασίες μπορούν να μας φθάσουν σε πολύ διαφορετικά μέρη. Μιλήσαμε μαζί του για τις δυνατότητές μας σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT