Γεραπετρίτης: Συζήτηση με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, μόνο αν παγιωθεί η ηρεμία

Γεραπετρίτης: Συζήτηση με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, μόνο αν παγιωθεί η ηρεμία

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη για τις σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο του αναθεωρητισμού, την επικράτηση των μονομερών ενεργειών και την υποχώρηση της διαβουλευτικής Δημοκρατίας, το σύνθημα της υποψηφιότητάς μας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 είναι τα τρία ‘Δ’: Δημοκρατία, Διάλογος, Διπλωματία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Στο Κέντρο που εστιάζει στην προώθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και των διατλαντικών σχέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις προόδους που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στάση της Αθήνας σε σχέση με το Κυπριακό, την Τουρκία, και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως παραδείγματα της «βασισμένης σε αρχές και αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στο Κυπριακό, το οποίο κατά τον κ. Γεραπετρίτη βρίσκεται «στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ελλάδας», ο στόχος «είναι μια ανεξάρτητη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα. Είναι η επανένωση του νησιού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε σε συντονισμό με τη Κύπρο για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα «της επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Το χρονοδιάγραμμα

Οπως είπε: «Θα ακολουθηθεί μία πορεία “βήμα προς βήμα”: Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι πρώτες συζητήσεις που θα αφορούν τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστική συζήτηση επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα υπάρξει μόνον εφόσον παγιωθεί η περίοδος ηρεμίας και στην πράξη επιδειχθεί ειλικρινής διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας για απτά αποτελέσματα στους δύο άλλους τομείς»,

Σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα και έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη στο Κίεβο. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Κιέβου.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες συνεννόησης της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι οι συνθήκες στις οποίες διεξάγεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι πολύ πιο ευνοϊκές αλλά μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέπεια και συνέχεια. «Δεν είμαστε αφελείς και επεξεργαζόμαστε όλα τα πιθανά σενάρια», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά θέλουμε να δώσουμε χώρο στη διπλωματία, να της επιτρέψουμε να μιλήσει. Είμαστε γείτονες και θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στην ειρήνη». Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς δεν έχει επιδειχθεί, ως τώρα, διάθεση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα, ξεκαθάρισε, απορρίπτει κατηγορηματικά τη «λύση των δύο κρατών».

Υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ

Η βαθιά δέσμευση της Ελλάδας στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια καταδεικνύεται και από την υποψηφιότητά της για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες της υποψηφιότητάς μας στον ΟΗΕ περιλαμβάνουν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, την καταπολέμηση της συμμετοχής των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους αυτών της Ε.Ε. (5,9% το 2022)», σημείωσε ο υπουργός. «Πλέον αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ τα ελληνικά ομόλογα ανακτούν την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».

«Με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση από τη διαρκή ανοδική της πορεία, η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην προώθηση της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, ειδικά στο πεδίο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στο σχεδιασμό ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και στην υιοθέτηση του συστήματος ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου, μέτρο που μείωσε δραματικά την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και επέτρεψε στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποτελεί επιπλέον ενεργειακό κόμβο και βασικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας χάρη στο διευρυμένο δίκτυο αγωγών και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων και τα εναλλακτικά μέσα εφοδιασμού, όπως τα τερματικά LNG».

Μεταναστευτικό

Σε σχέση με τη διαχείριση της μετανάστευσης, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μεταρρύθμισε το σύστημα ασύλου, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων, ανέπτυξε πολιτικές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ένταξης των μεταναστών και εργάζεται για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για όσους θα ήθελαν να εργαστούν στην Ελλάδα».

Πολλαπλές κρίσεις, η «νέα κανονικότητα»

Η Ελλάδα είναι πλέον σήμερα έτοιμη να παράσχει τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση «της παγκοσμιοποίησης των προβλημάτων», σε έναν κόσμο όπου «οι πολλαπλές κρίσεις αποτελούν τη νέα κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Η κλιματική αλλαγή, η επιθετικότητα στις διεθνείς σχέσεις, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, η επισιτιστική κρίση και, μετά την πανδημία του Covid-19, η δημόσια Υγεία, είναι οι κρίσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τα προβλήματα αυτά εξουδετερώνουν βεβαιότητες δεκαετιών, έχουν διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια και τις δυνατότητες αντιμετώπισης από μέρους ενός κράτους ή και μίας ολόκληρης ηπείρου, και συχνά αντιμετωπίζονται από πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο με όρους μανιχαϊσμού, όχι με ελεύθερη και κριτική σκέψη. Οπως άλλωστε τόνισε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, «ο συμβιβασμός έχει καταντήσει μια “βρώμικη λέξη”».

«Επιστροφή στα θεμελιώδη»

Κατά τον κ. Γεραπετρίτη, η λύση μπορεί να προέλθει μόνον μέσα από τον διάλογο, την ενίσχυση της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, αλλά και των πολυεπίπεδων και αντιπροσωπευτικών μηχανισμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, με πρώτο και κύριο τα Ηνωμένα Εθνη και τους συνδεδεμένους με αυτά οργανισμούς. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή