Θεωρείο: Οι πρώτες μετρήσεις για Κασσελάκη

Θεωρείο: Οι πρώτες μετρήσεις για Κασσελάκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν τον «άγνωστο» Κασσελάκη και πώς θα πολιτευθεί. Περιμένουν, όμως, και τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βγουν τις επόμενες ημέρες. Η στήλη έχει αλιεύσει ένα πρώτο στοιχείο και θα σας το πω: οι δημοσκόποι βρίσκουν υπερβολικά ψηλά τις αρνητικές γνώμες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όπως μου είπαν, «δεν συνηθίζεται για πρωτοεμφανιζόμενο πολιτικό». Σε κάποιες μετρήσεις, μάλιστα, οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 50%. Συνεπώς, ο Κασσελάκης έχει πολλή δουλειά μπροστά του.

Tαλιολίνι με μελάνι σουπιάς

Χθες, πάντως, ο νέος πρόεδρος, ακολουθώντας τη συμβουλή του Τσίπρα να απολαύσει αυτές τις ημέρες, πήγε για φαγητό με τον Σωκράτη Φάμελλο στο εστιατόριο της Βουλής. Αυτό που εντυπωσίασε είναι πως δεν φάνηκε λάτρης της ελληνικής κουζίνας καθώς έφαγε σαλάτα κινόα με κοτόπουλο, ταλιολίνι (ένα είδος ζυμαρικού) με μελάνι σουπιάς και φιλέτο σολομού με λάιμ. Τον λογαριασμό φυσικά πλήρωσε ο Φάμελλος ως οικοδεσπότης, αφού ο Κασσελάκης είναι ακόμη επισκέπτης στη Βουλή.

Δύο «Δημοκρατικά Κόμματα»

Η εκλογή Κασσελάκη μπορεί να δημιουργήσει ένα πολιτικό ντόμινο έως την άκρα Δεξιά. Οπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, η Ν.Δ. πολιτεύεται από το 2019 «ως Δημοκρατικό Κόμμα» και τα μέχρι τώρα δείγματα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι θέλει κι εκείνος να πατήσει στην ίδια λογική, αντιγράφοντας τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Η ίδια πηγή μού έλεγε πως το νέο σκηνικό αφήνει χώρο για «ρεπουμπλικανούς», που μπορεί να αναζητήσουν χώρο έκφρασης. Πιο απλά, υπάρχει σαφής κίνδυνος από τα δεξιά.

Το μήνυμα των Financial Times

Αρκετοί νεοδημοκράτες διάβασαν με λάθος τρόπο το πρωτοσέλιδο των Financial Times για τον Κασσελάκη. Η αναφορά πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εργαστεί στην Goldman Sachs κρίθηκε από κυβερνητική μερίδα ως… αποδόμηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, υπήρξαν και πιο ψύχραιμες αποτιμήσεις, που έλεγαν ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μάλλον στέλνει μήνυμα πως ο κ. Κασσελάκης είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που εξέφραζε η παραδοσιακή Αριστερά, όπως συμπυκνώνεται στη φράση «οι Ελληνες αριστεροί εξέλεξαν πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs για αρχηγό». Και το μήνυμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή