Οι προοπτικές της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι προοπτικές της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ερευνα υπό τον τίτλο «Αξιοποιώντας το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυνατότητες, οι προοπτικές, αλλά και κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα υπό τον τίτλο «Αξιοποιώντας το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στην έρευνα αυτή, που φέρει την υπογραφή της Κατερίνας Σώκου, εξωτερικής συνεργάτιδος του Atlantic Council, αρθρογράφου και ανταποκρίτριας της «Κ» στις ΗΠΑ, επισημαίνεται ευθύς εξαρχής ότι «έχοντας φθάσει στο αποκορύφωμα των διμερών τους σχέσεων, το επόμενο βήμα για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αξιοποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη και να αξιοποιήσουν τους διμερείς δεσμούς προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομία, οι επενδύσεις, η προώθηση του τουρισμού και η εκπαίδευση.

Από την έρευνα αναδεικνύεται το γεγονός ότι «με το τέλος της κρίσης χρέους, η Ελλάδα ανέκτησε τον περιφερειακό της ρόλο», με την παράλληλη επισήμανση πως «έχοντας καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, αλλά και απαραίτητος στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα διεκδικεί έναν πιο φιλόδοξο ρόλο στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχουν και οι πιθανοί κίνδυνοι ανακοπής αυτής της θετικής πορείας: «Οι Ελληνες εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρούν την προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις διατλαντικές, αλλά και τις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο Τραμπ, ή κάποιος άλλος απομονωτιστής πρόεδρος, να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, οδηγώντας σε μια στρατηγική ήττα για τη Δύση που θα άφηνε την Ανατολική Ευρώπη εκτεθειμένη σε μια αναθεωρητική Ρωσία και θα ενθάρρυνε τα αυταρχικά καθεστώτα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομοίως, η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί επίσης να δοκιμάσει τη διατλαντική ενότητα για την Ουκρανία. Στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός μπορεί επίσης να περιπλέξει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία και να θέσει σε αμφισβήτηση τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας».

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, στην έρευνα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η Ελλάδα συνεχίζει να προσβλέπει στις ΗΠΑ και ως τον κύριο πάροχο ασφάλειας στις σχέσεις της με την Τουρκία. Είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας να εμπλέξει την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα αποτρέπει τις εντάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή