Δώρα, γκάτζετ και Ελλάδα: Το δημοσίευμα των NYT και η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη

Δώρα, γκάτζετ και Ελλάδα: Το δημοσίευμα των NYT και η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη

Στις «προσπάθειες της Huawei να δελεάσει Ελληνες αξιωματούχους» αναφέρονται οι New York Times, επικαλούμενοι τα «εσωτερικά μηνύματα» που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους την περίοδο 2020 - 2021 στελέχη της κινεζικής εταιρείας

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα της Huawei να δελεάσει Ελληνες αξιωματούχους» αναφέρονται οι New York Times, επικαλούμενοι «εσωτερικά μηνύματα» που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους την περίοδο 2020-2021 στελέχη της κινεζικής εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei αντάλλαξαν μηνύματα αναφορικά με μια συνάντηση που επρόκειτο να έχουν με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω δύο άτομα, που παρουσιάζονται ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei κάτι πολύτιμο, σύμφωνα πάντοτε με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης: ένα έγγραφο στο οποίο θα παρουσιάζονταν οι κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να εμπλακεί στην Ελλάδα.

Τα στελέχη της Huawei, που επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αυτήν τη συνάντηση, λέγεται ότι ετοιμάζονταν να δώσουν στους Ελληνες συνομιλητές τους ως δώρο ένα smartphone Huawei Mate XS, ένα ρολόι GT 2 και φιάλες οίνου.

Τα εν λόγω στελέχη του κινεζικού κολοσσού φέρονται να είχαν μάλιστα στήσει και ένα ομαδικό chat με θέμα την Ελλάδα στο πλαίσιο του οποίου αντάλλαξαν περισσότερα από 120 μηνύματα.

Δώρα, γκάτζετ και Ελλάδα: Το δημοσίευμα των NYT και η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη-1
(REUTERS/Aly Song/File Photo)

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NY Times, η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη στην Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται «μικρή αλλά σημαντική χώρα για την κινεζική εταιρεία», ξεπερνώντας όμως τα νόμιμα όρια αναφορικά με τα δώρα που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να δίνει μια εταιρεία σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, τα εμπλεκόμενα στελέχη της Huawei εξέταζαν το ενδεχόμενο να δώσουν δώρα (γκάτζετ, ηλεκτρονικές συσκευές) σε έναν προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης και στον γιο του καθώς και σε αξιωματικούς των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και να στείλουν Ελληνες αξιωματούχους σε ένα συνέδριο το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Οπως αναφέρεται ωστόσο στο σχετικό δημοσίευμα, από τα εσωτερικά μηνύματα που διέρρευσαν δεν προκύπτει εάν τα δώρα τελικώς δόθηκαν ούτε εάν τελικώς υπογράφηκαν συμφωνίες ή όχι.   

Η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Huawei εκτός Κίνας και Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν εδώ και χρόνια λόμπινγκ στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρήση του κινεζικού hardware.

Απορρίπτοντας όσα αναφέρουν οι New York Times στο άρθρο τους, η Huawei αναφέρει από την πλευρά της ότι «λειτουργεί κατά τρόπο ηθικό, με ακεραιότητα και σε συμμόρφωση πάντοτε με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημειώνει, σε επικοινωνία που είχε μέσω email με τους New York Times, πως σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα «δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες και/ή συμβάσεις».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, ένα ανώτερο στέλεχος της Huawei, ο Τζάκι Τσεν, είχε ζητήσει το 2020 από τον Θεόδωρο Ταμβακίδη «έναν μάνατζερ στην Ελλάδα» να έρθει σε επαφή με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, με στόχο να τις πείσει να μη στηρίξουν τις κινήσεις που προωθούνταν τότε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβολή περιορισμών στα προϊόντα της Huawei. Οπως αναφέρουν οι NY Times, δεν είναι σαφές εάν υπάλληλοι της Huawei ήρθαν τελικώς σε επαφή με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη ή όχι.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ωστόσο, η Huawei «είχε καλλιεργήσει μια σχέση» με τον Αδωνι Γεωργιάδη ήδη από την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να «έπαιρνε συσκευές από την εταιρεία», ενώ εκείνος είχε αναρτήσει και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις επισκέψεις του στα γραφεία και σε εκδηλώσεις της Huawei, όπως αναφέρουν οι NY Times.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υπογράψει, ως υπουργός Ανάπτυξης, το 2020 με τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη τη διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια συμφωνία η οποία όμως δεν έκανε καμία αναφορά σε κινεζικές εταιρείες.

Η απάντηση Γεωργιάδη

Απαντώντας στο δημοσίευμα των New York Times, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ήταν παιδικός φίλος του κ. Ταμβακίδη, ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ δώρα από τη Huawei και ότι τις «δύο, τρεις» συσκευές μάρκας Huawei που απέκτησε για μέλη της οικογένειάς του τις είχε αγοράσει.

«Ποτέ μου δεν είχα ούτε έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτήν την εταιρεία. Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης σε email που απέστειλε στους New York Times, ενώ και ο κ. Ταμβακίδης παρουσιάζεται από την πλευρά του να δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι είχε διευκολύνει μεν την παράδοση συσκευών της Huawei στον κ. Γεωργιάδη οι οποίες όμως δεν είχαν δοθεί ως δώρο αλλά είχαν αγοραστεί από τον Ελληνα πολιτικό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή