Κόντρες δίχως τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα ένταση με αφορμή ανακοίνωση ότι η Κ.Ε. θα συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «φάλτσα» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τέλος. Η χθεσινή παρουσία του Νίκου Παππά και της Θεοδώρας Τζάκρη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου η βουλευτής Πέλλας ανακοίνωσε πως η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου, άναψε τα αίματα. Πρόκειται για ευθεία παράκαμψη των οργάνων του κόμματος αλλά και των δύο γραμματέων; Είναι γεγονός ότι η σύγκληση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου δεν ήταν ποτέ αντικείμενο ενός μόνο προσώπου. Ακόμη και του προέδρου. Η Πολιτική Γραμματεία είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει πότε θα συνεδριάσει. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε υπήρξε ανακοίνωση από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου που ανέφερε ότι «η ατζέντα και η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της Κ.Ε. θα οριστεί το επόμενο διάστημα. Απόφαση του προέδρου είναι να συνεδριάσει η Κ.Ε. αμέσως μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Οι «εχθροπραξίες» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι συνεχείς, με την πλευρά της πλειοψηφίας να επιχειρεί για άλλη μια φορά να κατευνάσει τα πνεύματα. Υπάρχει μια πρόθεση να οριστούν ημερομηνίες για τη σύγκληση των οργάνων τόσο από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη όσο και από στελέχη που συμβουλεύεται. Και αυτή η προσπάθεια γίνεται σε ένα περιβάλλον που δεν έχει ακόμη «μονταριστεί». Η πλευρά των ηττημένων, ωστόσο, εκλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τα μηνύματα και δεν θεωρεί πως πρόκειται για αμέλεια λόγω έλλειψης εμπειρίας. Πυκνώνουν οι φωνές που εκτιμούν πως στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα υπάρξει εκλογή νέου γραμματέα. Αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με το καταστατικό, όπως και η ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας. Τι σημαίνει μια τέτοια κίνηση; Πως η καινούργια ηγεσία θέλει από πολύ νωρίς να αποτυπωθεί η κυριαρχία της στο κόμμα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ακόμη πάντως και αν δεν υπάρξουν αλλαγές, άπαντες καταλαβαίνουν πως η περίπτωση να πραγματοποιηθεί συνέδριο μέσα στον Νοέμβριο έχει αποκλειστεί. Και όλα αυτά αποτελούν «casus belli» για στελέχη της «Ομπρέλας», που έρχονται όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το κόμμα.

Ο Στ. Κασσελάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τον χρόνο του συνεδρίου, ενώ ανέφερε πως δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων με ξένα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star δεν απάντησε για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, τονίζοντας πως «δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα πρώτα και θα δούμε». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διασπαστεί. Για τον Νίκο Φίλη και την κριτική που έχει δεχθεί ανέφερε πως έχει ζητήσει να τον δει και θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα. Σε σχέση με το ενδεχόμενο διαγραφών συμπλήρωσε: «Μα είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Το κόμμα είναι για τον πολίτη».

Αναλύοντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές μίλησε για την απλή αναλογική επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, αλλά στη σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά. Αιχμή άφησε και για την Εφη Αχτσιόγλου λέγοντας ότι η Αριστερά δεν θα πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Σε σχέση με το κυβερνητικό του πρόγραμμα αναφέρθηκε στο άρθρο 16 λέγοντας πως δεν είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η τριτοβάθμια παιδεία δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια». Ο κ. Κασσελάκης ερωτήθηκε και για το πότε θα στρατευτεί, απαντώντας πως θα παρουσιαστεί σύντομα εφόσον γίνουν πρώτα οι συνεδριάσεις των οργάνων και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Στη Βουλή χθες η Θεοδώρα Τζάκρη ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει «εντατικά μαθήματα» των διαδικασιών το τελευταίο διάστημα και για αυτό οι ανακοινώσεις του νέου «διευθυντηρίου» θα γίνουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παίρνοντας την έγκριση του Σώματος, όπως γινόταν παραδοσιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT