ΣΥΡΙΖΑ: Το μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές και οι κόκκινες γραμμές για την «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Το μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές και οι κόκκινες γραμμές για την «Ομπρέλα»

«Ραντεβού» για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν ο Νίκος Φίλης με τον Στέφανο Κασσελάκη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ραντεβού» για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν ο Νίκος Φίλης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για μία ώρα στη Βουλή και το κλίμα ήταν πολύ καλό. Παρ’ όλα αυτά, «λευκός καπνός» δεν βγήκε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν φέρεται να πήρε τις απαντήσεις που ζητούσε σε σχέση κατ’ αρχάς με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που από την πλευρά των νικητών των εσωκομματικών εκλογών τοποθετείται στις αρχές του χρόνου (Ιανουάριος ή Φεβρουάριος). «Είναι κρίσιμο το θέμα του συνεδρίου. Αν τελικά αναβληθεί, αλλά και για πότε θα αναβληθεί», υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» στην «Κ», που εμφανίζονται δύσπιστα πως υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη στο Περιστύλιο της Βουλής: «Είναι γνωστές οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη, τις κουβεντιάσαμε και αφορούν το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος, το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του».

Σε σχέση με τη σκληρή κριτική που έχει ασκήσει στον νέο πρόεδρο, συμπλήρωσε πως «ό,τι έχω πει, δεν τα είπα εν θερμώ, τα είπα με πόνο και τα συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας, τους οποίους καλώ να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν μάχη στις δημοτικές εκλογές, τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματός μας».

Η μη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η μεγάλη καθυστέρηση της σύγκλησής του αποτελούν «casus belli» για την «Ομπρέλα» έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη συνάντηση δεν ορίστηκε από την πλευρά του προέδρου κάποια ημερομηνία διεξαγωγής της Πολιτικής Γραμματείας, που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ φέρεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τόσο η μη διεξαγωγή του συνεδρίου όσο και η μεγάλη καθυστέρηση της σύγκλησής του αποτελούν δύο από τα «casus belli» που έχουν θέσει τα στελέχη της «Ομπρέλας». Δεν είναι, όμως, τα μόνα. Για την αριστερή πτέρυγα, η θεματολογία του θα πρέπει να περιλαμβάνει τον απολογισμό του κακού εκλογικού αποτελέσματος, τον καθορισμό των πολιτικών θέσεων και την αλλαγή του καταστατικού.

Κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στην «Κ» πως η επαναφορά της εκλογής του προέδρου από το συνέδριο είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι. Οι «αιτίες πολέμου», πάντως, δεν τελειώνουν εδώ.

Στην περίπτωση που η νέα ηγεσία, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θέσει θέμα αλλαγής των δύο γραμματέων και της Πολιτικής Γραμματείας η διάσπαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στη συνάντησή του με τον Νίκο Φίλη πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του. Ο νέος πρόεδρος φέρεται να εμφανίστηκε σκεπτικός σε σχέση με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τον Νίκο Φίλη να του εξηγεί πως όταν χάσεις κάποιον από τα αριστερά, αυτός δεν αντικαθίσταται.

Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχουν κάποιες αποχωρήσεις κατά μόνας», επισημαίνοντας πως ελπίζει αυτό να σταματήσει σαν τάση. Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία συνομίλησε για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή