Μεταναστευτικό: Σκηνικό μείωσης των ροών

Μεταναστευτικό: Σκηνικό μείωσης των ροών

Οι τρεις λόγοι της συγκρατημένης αισιοδοξίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, καθώς από τις 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, δηλαδή τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες, παρατηρείται αισθητή μείωση των ροών τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο. Χαρακτηριστικό είναι πως στα θαλάσσια σύνορά μας από την 1η έως τις 25 Σεπτεμβρίου είχαμε περίπου 500 αφίξεις την ημέρα και το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε μεσοσταθμικά 200, πέφτοντας πάνω από 50%. Αντίστοιχα, στον Εβρο έχουμε μείωση που φθάνει το 80% σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τελευταίο δεκαήμερο είμαστε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα αίτια

Η κυβέρνηση εκτιμά πως αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, έχει αποδώσει η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα σε κεντρικό επίπεδο με την Τουρκία. Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη έλαβε χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου και το φαινόμενο της μείωσης των ροών ξεκίνησε από τις 25, κάτι που ίσως δεν είναι τυχαίο. «Προφανώς και έχει παίξει σημαντικό ρόλο η διπλωματική οδός που ακολουθούμε», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο πως «κρατάμε μικρό καλάθι». Αυτό άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «έχουμε σημαντικά περιθώρια να δουλέψουμε με την Τουρκία στο ζήτημα της μετανάστευσης», προσθέτοντας ωστόσο πως παρότι η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας, «δεν είμαι αιθεροβάμων και αφελής».

200 οι αφίξεις στο Αιγαίο ημερησίως, από 500 που είχαμε την περίοδο από 1ης έως 25 Σεπτεμβρίου. 80% η μείωση στον Εβρο σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο δεύτερος λόγος που παρατηρείται μείωση των ροών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός πως η τουριστική σεζόν έχει φθάσει στο τέλος της και το Λιμενικό έχει πλέον όλο το δυναμικό του στραμμένο προς αυτό το ζήτημα, κάτι που πρακτικά σε φουλ τουριστική περίοδο δεν γίνεται, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Ενας τρίτος λόγος έχει να κάνει με την παρασκηνιακή εργασία που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα στο επίπεδο των Βρυξελλών. Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Καιρίδης με την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον και τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ήταν στην κατεύθυνση να πείσει πως η Ελλάδα είναι απόλυτα συντεταγμένη με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που αφορούν τη διάσωση. Και τούτο είναι αναγκαίο καθώς το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά το ναυάγιο της Πύλου επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, η Ελλάδα είχε στοχοποιηθεί στο ευρωπαϊκό κέντρο, καθώς έτεινε να επικρατήσει η άποψη πως η χώρα μας παραβιάζει βασικές αρχές.

Το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτυπώνεται στη μείωση των μεταναστευτικών ροών –μένει βεβαίως να αποδειχτεί πως θα έχει και συνέχεια– επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο κ. Καιρίδης θα μεταβεί στην Αγκυρα μετά τις 10 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια. Ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια υπάρχει, αρκεί να αποδειχθεί πως οι μειωμένες ροές το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά μόνιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή