Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και οι αμφίρροπες «μάχες»

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και οι αμφίρροπες «μάχες»

Δύο παράλληλες «μάχες» θα δοθούν στην αυτοδιοικητική κάλπη της Κυριακής. Οι υποψήφιοι της Ν.Δ., που διεκδικεί να επικρατήσει και στις 13 περιφέρειες, θα έχουν σε ορισμένες ως βασικό αντίπαλο «γαλάζιους» αντάρτες. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν τη δική τους αναμέτρηση στο «γήπεδο» της Κεντροαριστεράς

9' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο παράλληλες «μάχες» θα δοθούν στην αυτοδιοικητική κάλπη της Κυριακής. Οι υποψήφιοι της Ν.Δ., που διεκδικεί να επικρατήσει και στις 13 περιφέρειες, θα έχουν σε ορισμένες ως βασικό αντίπαλο «γαλάζιους» αντάρτες. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν τη δική τους αναμέτρηση στο «γήπεδο» της Κεντροαριστεράς, καθώς στηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους σε 10 περιφέρειες, τα ποσοστά των οποίων θα συγκριθούν για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Ποια είναι τα φαβορί και πού προβλέπεται αμφίρροπη αναμέτρηση.

Τα «γαλάζια» φαβορί του α΄ γύρου και τα ντέρμπι

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Ενα 24ωρο μόλις απέμεινε πριν προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες, με τα περισσότερα βλέμματα να στρέφονται πρώτα από όλα στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους που θα εξαγάγουν πολιτικά συμπεράσματα, καθώς εκεί έχουν δοθεί και τα καθαρά χρίσματα από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Ηρώδου Αττικού, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι μιας και το τελευταίο διάστημα οι μετρήσεις δείχνουν πως οι στηριζόμενοι από τη Ν.Δ. υποψήφιοι βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και είτε εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή είτε πηγαίνουν με ισχυρές αξιώσεις στον δεύτερο γύρο, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις το πιθανό είναι να βρεθούν αντιμέτωποι όχι με υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά με «γαλάζιους» αντάρτες. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις και τι εικόνα έχει το Μαξίμου για κάθε μία από αυτές.

Αττική

Η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά έναντι του Γιώργου Πατούλη στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας φαίνεται να δικαιώνει το Μαξίμου. Ο Χαρδαλιάς είναι ένα πρόσωπο γνωστό στο ευρύ κοινό από τη θητεία του ως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και μοιάζει ικανός να κερδίσει από αύριο την Περιφέρεια Αττικής.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και οι αμφίρροπες «μάχες»-1
Στον Βύρωνα περιόδευσαν την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά. Φωτ. INTIME NEWS

Κεντρική Μακεδονία

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, θεωρείται βέβαιο πως θα είναι εκ νέου περιφερειάρχης από αύριο βράδυ. Το ερώτημα είναι το ποσοστό που θα πετύχει, με πολλούς να στοιχηματίζουν πως θα είναι πάλι πέριξ του 60%, αναδεικνύοντάς τον σε έναν πολύ ισχυρό περιφερειάρχη.

Θεσσαλία

Πριν από τις πλημμύρες δεν ετίθετο θέμα για το αν ο Κώστας Αγοραστός θα είναι και πάλι περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Μετά την τεράστια καταστροφή, υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά την αντίδραση του εκλογικού σώματος, παρότι ο Αγοραστός παραμένει ο πιο ισχυρός υποψήφιος στην περιοχή.

Βόρειο Αιγαίο

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής ξεκίνησε την κούρσα έχοντας να αντιμετωπίσει τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, προερχόμενο από τη Ν.Δ. Ολα δείχνουν ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο, με τον στρατηγό να επιδιώκει όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό αύριο, ώστε να πάει με αξιώσεις την επόμενη Κυριακή.

Δυτική Ελλάδα

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, παρά το γεγονός πως πολιτεύεται σε μια περιοχή με κεντροαριστερή παράδοση, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτ. Ελλάδας, με αποτέλεσμα να είναι φαβορί να εκλεγεί από αύριο βράδυ.

Ιόνιο

Η Ρόδη Κράτσα ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, έχοντας βασικό αντίπαλο τον «αντάρτη» πρώην δήμαρχο της Κέρκυρας Γιάννη Τερπεκλή, που προέρχεται από τη Ν.Δ. Το τελευταίο διάστημα, στην Πειραιώς, εκτιμάται ότι έχει ανεβάσει στροφές ώστε να διεκδικήσει την είσοδό της στον δεύτερο γύρο, χωρίς πάντως να είναι το φαβορί.

Στις αναμετρήσεις που δεν θα επικρατήσουν από την πρώτη Κυριακή οι υποψήφιοι με το χρίσμα της Ν.Δ., το πιθανότερο είναι να βρεθούν αντιμέτωποι με «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος.

Ηπειρος

Ο Αλέκος Καχριμάνης έπειτα από τόσα χρόνια στον στίβο της αυτοδιοίκησης έχει υποστεί φθορά. Εικάζεται, ωστόσο, πως είναι πολύ μικρή, και η εκλογή από τον πρώτο γύρο είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Νότιο Αιγαίο

Ο Γιώργος Χατζημάρκος θεωρείται επιτυχημένος περιφερειάρχης και είναι φαβορί για επικράτηση από τον πρώτο γύρο.

Δυτική Μακεδονία

Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες «εμφυλίους» πανελλαδικά, όπου ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης έχει αντίπαλο τον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν, όπως όλα δείχνουν, στον δεύτερο γύρο.

Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ενας ακόμη «γαλάζιος» εμφύλιος, καθώς ο νυν περιφερειάρχης που έχει το χρίσμα της Ν.Δ. Χρήστος Μέτιος έχει αντίπαλο τον επίσης νεοδημοκράτη Χριστόδουλο Τοψίδη, με τον οποίο το πιθανότερο είναι πως θα κονταροχτυπηθεί στον δεύτερο γύρο.

Πελοπόννησος

Από τις περιφέρειες που είναι αμφίρροπες: ίσως πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών». Στον Μοριά, οι Δημήτρης Πτωχός και Πέτρος Τατούλης φαίνεται να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, με τον στηριζόμενο από τη Ν.Δ. Πτωχό να ανεβάζει διαρκώς στροφές και να δείχνει ότι έχει σαφές προβάδισμα να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης.

Στερεά Ελλάδα

Ο Φάνης Σπανός μπορεί οριακά να βγει από τον πρώτο γύρο. Εάν αυτό δεν επιβεβαιωθεί θα πάει στον δεύτερο με αντίπαλο τον Απόστολο Γκλέτσο, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προβάδισμα να εκλεγεί εκ νέου.

Κρήτη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, που έχει τη στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα είναι δίχως αμφιβολία εκ νέου περιφερειάρχης Κρήτης από αύριο βράδυ με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Αθήνα, Πειραιάς Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει καθαρό προβάδισμα και το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ή θα έχουμε τελική μάχη την επόμενη Κυριακή και με ποιον αντίπαλο. Στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκίνησε υποτονικά, αλλά με τη στήριξη της Πειραιώς έχει ανεβάσει στροφές με την κύρια επιδίωξή του, που είναι το «κλειδί» της τελικής έκβασης, να είναι η συσπείρωση και σε τι βαθμό της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να πάει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στον δεύτερο γύρο που μοιάζει αναπόφευκτος, με πιθανότερο αντίπαλο του τον κ. Στ. Αγγελούδη, ενώ στον Πειραιά η εκλογή του Γιάννη Μώραλη δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μετά τις δύο συντριπτικές ήττες του καλοκαιριού και την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου θέλουν κατ’ αρχάς να κάνουν συντήρηση δυνάμεων. Προσβλέπουν στο καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει, καθώς ο εμφύλιος των «ανταρτών» στη Ν.Δ. ενδεχομένως να δώσει κάποιες ευκαιρίες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα είναι στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ, επιθυμώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει σε κομβικές περιοχές πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Κεντροαριστερά. Τι περιμένει η Κουμουνδούρου από τους υποψηφίους της στις περιφέρειες;

Αττική

Το 2014 η νίκη της Ρένας Δούρου αποτέλεσε τον προάγγελο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με τον έμπειρο Γιώργο Ιωακειμίδη, που έχει διατελέσει δήμαρχος από το 1994 πετυχαίνοντας πολύ υψηλά ποσοστά, θεωρούν σίγουρη τη δεύτερη θέση που κράτησαν και το 2019 κερδίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Σγουρό.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και οι αμφίρροπες «μάχες»-2
Τον οβολό του σε μουσικό καλλιτέχνη του δρόμου αφήνει ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα. [INTIME NEWS]

Κεντρική Μακεδονία

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος έχει αναλάβει τον πολύ δύσκολο ρόλο να περιορίσει τη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στόχος να ανεβάσει το 11,48% που πέτυχε ο Χρήστος Γιαννούλης το 2019.

Θεσσαλία

Θα μπορέσει στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα να λειτουργήσει η πρώτη από τις τρεις συμπράξεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο περιφερειών; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα με δεδομένη την απογοήτευση των κατοίκων της Θεσσαλίας προς την κυβέρνηση από τις πρόσφατες πλημμύρες. Στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στους νομούς που επλήγησαν θα είναι απρόβλεπτη.

Βόρειο Αιγαίο

Η δεύτερη σύμπραξη της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη παίρνει σάρκα και οστά με την από κοινού στήριξη της Βασιλικής Χοχλάκα. Θα πρέπει να αντέξει στην πίεση από τις «μυλόπετρες» του «γαλάζιου εμφυλίου» που θα λάβει χώρα την Κυριακή το βράδυ.

Την επικείμενη εκλογική μάχη για την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν δυσκολότερη οι μεγάλες ήττες στις εθνικές εκλογές αλλά και η συνεχιζόμενη εσωστρέφεια.

Δυτική Μακεδονία

Την τρίτη συνεργασία του «ροζ» με το «πράσινο» στρατόπεδο εκπροσωπεί η Γεωργία Ζεμπιλιάδου που είχε κατέβει ως υποψήφια μόνο με τη Χαριλάου Τρικούπη πριν από τέσσερα χρόνια. Είχε τερματίσει πίσω από τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τον Θεόδωρο Καρυπίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιόνιο

Ο έμπειρος και πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος μπαίνει για άλλη μία φορά στην αυτοδιοικητική μάχη. Το 2019, που παρέδωσε την περιφέρεια στη Ρόδη Κράτσα, είχε πετύχει ποσοστό 22,13%. Πλέον ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τερπεκλής έχει αλλάξει τα δεδομένα της εκλογικής βραδιάς.

Στερεά Ελλάδα

Τη δεύτερη θέση με ένα καλό ποσοστό διεκδικεί ο Απόστολος Γκλέτσος που συναντήθηκε και με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Νότιο Αιγαίο

Η υποψήφια Χρύσα Καραγιάννη είχε στηρίξει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική κούρσα και ο Στέφανος Κασσελάκης της το ανταπέδωσε με μια επίσκεψη.

Οι δήμοι

Με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη –που άγγιξε τη δημαρχία το 2014– και ύστερα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει μια δυναμική παρουσία στον δήμο της Αθήνας. Με τον Κώστα Ζαχαριάδη η Κουμουνδούρου ευελπιστεί να πετύχει αύξηση των δυνάμεών της σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές, καθώς είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να κάνει «γκελ» όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και στο Κέντρο. Θεωρούν πως δεν θα έχει πρόβλημα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Χάρη Δούκα και να διαγράψει μια πολύ καλή πορεία στον δεύτερο γύρο συσπειρώνοντας προοδευτικές δυνάμεις. Ο Σπύρος Πέγκας με τη συνδρομή του Γιάννη Μπουτάρη στο ψηφοδέλτιο είναι η επιλογή της Κουμουνδούρου για τη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μια προσπάθεια για συσπείρωση δυνάμεων. Τη δύσκολη μάχη του Πειραιά θα δώσει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης.

Η Χαριλάου Τρικούπη «επενδύει» σε πέντε περιφέρειες

Της Δώρας Αντωνίου

Τα δεδομένα που επικράτησαν στο πολιτικό τοπίο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές αλλά και τη συγκυρία που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρόσφατες πλημμύρες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στο ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο να αποτυπωθεί και στην αυτοδιοικητική κάλπη η δυναμική που φάνηκε να αποκτά το κόμμα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση Μαΐου – Ιουνίου. Στη Χαρίλαου Τρικούπη εκτιμούν ότι η στρατηγική επιλογή που έγινε να κατεβάσει το κόμμα δικούς του υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες και στους περισσότερους δήμους της χώρας και να μην μπει σε λογική συνεργασιών, τελικά θα αποδειχθεί επωφελής, καθώς πιστεύουν ότι η συγκυρία θα ευνοήσει την ξεκάθαρη αποτύπωση μιας ενισχυμένης παρουσίας των δυνάμεων του κόμματος και προσέλκυσης περισσότερων ψηφοφόρων στην εν εξελίξει μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και οι αμφίρροπες «μάχες»-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Σε επίπεδο περιφερειών η Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη είναι η δεδομένη επικράτηση υποψηφίου που προέρχεται ξεκάθαρα από το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν η Ν.Δ. έσπευσε να δηλώσει στήριξη στην υποψηφιότητά του, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια με άλλον υποψήφιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει η προσδοκία ότι καλές επιδόσεις μπορούν να πετύχουν η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, όπου το αντάρτικο στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ανοίγει ρήγματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης, καλή πορεία πιστεύεται ότι μπορούν να καταγράψουν οι υποψήφιοι στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Βάσω Χοχλάκα), Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Δαμιανός Καγγελίδης) και Νοτίου Αιγαίου (Νικηφόρος Παπανικόλας). Στη Θεσσαλία οι πλημμύρες διαμόρφωσαν νέο τοπίο. Αναγνωρίζεται, όμως, ότι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα δεν έχει τη δυναμική που θα μπορούσε το κόμμα να επιτύχει με κάποιον άλλον υποψήφιο. Οταν, βέβαια, έγινε η επιλογή, θεωρείτο ότι ήταν ακλόνητη η κυριαρχία του Κώστα Αγοραστού. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι εκεί υπάρχει μια ανοιχτή μάχη.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ, να αποτυπωθεί και σε αυτή την κάλπη η δυναμική που φάνηκε να αποκτά το κόμμα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση Μαΐου – Ιουνίου.

Στην Αθήνα

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες από την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, αν και αναγνωρίζεται ότι θα ήταν πιο ισχυρή η υποψηφιότητα εάν είχε ανακοινωθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Ακόμη και έτσι, όμως, εκτιμάται ότι διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, καθώς έχει καταφέρει να πείσει για το πρόγραμμα και την ουσία των προτάσεων που παρουσιάζει.

Στη Θεσσαλονίκη, η διάσπαση των τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος, που χωρίστηκαν σε τρία στρατόπεδα, τελικά οδήγησε στο να μη δοθεί χρίσμα επισήμως. Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Ωστόσο, με δεδομένο τον περιορισμό δυνάμεων που κατέγραψε το κόμμα στη συμπρωτεύουσα στις εθνικές εκλογές, θεωρείται ότι μόνο με μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα και όλες τις δυνάμεις συντεταγμένες θα μπορούσε να καταγραφεί εκεί θετικό αποτύπωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή