Ανδροκρατούμενες οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Ανδροκρατούμενες οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε σύνολο 1.211 υποψηφίων δημάρχων ανά την Ελλάδα μόνο 164 είναι γυναίκες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου και υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων για την εκλογή σε δημοτικά για περιφερειακά συμβούλια καταδεικνύουν τα στοιχεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Παράλληλα, αρκετοί από τους υποψηφίους δημάρχους έχουν σύμφωνα με τα στοιχεία υποψηφιότητα και έχουν επίσης εκλεγεί περισσότερες από μια φορές από το 1982 έως και το 2019. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι μεταξύ 41 και 70 ετών, ενώ μόνο 12 υποψήφιοι είναι κάτω των 30 ετών. Σε 54 δήμους δεν θα γίνουν σίγουρα εκλογές την επόμενη Κυριακή, αφού ο δήμαρχος θα αναδειχθεί από την πρώτη λόγω του ότι υπάρχουν μόνο δύο υποψηφιότητες.

Σε σύνολο 1.211 υποψηφίων δημάρχων μόνο 164 είναι γυναίκες, ποσοστό 13,54%. Η συμμετοχή των γυναικών ως υποψήφιες για τη δημαρχία παρουσιάζει αυξητική τάση αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το 1982 σε σύνολο 6.033 υποψηφίων δημάρχων (μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των δήμων) μόνο 88 γυναίκες είχαν θέσει υποψηφιότητα, ένα ποσοστό δηλαδή ελάχιστο της τάξης του 0,66%. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών έφτασε το 5,75%, το 2010 το 8,02% και το 2019 το 10,77%.

«Το ποσοστό αυτό είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το ποσοστό αυτό είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Οπως τονίζει, αυτό που συνήθως λέγεται είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική όσον αφορά τις γυναίκες, «ωστόσο αν κοιτάξουμε τη θέση των γυναικών στην ελεύθερη αγορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εχουμε πολλές γυναίκες σε επαγγέλματα αιχμής, γιατρούς, δικηγόρους, στο πανεπιστήμιο, επιχειρηματίες και ακόμα πολλές γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων. Ο μόνος χώρος που οι γυναίκες έχουν τόσο χαμηλή συμμετοχή είναι η πολιτική».

“]

Ο κ. Κομνηνός Χλέπας αποδίδει τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και στις παθογένειές του. «Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι κλειστό, ανδροκρατούμενο και βρίσκεται δεκαετίες πίσω σε σχέση με την κοινωνία. Οσοι συμμετέχουν σε αυτό κάθε άλλο παρά διευκολύνουν στην ανανέωσή του», τονίζει. Χαρακτηριστικά μάλιστα επισημαίνει ότι και οι γυναίκες οι οποίες τελικά είναι υποψήφιες έχουν συνήθως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: «Είτε προέρχονται από πολιτικές οικογένειες είτε είναι σύζυγοι ή με κάποιον τρόπο συνδέονται με κάποιον άνδρα πολιτικό».

Οσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων για τις θέσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων –χαρακτηριστικά οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 7,5 φορές περισσότεροι από ό,τι ο συνολικός αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων– οφείλεται στη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία για να κατέβει ένας συνδυασμός στις εκλογές θα πρέπει να διαθέτει 50% παραπάνω υποψηφίους από ό,τι το όργανο στο οποίο θέτει υποψηφιότητα. «Χαρακτηριστικά στη Μύκονο ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι υποψήφιος. Το σύστημα αυτό φτιάχτηκε για να περιοριστεί ο αριθμός μικρών σχηματισμών που έθεταν υποψηφιότητα. Ωστόσο η πληθώρα υποψηφίων δεν ξέρω αν αντικατοπτρίζει πραγματικά το ενδιαφέρον της κοινωνίας για αυτές τις εκλογές», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Γαλανός, οικονομολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Οπως τονίζει, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται έπειτα από δύο αναμετρήσεις εθνικών εκλογών και αυτό επηρεάζει το κλίμα. «Από την άλλη, οι πολλοί υποψήφιοι μπορεί να φέρουν περισσότερους στις κάλπες την Κυριακή, γιατί ο καθένας έχει ένα φίλο που θέλει να ψηφίσει», επισημαίνει.

Οι αριθμοί

0,66% ήταν το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών το 1982 στις δημοτικές εκλογές.  
 
13,54% το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών το 2023.
 
9 υποψήφιοι δήμαρχοι είναι άνω των 75 ετών. 
 
37 υποψήφιοι δήμαρχοι είναι μεταξύ 70-75 ετών.
 
4 υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές έχουν εκλεγεί 7 φορές δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή