Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι έξι δήμαρχοι που έπιασαν το 100άρι

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι έξι δήμαρχοι που έπιασαν το 100άρι

Κατέβηκαν χωρίς αντίπαλο και επανεξελέγησαν από 2η έως 4η φορά - Τι λένε στην «Κ» οι κ. Θωμάς Μίχογλου, Κώστας Βρατσάνος και Φώτης Μάγγος.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έξι από τους 332 δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι δεν χρειάστηκε να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Κι αυτό γιατί απλούστατα… δεν υπήρχε αντίπαλος, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν το 100% των ψήφων. Κανείς από τους δημάρχους αυτούς δεν είναι «πρωτάρης», καθώς όλοι επανεξελέγησαν από δεύτερη έως τέταρτη φορά.

Από τους έξι δήμους, οι πέντε είναι νησιωτικοί: τέσσερις στο Νότιο Αιγαίο (Αντίπαρος, Ιος, Λειψοί και Σίκινος) και ένας στο Βόρειο Αιγαίο (Ψαρά). Ο μόνος στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά από τους δήμους αυτούς, είναι ο Δήμος Τοπείρου Ξάνθης. Ο δήμαρχός του, Θωμάς Μίχογλου, επανεξελέγη για 3η φορά. «Είναι η πρώτη φορά που κατέβηκα χωρίς αντίπαλο», εξηγεί. «Στις προηγούμενες εκλογές ήταν τρεις συνδυασμοί και είχα εκλεγεί με 60%. Στον συνδυασμό της “Δημοτικής Αλλαγής”, λοιπόν, προσχώρησαν πολύ καλά στελέχη από τις άλλες δύο παρατάξεις και έτσι μάλλον δεν έμεινε περιθώριο για άλλη παράταξη να κατέβει στις τελευταίες εκλογές».

Η μοναχική κάθοδος στις εκλογές μπορεί να μην έχει το άγχος του αποτελέσματος, έχει όμως τα δικά της ρίσκα. «Οταν κατεβαίνεις μόνος, φοβάσαι την αποχή και τα λευκά, γιατί είναι ένας τρόπος να σου δείξει η κοινωνία ότι δεν σε θέλει. Εμείς, λοιπόν, σε 16.000 εγγεγραμμένους είχαμε 53% συμμετοχή και μόλις 2% λευκά, οπότε νομίζω ότι τύχαμε ευρύτερης αποδοχής».

Απόλυτη κυριαρχία για τους δημάρχους σε Αντίπαρο, Ιο, Λειψούς, Σίκινο, Ψαρά και Τοπείρου Ξάνθης – Τι λένε στην «Κ» οι κ. Θωμάς Μίχογλου, Κώστας Βρατσάνος και Φώτης Μάγγος.

Οταν κάποιος επανεκλέγεται για τρίτη φορά και μάλιστα χωρίς αντίπαλο, είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει τη συνεισφορά του. Δεν παύει όμως να πρέπει να έχει πρόγραμμα για τη νέα θητεία. Ερωτώμενος ποιο είναι το μεγαλύτερο έργο για τον Δήμο Τοπείρου, ο κ. Μίχογλου δεν διστάζει: «Εχουμε αναλάβει να αλλάξουμε όλο το δίκτυο ύδρευσης, που είναι άνω των 50 ετών. Εχουμε αλλάξει το 70% και συνεχίζουμε».

Το ρεκόρ του κ. Κώστα Βρατσάνου, δημάρχου Ψαρών, είναι ο αριθμός των θητειών. «Είναι η τέταρτη φορά, αλλά η πρώτη χωρίς αντίπαλο», λέει. «Στις δύο πρώτες ήμουν πολύ κοντά με τον αντίπαλο συνδυασμό, την τρίτη φορά επικράτησα με 73% και τώρα δεν είχα αντίπαλο», εξηγεί. Πάντως, παρά τον σημαντικό αριθμό επανεκλογών, δεν είχε ακόμη σκεφτεί να αποσυρθεί. «Οι δήμαρχοι είμαστε σαν τους σταυρωμένους. Ολοι διαμαρτύρονται όσο είναι στον σταυρό, αλλά κανείς δεν θέλει την αποκαθήλωση», χαριτολογεί. «Κάποιες φορές απογοητεύεσαι και σκέφτεσαι ότι δεν θες να συνεχίσεις. Κάποιες άλλες συμβαίνει κάτι καλό, που ειδικά στους μικρούς τόπους μετράει πιο πολύ και σου δίνει ικανοποίηση και περηφάνια. Λες “κάτι κατάφερα για τους συνανθρώπους μου” και παίρνεις θάρρος να συνεχίσεις».

Κάτι για το οποίο ο δήμαρχος Ψαρών είναι περήφανος είναι η ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. «Ενα μεγάλο έργο που θα ξεκινήσουμε είναι το νέο κτίριο για το ιατρείο του νησιού, κάτι πολύ σημαντικό σε έναν μικρό νησιωτικό δήμο».

Για τον κ. Φώτη Μάγγο, δήμαρχο Λειψών για τρίτη θητεία, το προσωπικό του ρεκόρ είναι ότι κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο. «Με έχουν καλομάθει», λέει γελώντας. «Νομίζω ότι αν είχα αντίπαλο θα μου κακοφαινόταν». Πώς εξηγεί όμως το γεγονός; «Κατ’ αρχάς, στα μικρά μέρη δεν υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον, δεν δίνεται “χρίσμα”. Επίσης, είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για συνεργασίες. Ειδικά στους Λειψούς, παίζει ρόλο ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια, όπως η 24ωρη παροχή ποιοτικού νερού και η επέκταση του λιμανιού, που άλλαξε το παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον, έχουμε κάνει φοβερή δουλειά με τη διαχείριση απορριμμάτων και έχουμε τις παραλίες μας ελεύθερες από ξαπλώστρες, κινήσεις που μας έχουν δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και αυτό στις μικρές κοινωνίες είναι πολύ σημαντικό γιατί μας βγάζει από τα σύνδρομα επαρχιωτισμού, αισθανόμαστε ότι έχουμε πολλά για τα οποία είμαστε περήφανοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT