Εντός και Εκτός: Ενα Αρλινγκτον στου Παπάγου

Εντός και Εκτός: Ενα Αρλινγκτον στου Παπάγου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Περνώντας από το Στρατόπεδο Παπάγου, όπου εδρεύει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παρατηρήσετε έναν οργασμό έργων. Πρόκειται για ένα έργο που γίνεται με τις εντολές και την επίβλεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και θα είναι μνημείο των περίπου 100.000 πεσόντων του έθνους στους πολέμους των τελευταίων 100 και πλέον ετών. Δεδομένου ότι τον Ιανουάριο ο κ. Φλώρος ολοκληρώνει την τετραετή θητεία του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κάποιοι περιγράφουν το έργο ως το «κύκνειο άσμα» του, δηλαδή ένα μνημείο με την αισθητική υπογραφή του. Η τελική μορφή θα αποκαλυφθεί τον επόμενο μήνα, ωστόσο αρμόδια πηγή μού αναφέρει ότι δεν θα μοιάζει με κάτι που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά θα είναι σε αμερικανικά πρότυπα, όπως –για παράδειγμα– το στρατιωτικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των οκτώ βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας παράγει περισσότερες ειδήσεις από αυτές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία σύγκρουση ανάμεσα στην πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος πλέον έχει διαγραφεί από την Πλεύση Ελευθερίας. Η κ. Κωνσταντοπούλου με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ανακοίνωσε ότι διαγράφει τον κ. Χουρδάκη από την Κ.Ο., προαναγγέλλοντας μάλιστα και παράδοση της έδρας για λόγους, όπως σημείωσε, «εύρυθμης, ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας» της Κ.Ο. Τον εκνευρισμό της κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως προκάλεσε η δημόσια στήριξη υποψηφίων της Ν.Δ. στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από τον κ. Χουρδάκη. Μάταιη η επιστολή της! Λίγο αργότερα ο κ. Χουρδάκης ενημέρωσε ότι δεν παραδίδει την έδρα λέγοντας πως θα συνεχίσει «με την ίδια ένταση και υπευθυνότητα» την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του. Ο κ. Χουρδάκης δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί «ωραίος», μιας και τον Ιούνιο εξελέγη έπειτα από το περίφημο «rotation» της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία τον μετακίνησε, από μη εκλόγιμη, στην πρώτη και μόνη εκλόγιμη θέση της Α΄ Θεσσαλονίκης. Ισως, βέβαια, να μην ήθελε να αφήσει στη Βουλή μόνη της τη μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία έχει την έδρα της Πλεύσης Ελευθερίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Μάνα είναι μόνο μία!

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για να παραστεί στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών του περιοδικού «Θεολογία». Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 14 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ.κ. Βαρθολομαίο και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η Μονή του Αγίου Πορφυρίου χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια στην περίκλειστη περιοχή της Γάζας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, που αποτελούν πεδίο δράσης της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group Τwo – SNMG 2) για χρόνια. Από την Τρίτη εντάχθηκε σε αυτήν η φρεγάτα «Ψαρά», όπως έχει συμβεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν τη δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» στην περιοχή. Τα σενάρια για εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις περί τη Λωρίδα της Γάζας πλήθυναν, με αποτέλεσμα το ΓΕΕΘΑ να αναγκαστεί να ενημερώσει ότι «μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του “USS Gerald R. Ford” από την SNMG 2». Πάντως, για να μην προκύψουν κι άλλες παρεξηγήσεις, να επισημανθεί ότι σε προγραμματισμένες αποστολές βρίσκονται δύο ακόμη πολεμικά πλοία, η φρεγάτα «Σαλαμίς» στην αποστολή του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου (UNIFIL) και η φρεγάτα «Αιγαίον» στην «Ειρήνη» στην Κεντρική Μεσόγειο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κ. Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα, θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα». Αυτά είπε για τη «συντρόφισσά» της στον ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η Πέτη Πέρκα. Αποτελεί μόνο ένα από τα άπειρα παραδείγματα της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ξεσπαθώσει μετά τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για το κεφάλαιο στο ΣΕΒ. Και που είστε ακόμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT