Εντός και Εκτός: Τα μηνύματα Σχοινά προς τα Τίρανα

Εντός και Εκτός: Τα μηνύματα Σχοινά προς τα Τίρανα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο χθεσινό, έκτακτο ΚΥΣΕΑ έγινε –όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο– μια τεράστια συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το πώς η Ελλάδα μπορεί να πάρει τα μέτρα της έναντι διαφόρων καταστάσεων. Πέρασε, παράλληλα, και μια πολύ γρήγορη απόφαση απόσυρσης των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονταν σε αποστολή στο Σαχέλ και συγκεκριμένα στο Μάλι. Η βασική αιτιολογία πίσω από την απόφαση αποστολής στρατιωτικών (πάντα κάτω των 10 ατόμων) στο Μάλι ήταν η συνεργασία και αντιστοίχιση των στόχων με τους Γάλλους. Από τη στιγμή που οι ίδιοι οι Γάλλοι έχουν πρακτικά αποσυρθεί πλήρως από τη χώρα, κρίθηκε ότι και η ελληνική στρατιωτική παρουσία είναι περιττή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η στήλη έχει μια μάλλον αδιάφορη άποψη για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, ιδιαίτερα εκείνα που διοργανώνονται ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με παράλληλους μονολόγους, ακατανόητους κανόνες και τους δημοσιογράφους ως ελεύθερους σκοπευτές στο κενό. Ωστόσο, το τελευταίο ντιμπέιτ στην ΕΡΤ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η συζήτηση κινήθηκε με άνετη ροή, οι δύο «μονομάχοι» είχαν τη δυνατότητα να διακόψουν ο ένας τον άλλον και να απευθύνουν και ερωτήσεις, μέσα σε χρονικά όρια σχετικά άνετα. Οι συνάδελφοι Γιώργος Κουβαράς (ο οποίος ήταν και συντονιστής), Λήδα Μπόλα και Μάκης Προβατάς ήταν διαβασμένοι. Βέβαια, για το γενικό κοινό, ειδικά όσους δεν κατοικούν στην Αθήνα, η συζήτηση μπορεί να μην ήταν πάντα ενδιαφέρουσα. Αλλά είναι ένα καλό προηγούμενο, για το επόμενο ντιμπέιτ σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι τότε, βέβαια, υπάρχει καιρός.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες, είπε κάτι αυτονόητο: Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει εάν είναι με την πλευρά της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των αξιών τους ή με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. «Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη», είπε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ομόφωνα και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνώρισαν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ και κατήγγειλαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Από την κοιλιά του ευρωπαϊκού κήτους, το οποίο είναι πολύ συχνά δυσκίνητο, ο κ. Σχοινάς διέγνωσε βεβαίως ότι η Τουρκία –πέρα από πρόκληση– αποτελεί παράλληλα εταίρο-κλειδί για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, αναφέροντας ως δύο κατεξοχήν τομείς το μεταναστευτικό και το εμπόριο. Ο κ. Σχοινάς, πάντως, δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα προς τα Τίρανα, που εμμέσως αφορά και την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Ειδικά για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι «ο πλήρης σεβασμός για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Δεν θα υπάρξει ένταξη χωρίς την πιο αυστηρή συμμόρφωση σε αυτές τις προϋποθέσεις».

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι δηλώσεις του κ. Σχοινά έγιναν τη στιγμή που ξεκινούσε στα Τίρανα η δίκη του κ. Μπελέρη ενώπιον του δικαστηρίου κατά της διαφθοράς. Λόγω κάποιων διαδικαστικών αιτημάτων η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Θα έχει μεσολαβήσει η επίσκεψη, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα, στη σύνοδο κορυφής τής (υπό γερμανική αιγίδα) Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Με τον κ. Μητσοτάκη θα μεταβεί στα Τίρανα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Αποτέλεσμα είναι ότι έγινε μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών, μιας και από την τουρκική πλευρά επικεφαλής και στις δύο περιπτώσεις είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακσαπάρ. Eτσι, στις 16/10 θα διεξαχθεί η συνάντηση για τη θετική ατζέντα (Κ. Φραγκογιάννης – Ακσαπάρ) και στις 17/10 ο πολιτικός διάλογος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του προέδρου της ελληνικής Bουλής να φωταγωγηθεί το κτίριο του Κοινοβουλίου με τη σημαία του κράτους του Ισραήλ που διατηρεί πολύχρονη, βάρβαρη κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, βομβαρδίζει και επιβάλλει απάνθρωπο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση». Η ανακοίνωση του ΚΚΕ μιλάει από μόνη της και φαίνεται ότι στον Περισσό θα το πάνε έτσι –χωρίς κουβέντα για τις σφαγές αμάχων, ενηλίκων και ανηλίκων από τη Χαμάς– μέχρι τελικής πτώσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT