Υπόθεση Μπελέρη: Ανάγκη για ισχυρό συμβολισμό, πέρα από τα αυστηρά λόγια

Υπόθεση Μπελέρη: Ανάγκη για ισχυρό συμβολισμό, πέρα από τα αυστηρά λόγια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

I.E.V.P.Durres – Φυλακές Δυρραχίου Αλβανία, Lagjja nr. 17, ish-këneta, Durrës είναι η διεύθυνση και +355 68 605 6014 είναι ο αριθμός τηλεφώνου των φυλακών του Δυρραχίου.

Εκεί κρατείται φυλακισμένος πάνω από πέντε μήνες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρης.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα επαίρεται ότι φιλοξενεί στα Τίρανα μια σημαντική -πράγματι- διεθνή διάσκεψη κορυφής. Στόχος της η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σωστά πράττων, ο κ. πρωθυπουργός θα είναι παρών.

Από την πολιτική της άδειας καρέκλας χαμένοι είναι μόνο οι απόντες. Η διαδικασία άλλωστε της διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2003. Υπό σαφείς, όμως, όρους και προϋποθέσεις. Αυτή είναι η «πολιτική καρότου και ράβδου».

Ο κ. πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει ασφαλώς τη μοναδική αυτή ευκαιρία για να υπενθυμίσει με αδρά χρώματα στον καλλιτέχνη οικοδεσπότη ότι η πρακτική της πολιτικής παρακαταθήκης του Ενβέρ Χότζα κατά της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, οι στημένες συλλήψεις και η ωμή παραβίαση των κανόνων του δικαίου και δη του τεκμηρίου αθωότητας είναι πρακτικές ασυμβίβαστες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πέραν όμως από τα αυστηρά λόγια, χρειάζεται και ισχυρός συμβολισμός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο κύριος πρωθυπουργός να συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας;

Δεν θα διαφωνήσω με εκείνες και εκείνους που αντιτείνουν ότι δεν συνηθίζεται ένας πρωθυπουργός να συνομιλεί με κρατούμενο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι συνηθισμένο -πρωτοφανές ακόμη και για το εύρος της αυθαιρεσίας των ηγετών της γειτονικής μας χώρας- ο εκλεγμένος δήμαρχος της Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα να είναι φυλακισμένος.

Ούτε είναι συνηθισμένο ο κ. Ράμα, πρωθυπουργός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, που προσβλέπει στην ένταξη στην Ε.Ε., να χαρακτηρίζει τον υποψήφιο -τότε- κ. Μπελέρη ως «…αναλφάβητο, άσχημο, ανόητο εκπρόσωπο της Ελλάδας και ανάξιο για το αξίωμα». 

Στα προσβλητικά αυτά λόγια και στα συνεπή προς αυτά έργα του επηρμένου πρωθυπουργού της Αλβανίας θα απαντήσει τη Δευτέρα στα Τίρανα ο κ. πρωθυπουργός.

Δύσκολη και λεπτή η αποστολή του. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία. 

* Ο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς διετέλεσε πρέσβης στην Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή