Μητσοτάκης προς Τίρανα: Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη για να στηρίξουμε την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Μητσοτάκης προς Τίρανα: Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη για να στηρίξουμε την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, στα Τίρανα στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι η υπόθεση συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.

«Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Η δήλωση του πρωθυπουργού: 

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί πέντε μήνες.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ.. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αμέσως μετά είπε πως θα επιδιώξει να συζητήσει το θέμα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. «Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί ακόμα και προφυλακισμένος κάτι που θα ξεκαθαρίσω με σαφήνεια και στον κ. Ράμα. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διευθετήσουμε το θέμα» τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT