Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ψήφισαν 332 δήμοι και εκλέχτηκαν 22 δημαρχίνες

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ψήφισαν 332 δήμοι και εκλέχτηκαν 22 δημαρχίνες

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 6,62% του συνόλου των δημάρχων ενώ στις περιφέρειες δεν έσπασε το άβατο των ανδρών. Το «φαινόμενο» των Λειψών, τι λέει στην «Κ» η μοναδική δημοτική σύμβουλος Νάξου

αυτοδιοικητικές-εκλογές-ψήφισαν-332-δήμ-562675348

Η ολοκλήρωση και των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε εκατοντάδες νικητές αλλά έναν χαμένο: τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές μόνο 22 γυναίκες εξελέγησαν δήμαρχοι σε σύνολο 332 δήμων στη χώρα.  

Ειδικότερα, σε σύνολο 332 δήμων, 247 δήμαρχοι εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή. Από αυτούς μόλις 13 ήταν γυναίκες, 8 εκ των οποίων επανεξελέγησαν και 5 «βγήκαν» για πρώτη φορά.

Στον δεύτερο γύρο σε σύνολο 84 υποψήφιων δημάρχων που αναμετρήθηκαν, 16 ήταν οι γυναίκες εκ των οποίων 9 εκλέχθηκαν. Από αυτές, οι επτά εκλέγονται για πρώτη φορά και μάλιστα κερδίζοντας απερχόμενους δημάρχους, μία επανεκλέγεται και ακόμα μία επιστρέφει στον δήμο.

Η χώρα μας δεν έχει καμία γυναίκα σε θέση περιφερειάρχη, ενώ πέρσι ήταν μόνο μία, η Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. 

Οι γυναίκες που από την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβουν καθήκοντα δημάρχου κατανέμονται στους δήμους Σερρών, Λαγκαδά, Δέλτα, Σκύδρας, Κασσάνδρας, Λήμνου, Μετσόβου, Αμφίκλειας- Ελάττειας, Χαλκιδέων, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Ιλίου, Ζωγράφου, Σπετσών, Κέας, Σίφνου, Γαύδου, Τήλου, Καλαμαριάς, Βισάλτιας και Οιχαλίας. 

Ωστόσο παρά το γεγονός πως το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών δημάρχων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 φαίνεται μικρό, οι γυναίκες που έπαιρναν ψήφο εμπιστοσύνης ήταν ακόμη λιγότερες τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, στις εκλογές του 2019 οι γυναίκες δήμαρχοι ήταν συνολικά 19, ενώ το 2010 μόλις 8 σε ολόκληρη τη χώρα. 

Στα θετικά περιλαμβάνεται η πλειονότητα γυναικών στην ομάδα δημοτικών συμβούλων του νέου δημάρχου της Αθήνας, Χάρη Δούκα. Ειδικότερα από τους 26 εκλεγέντες οι 15 είναι γυναίκες, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη 9 δημοτικοί σύμβουλοι ήταν γυναίκες και 12 άνδρες. 

Ωστόσο ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι ο μόνος που έχει περισσότερες γυναίκες δημοτικούς συμβούλους. Το ίδιο ισχύει και στον Δήμο Λειψών όπου εκλέχθηκαν επτά γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι έναντι έξι ανδρών, ενώ περισσότερες ήταν και στις δημοτικές εκλογές του 2019. 

Θέληση και αποφασιστικότητα

«Είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό εκλεγμένων γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που οφείλεται κατά την άποψή μου, κυρίως στη θέληση και στην αποφασιστικότητα για την εμπλοκή τους στα κοινά. Ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό στοιχείο είναι η υποστήριξη του γυναικείου φύλου στη μικρή κοινωνία των Λειψών», επισημαίνει στην «Κ» η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος του νησιού, Δέσποινα Κούρου.

Η ίδια επισημαίνει πως στους Λειψούς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν καθημερινά ενεργό ρόλο σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και συχνά προσπαθούν να βρουν λύσεις για μικρά ή μεγάλα θέματα που παρουσιάζονται.

Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την ισότητα των φύλων

Οσον αφορά το μικρό πανελλαδικό ποσοστό εκλογής των γυναικών σε δήμους και περιφέρειες, η κ. Κούρου πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν μια κοινωνία για τη διασφάλιση της ουσιαστικής δημοκρατίας σε αυτήν. 

«Η ισότητα μεταξύ των φύλων δυστυχώς χρειάζεται ακόμη προσπάθειες για να εφαρμοσθεί και οφείλουμε όχι μόνο να ενθαρρύνουμε τη γυναικεία πρωτοβουλία αλλά να θέσουμε ως στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες», επισημαίνει.

Δυτικά των Λειψών, στη Νάξο, έχουμε μία άλλη ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς η Κατερίνα Μουστάκη ήταν η μόνη γυναίκα –μεταξύ 25 ατόμων– που εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στο νησί. Η ίδια βγήκε 8η στο ψηφοδέλτιό της (σε σύνολο 9 εδρών). 

Η κ. Μουστάκη μάλιστα δεν είχε σκοπό να «κατέβει» δημοτική σύμβουλος, ωστόσο, έπειτα από ένα προσωπικό γεγονός, το πήρε απόφαση προκειμένου να αποδείξει στον εαυτό της και στην κοινότητά της πως μία γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει. 

«Δυστυχώς είναι εμφανές πως η συμμετοχή των γυναικών στο νησί μας όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές ήταν πάρα πολύ μικρή. Αυτό που κατάλαβα από αυτό το ταξίδι είναι πως πολλές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθούν στον πολιτικό στίβο. Επίσης από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι γυναίκες που θεωρούν πως θα πρέπει να κομματικοποιηθούν ακόμη και στις δημοτικές εκλογές κι έτσι δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία», επισημαίνει η ίδια. 

Πρέπει να το πιστέψουμε

Ευχή της είναι στο μέλλον να δει περισσότερες γυναίκες υποψήφιες σε δήμους, περιφέρειες και στις εθνικές εκλογές. 

«Είμαστε οργανωτικές και μπορούμε να συνδυάσουμε τα πάντα: καριέρα, μητρότητα, πολιτική, προσωπική ζωή. Εχουμε πολλές αντοχές, έχουμε ευαισθησίες και είμαστε καταρτισμένες. Το μόνο που μένει είναι να το πιστέψουμε», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT