Κυβέρνηση: Τελεσίγραφο Μητσοτάκη στους υπουργούς

Κυβέρνηση: Τελεσίγραφο Μητσοτάκη στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός ζητεί να αποφεύγονται φαινόμενα χαλάρωσης και έπαρσης.

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του ομιλία χθες στο υπουργικό συμβούλιο, έθιξε όλη την γκάμα των πολιτικών εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδας. Κλείνοντας, ωστόσο, επιφύλασσε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα προς τους υπουργούς και την κυβέρνησή του. Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στη συμπεριφορά των στελεχών του, είπε πως «η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας, κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση». Κατέληξε δε, με ένα γνωμικό που λέει ο «σοφός ελληνικός λαός», ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», καλώντας τους υπουργούς του να το έχουν όλοι υπόψη.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί πως πήγαινε συστημένη προς τους κ. Γεωργιάδη και Αυγενάκη, λόγω των τοποθετήσεών τους πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αναφορά του πρωθυπουργού απευθυνόταν προς όλους τους υπουργούς, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και πριν έχει διαπιστώσει σημάδια χαλάρωσης με δόσεις έπαρσης, που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Τα παραπάνω επισήμανε και στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως ένα λάθος που έκανε στην πρώτη θητεία του ήταν πως δεν ήταν τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του όσο με τον εαυτό του, κάτι που θα το κάνει πράξη αυτή τη φορά. Τόνισε, πάντως, σε κάθε τόνο πως η αναφορά του στο υπουργικό δεν δείχνει ανασχηματισμό σε καμία περίπτωση.

«Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», σημείωσε κατά το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, που πάντως αποκλείει τον ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, αφού αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, επιμένοντας στο ότι τα πολιτικά συμπεράσματα εξήχθησαν από τον πρώτο γύρο. «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» υπογράμμισε, σε μία αναφορά που έδειξε πως η Ν.Δ. και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν πάνω τους τις ήττες που υπέστησαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αποκρούοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματα περί «πολιτικού μηνύματος» στην κυβέρνηση μετά τον δεύτερο γύρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει και δεν υπήρξε κάποια ανατροπή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη συνέντευξη, δε, που ακολούθησε επισήμανε πως ακόμη κι αν στο Μαξίμου γνώριζαν πως υπήρχαν προβληματικές υποψηφιότητες, δεν μπορούσαν να αλλάξουν «εν ενεργεία περιφερειάρχες» επιλέγοντας τη στήριξή τους.

«Γκάζι» για έργο

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός, όπως είπε στο υπουργικό, κλείνει το κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές, εστιάζοντας στο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, μιλώντας για τα επόμενα βήματα με στόχο την ενίσχυση νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολλά παράλληλα μέτρα, όπως «η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών». Τα παραπάνω αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας». Μάλιστα κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν και εκείνοι το κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας», είπε, καταλήγοντας με το μήνυμα πως «το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα μήνα, με χειροπιαστό έργο».

Στήριξη της ελληνικής κοινωνίας

Πλην των πολιτικών θεμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1) στο μείζον –παγκοσμίως– θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμανικό στοιχείο, σχολίασε τις πιθανές οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο λέγοντας πως «ελπίζω να μη χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές εφεδρείες», αλλά εφόσον χρειαστεί, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την ελληνική κοινωνία. Οσον αφορά την ακρίβεια ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές: «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες τιμές, είναι βαθιά νυχτωμένοι». «Θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα», πρόσθεσε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως «ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές για το ποιος θα μπαίνει στη χώρα». Αναφορικά με την Τουρκία εξέφρασε την πεποίθηση πως η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει την πρόοδο που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ωστόσο πως η στάση της Αγκυρας «δεν είναι ισορροπημένη, καθώς δεν καταδικάζει τη Χαμάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή