Αυτοδιοικητικές εκλογές: Χαμόγελα στο ΚΚΕ για τις επιδόσεις στην κάλπη

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Χαμόγελα στο ΚΚΕ για τις επιδόσεις στην κάλπη

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Περισσό, ο οποίος εστιάζει και στο φαινόμενο της υψηλής αποχής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο να αναλύει τις νίκες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η παράταξη του κόμματος κατέγραψε άνοδο και στις 13 περιφέρειες με συνολικό ποσοστό 10,03%, δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%). Η συνολική αποτίμηση περιλαμβάνει νίκες σε Πάτρα, Ικαρία, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Τύρναβο, καθώς και 460 δημοτικούς και 46 περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «πέρα από τις πρωτιές στους έξι δήμους, τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε εργατικές – λαϊκές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και η Εύβοια, όπου το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν η λαϊκή διεκδίκηση και η αλληλεγγύη απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και τοπικών αρχών που αφήνει τον λαό απροστάτευτο».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το γενικό εκλογικό αποτελέσματα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έχει γίνει και διατυπώθηκε στις βουλευτικές εκλογές πως ο συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί να είναι αρνητικός, κάτι το οποίο προφανώς επιδρά και στην ανάδειξη των τοπικών αρχών. Οπως αναφέρεται, «σε τοπικό επίπεδο επιδρούν επιπρόσθετοι μηχανισμοί χειραγώγησης και εξαγοράς, που συνδέονται με την κυβέρνηση, μικρά ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, άλλους παράγοντες κ.λπ.».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως μάχη κεντρικής πολιτικής, ενιαία σε δήμους και περιφέρειες, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει πως «εναλλακτική λύση δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα η ανασύνθεση στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι η αναβίωση του χρεοκοπημένου διλήμματος “Δεξιά – αντιδεξιά”. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλύψει τις νέες εκλογικές απώλειές του μέσω της στήριξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι λεγόμενες “προοδευτικές” υποψηφιότητες λειτουργούν και προβάλλονται σαν “δοκιμαστικός σωλήνας” για τις διεργασίες και τα παζάρια στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Στον Περισσό εκτιμούν πως το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, περικλείει επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, εκφράζει απαξίωση απέναντι στον «θεσμό» της Τοπικής Διοίκησης με τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του, αλλά και δυσαρέσκεια απέναντι συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT