Σαλί Μπερίσα: «Ο Ράμα πίσω από τη σύλληψη του Μπελέρη»

Σαλί Μπερίσα: «Ο Ράμα πίσω από τη σύλληψη του Μπελέρη»

Σφοδρή επίθεση του Σαλί Μπερίσα κατά του Αλβανού πρωθυπουργού – Σε εξέλιξη η δίκη που διεξάγεται στα Τίρανα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις που δημιουργούν συνθήκες σύγκρουσης στο εσωτερικό της αλβανικής πολιτικής σκηνής έχει λάβει η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, η σύλληψη που οδήγησε τον κ. Μπελέρη στο εδώλιο ήταν σκηνοθετημένη από την αστυνομία και την ειδική εισαγγελία της γειτονικής χώρας. Ο κ. Μπερίσα υποστήριξε ακόμη ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και σημείωσε μάλιστα πως έτσι «μας οδήγησε σε αντιπαράθεση με τους γείτονες», υπονοώντας, βεβαίως, την απότομη επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων μετά τη φυλάκιση του κ. Μπελέρη και την απαγόρευση ακόμη και της άσκησης του δικαιώματός του να ορκιστεί δήμαρχος πριν δικαστεί.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του (τηλεοπτικός σταθμός syri.tv) ο κ. Μπερίσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το άτομο που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να παρακινήσει τη διάπραξη διαφθοράς εις βάρος του Μπελέρη αμείφθηκε με 700.000 λεκ (σ.σ.: περίπου 7.000 ευρώ) από τα ειδικά μυστικά κονδύλια της αστυνομίας. Το άτομο αυτό ονομάζεται Αρσέν Ράμα». Κατά τον κ. Μπερίσα η στάση των αξιωματικών της αλβανικής αστυνομίας που χρησιμοποίησαν τον Αρσέν Ράμα ήταν σκανδαλώδης. «Ο αστυνομικός διευθυντής Αυλώνα, Ερμάλ Μουτσάι, και ο επικεφαλής του τομέα δίωξης εγκλήματος στην αλβανική αστυνομία, Νεριτάν Ναλμπάντι, ενήργησαν σε αντίθεση με τον νόμο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων», καθώς, όπως συμπλήρωσε, «ο Αρσέν Ράμα θεωρήθηκε εμπιστευτική πηγή πληροφοριών και ανταμείφθηκε με χρηματικό ένταλμα πληρωμής από το ταμείο της αστυνομίας, βάσει διαδικασίας μέσω της οποίας η πληρωμή διαβαθμίστηκε στη συνέχεια ως κρατικό απόρρητο».

«Το άτομο που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να παρακινήσει τη διάπραξη διαφθοράς εις βάρος του Μπελέρη αμείφθηκε με περίπου 7.000 ευρώ από τα μυστικά κονδύλια», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Μπερίσα, αυτή η παρατυπία από πλευράς των αξιωματικών της αλβανικής αστυνομίας καθιστά τις καταθέσεις του Αρσέν Ράμα στο δικαστήριο άκυρες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι ώστε να αποκαλυφθεί ο τρόπος ανταμοιβής, που θεωρήθηκε διαβαθμισμένη διαδικασία. «Ο πρώτος είναι οι δικηγόροι να ζητήσουν από το δικαστήριο να ενημερωθούν για την αμοιβή, βάσει όσων προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ο δεύτερος είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα», είπε ο κ. Μπερίσα και επέμεινε: «Στο εδάφιο 3 του άρθρου 294 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να προκαλείται μια εγκληματική πράξη με υποκινούμενες ενέργειες, ωθώντας ένα άτομο να διαπράξει έγκλημα, το οποίο δεν θα το έκανε εάν δεν υπήρχε υποκίνηση από πλευράς της αστυνομίας μέσω του προβοκάτορα». Και κατέληξε ότι «πρόκειται για προβοκάτσια και το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο».

Εν τω μεταξύ, το ειδικό δικαστήριο των Τιράνων όπου δικάζεται από τις 12 Οκτωβρίου ο κ. Μπελέρης, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στα ουσιαστικά της διαδικασίας. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό της γενικότερης στάσης που τηρεί το δικαστήριο ότι ήδη έχει απορρίψει αρκετά από τα προδικαστικά αιτήματα των συνηγόρων του κ. Μπελέρη. Τελευταίο αίτημα που απορρίφθηκε ήταν να μη συμπεριληφθούν στη δίκη αρχεία παρακολούθησης με ημερομηνία προγενέστερη από εκείνη για την οποία χορηγήθηκε άδεια από την ειδική εισαγγελία. Η απόρριψη του αιτήματος οδήγησε, στη συνέχεια, την ομάδα συνηγόρων του κ. Μπελέρη να ζητήσει την απομάκρυνση των δικαστών και την αντικατάστασή τους.

Πέρα από τις νομικές πτυχές της υπόθεσης Μπελέρη, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπάρχει και ένα διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο εντείνεται. Αν και τα Τίρανα απέρριψαν ποικιλοτρόπως ακόμη και τις πιο συμβιβαστικές προτάσεις, στην Αθήνα ο δίαυλος παραμένει ανοιχτός. Αυτή τη φορά, βέβαια, από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση να μπλοκαριστούν τον ερχόμενο μήνα κάποια από τα προενταξιακά κονδύλια της Ε.Ε. που κατευθύνονται προς την Αλβανία. Μια τέτοια πρόθεση έχει ουσιαστικά ήδη προαναγγελθεί από την Αθήνα, ωστόσο δεν λείπουν οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για σκληρά μέτρα και σε αμιγώς διμερές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή