Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Σούδας

Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Σούδας

Στόχος η προστασία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή και η αποτροπή επιθετικών κινήσεων από το Ιράν και τους δορυφόρους του

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή προχωρούν οι ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, με κύριο σκοπό την προστασία των ήδη αναπτυγμένων δυνάμεών τους στην περιοχή (με πιο άμεσα εκτεθειμένους 3.400 στρατιώτες στο Ιράκ και στη Συρία), αλλά και των συμμάχων τους, καθώς και για την αποτροπή επιθετικών κινήσεων από το Ιράν και τους δορυφόρους του. Επιπλέον, πέρα από την αυξημένη παρουσία βοηθητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών στην Ελλάδα –που έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ»– και τα δύο αεροπλανοφόρα που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην περιοχή, η αμερικανική αεροπορία απέστειλε και μια μοίρα πολεμικών αεροπλάνων F-16 στη Μέση Ανατολή με αποστολή την προστασία των αμερικανικών βάσεων.

Οι ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί από αντιτορπιλικά και καταδρομικά που συνοδεύουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford», ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό ή τεχνικές εργασίες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι κινήσεις ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς έχουν σημειωθεί πάνω από 13 επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις την τελευταία εβδομάδα, όπως στις 18 Οκτωβρίου όταν τραυματίστηκαν περίπου 21 Αμερικανοί στρατιώτες από επιθέσεις μη επανδρωμένων σκαφών σε βάση της νότιας Συρίας. Αυξημένη είναι και η κινητοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με ενισχυμένη περιφρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεγαλύτερο αριθμό περιπολιών και ενισχυμένη συλλογή πληροφοριών. Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων υπολογίζεται περίπου σε 35.000 ενστόλους, με τους περισσότερους να υπηρετούν στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων εντός της Γάζας και αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένης επίθεσης από την –προσκείμενη στο Ιράν– Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, με την Αμερική να τονίζει πως οι δυνάμεις της στην περιοχή είναι μήνυμα «για όποια χώρα ή ομάδα σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι δυνάμεις που έχουν αποσταλεί στην περιοχή συμπεριλαμβάνουν 2.000 πεζοναύτες και την υπόλοιπη ομάδα αποβατικής κρούσης του USS Bataan, καθώς και την ανάπτυξη πυροβολαρχιών Thaad στη Σαουδική Αραβία, αλλά και Patriot στο Κουβέιτ, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σαουδική Αραβία επιχειρεί και η ΕΛΔΥΣΑ (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας), που αποτελείτο από μια πυροβολαρχία Patriot στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αποστολή της είναι η προστασία κρίσιμων σαουδαραβικών υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT