Κυβέρνηση: Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών

Κυβέρνηση: Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών

Εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να βρίσκεται σε εσωκομματική δίνη και το ΠΑΣΟΚ να μην… απειλεί τη Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες το μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο πως η κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει στο μεταρρυθμιστικό έργο της και σε τίποτα άλλο. Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που στη συζήτηση ήταν το θέμα του κτηματολογίου, ο Μάκης Βορίδης παρενέβη λέγοντας πως πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική στην κυβέρνηση. Τότε πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός δίνοντας εντολή στους υπουργούς του να προτεραιοποιήσουν τα νομοσχέδια τα οποία αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι αυτό του κτηματολογίου.

Αλλο χαρακτηριστικό του υπουργικού συμβουλίου είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην αντιπολίτευση και εστίασε μόνο στα νομοσχέδια και στο μεταρρυθμιστικό έργο, που αναγκάζει, όπως είπε, την κυβέρνηση να συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα. «Ολα τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει εξαρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Και πράγματι ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων για νομοσχέδια: από τις ανακοινώσεις εναντίον της φοροδιαφυγής, τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει για το 2025 αλλά φέρνει νωρίτερα «γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος», έως νέα μέτρα για την ενεργειακή φτώχεια με επιδότηση νοικοκυριών, ενώ στο μενού υπήρχαν και ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και του Πολιτικής Προστασίας. Οι πρώτες αφορούν την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως του Αλτσχάιμερ, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα και οι δεύτερες την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την πρώτη θητεία του χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη τακτική πριν προχωρήσει σε κάποια μεταρρύθμιση: «μετράει» αναλυτικά την κοινή γνώμη και γνωρίζει πού δίνουν προτεραιότητα οι πολίτες. Οι χθεσινές ανακοινώσεις, αν τις δει κάποιος προσεκτικά, έχουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση: Η ακρίβεια είναι Νο 1 πρόβλημα για τους πολίτες, η φοροδιαφυγή αποτελεί μια τρύπα που παρά τις προσπάθειες δεν έχει κλείσει, ενώ η υγεία, η παιδεία και η πολιτική προστασία είναι όλες κατηγορίες για τις οποίες οι πολίτες απαντούν διαρκώς τους τελευταίους μήνες πως θέλουν να δουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει στην «Κ» πως το Μαξίμου με αυτόν τον γνώμονα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα: «Δεν ασχολούμαστε με το τι κάνει η αντιπολίτευση, αλλά μόνο με αυτά τα οποία επιζητούν οι πολίτες». Το επόμενο διάστημα άλλωστε η κυβέρνηση, ελλείψει αντιπολίτευσης, θα έχει κυρίως να αντιμετωπίσει τον εαυτό της, εξ ου και ο πρωθυπουργός θέλει έως την άνοιξη να έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών του.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην αντιπολίτευση και εστίασε στο κυβερνητικό έργο.

Κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε και στη μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά παράλληλα διαχωρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και ήδη σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχει κάνει στην Ε.Ε. Πρώτον, στο αίτημα για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό και, δεύτερον, στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος, μια πρόταση που «αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή