Χρήστος Ράμμος: «Ανώριμο το πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί θεσμούς ανεξάρτητους»

Χρήστος Ράμμος: «Ανώριμο το πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί θεσμούς ανεξάρτητους»

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΑΕ στο συνέδριο που οργάνωσαν οι πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελληνικές ανεξάρτητες αρχές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο μέρος του συνεδρίου που οργάνωσαν χθες και προχθές στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών οι πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελληνικές ανεξάρτητες αρχές έκλεισε με δύο στρογγυλά τραπέζια.

Το πρώτο συντόνισε ο Ηλίας Νικολόπουλος, oμότιμος καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ. Ειδικοί, όπως ο καθηγητής στο ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησαν για διάφορα θέματα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, με βασικό την απαραίτητη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τον διορισμό νέων μελών των Αρχών. «Δεν είναι τρομερή υποβάθμιση», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, «το να θεωρείς ότι τα 3/5 πληρούν την προϋπόθεση όταν είναι προφανές ότι το νόημα του Συντάγματος όταν λέει για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, εννοεί από εκεί και πάνω;». Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το αν αντιμετωπίζουμε τις ανεξάρτητες αρχές ως εμπόδια ή ως αντίβαρα στην εξουσία, όπως επίσης και η άρση απορρήτου. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως δεν θέλει το απόρρητο να κάμπτεται «όταν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας – αν κάμπτεται, είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε υπηρεσίες πληροφοριών». «Προφανώς δεν θέλετε λοιπόν την ΑΔΑΕ», απάντησε ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο.

Στο 2ο στρογγυλό τραπέζι μίλησαν οι πρόεδροι των πέντε ανεξάρτητων αρχών. Τελευταίος είχε τον λόγο ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος. Οταν αποφάσισε την οργάνωση του συνεδρίου στις αρχές του χρόνου, ευελπιστούσε να είναι επιστημονικό, είπε. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τη δυσάρεστη συγκυρία που ζούμε. Είναι ώρα να πούμε αλήθειες». Μίλησε για περίπου 20 λεπτά, για τις τεράστιες, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΑΔΑΕ σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.

Αναφέρθηκε σε προσπάθεια παρεμπόδισης ελέγχων στις εγκαταστάσεις παρόχων κινητής τηλεφωνίας και στη γνωμοδότηση Ντογιάκου –«δεν έχει καμία απολύτως νομική δεσμευτικότητα», είπε– και επίσης, στο ότι επιχειρήθηκε «να εκφοβιστούν οι πάροχοι, η διοίκηση της ΑΔΑΕ και το προσωπικό». Μίλησε για «δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές» εναντίον του, «από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς». Διάβασε δηλώσεις που τον ήθελαν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε κάνει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και στο ότι είχε ζητήσει να ενημερώσει τη Βουλή για τις υποκλοπές, αίτημα που απορρίφθηκε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. «”Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας”», για να πει ο κ. Ράμμος: «Σαράντα χρόνια δικαστής του Συμβουλίου Επικρατείας ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή μου, η υπόληψή μου, η αξιοπρέπειά μου, η προσωπικότητά μου, και κάτι ακόμα πιο πολύτιμο, η δικαστική μου τιμή», είπε.

«Koρύφωση της επίθεσης στην ΑΔΑΕ» αποκάλεσε την κλήση σε απολογία ως υπόπτων για διαρροή υπηρεσιακών απορρήτων των συναδέλφων του, Κατερίνας Παπανικολάου και Στέφανου Γκρίτζαλη, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι «ανώριμο να αποδεχθεί θεσμούς ανεξάρτητους». «Δεν μπορώ να κλείσω με αισιοδοξία», δήλωσε. «Είμαι απαισιόδοξος και βαθιά ανήσυχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή