Κυβέρνηση: «Διμέτωπος» με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση: «Διμέτωπος» με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

H στρατηγική Μητσοτάκη μετά τα νέα δεδομένα στον χώρο της αντιπολίτευσης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην πολιτική λογική που θέλει τη Νέα Δημοκρατία ως «μοναδική δύναμη ευθύνης» εντός και εκτός Ελλάδος θα δώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει κατά κανόνα τους χαμηλούς τόνους, τους επόμενους μήνες θα εφαρμόσει μια διπλή τακτική που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Αφενός θα εστιάζει στο μεταρρυθμιστικό έργο και στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, με τη συνδρομή πάντα των focus groups που μετρούν διαρκώς τα όσα προτεραιοποιούν οι πολίτες, ώστε η πολιτική της κυβέρνησης να είναι σε σύμπλευση με την κοινωνία.

Αφετέρου όμως ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να αφήνει τίποτα αναπάντητο από όσα λέει η αντιπολίτευση. Ποια είναι όμως η αντιπολίτευση σήμερα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ; Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν διμέτωπο απέναντι τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή το Μεσανατολικό, καθώς τα δύο κόμματα τον κατηγόρησαν για μονόπλευρη πολιτική στο μείζον θέμα του πολέμου. «Στο Κάιρο είδα τον πρόεδρο Αμπάς και συνομίλησα και στο τηλέφωνο μαζί του, κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη», είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας μία κοινή απάντηση στα δύο κόμματα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εν συνεχεία επέλεξε την προσωπική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλω να σας θυμίσω ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια περίοδο που δεν ήταν ισορροπημένη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Κυβέρνηση: «Διμέτωπος» με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-1
Οι προχθεσινές παραινέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «να αλλάξουν τροπάριο» αναφορικά με την επιχειρηματολογία τους για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. [INTIME NEWS]

Το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει υπόψη τις μικρές δημοσκοπικές διαφορές που χωρίζουν πλέον Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη.

Πού θα κάτσει η μπίλια

Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκή πτωτική πορεία και το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει μεν, με ρυθμούς χελώνας δε, επιλέγουν να ασκούν κριτική και στα δύο κόμματα, περιμένοντας να δουν πού θα καταλήξει η μεταξύ τους μάχη για τη δεύτερη θέση. Πρόσφατα, άλλωστε, υπουργός της κυβέρνησης έλεγε πως για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μην ξέρει ποια ακριβώς είναι η βασική της αντιπολίτευση, καθώς τα δύο κόμματα κινούνται πλέον σε ισοδύναμη τροχιά. «Ούτως ή άλλως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι τόσο κοντά στο ποσοστό που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα είναι δεύτερος το επόμενο διάστημα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας πως αυτή η πρωτοφανής κατάσταση για το πολιτικό σύστημα της χώρας αναγκάζει τη Νέα Δημοκρατία να «κοιτάει» τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιτείνεται και από την τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη που, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματική δίνη, επιχειρεί να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους σε μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι υποκλοπές και η τραγωδία των Τεμπών. Η τάση επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με φόντο τις υποκλοπές που έχουν έρθει εκ νέου στην πολιτική επικαιρότητα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στην Κίνα, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της χώρας. Οι συναντήσεις αναμένονταν στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο και περιλάμβαναν –σε ώρες Ελλάδος– συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Τσιανγκ στις 5 τα ξημερώματα, συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζάο Λετζί στις 9.30 σήμερα το πρωί και στις 10.20 συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT