Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αμερικανού ΥΠΕΞ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αμερικανού ΥΠΕΞ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τους αμάχους στη Γάζα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επαφής που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ αναφέρθηκε ξανά στην αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε, επίσης, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται σε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών –στο πλαίσιο επαφών με ηγέτες χωρών για την αποκλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή– βρέθηκε και στην Αγκυρα, όπου χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, σε ένα ραντεβού που διήρκεσε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

To C-130 με βοήθεια

Την ίδια ώρα, φορτίο με ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, μετέφερε χθες αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου, ώστε σε αμέσως επόμενο στάδιο να φθάσει στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά την άφιξη του υλικού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο βρισκόταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο και υπάρχει «μέριμνα, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Νωρίτερα, μιλώντας στην 35η Ολομέλεια Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας στη Βουλή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, όσο υφίσταται ανάγκη. Παράλληλα, εξετάζουμε από κοινού με τους εταίρους μας τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης. Πρόθεσή μου είναι τις επόμενες ημέρες να μεταβώ στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για τον συντονισμό των δράσεων αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT