Βουλή: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Βουλή: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για το φορολογικό νομοσχέδιο

«Αναφερόμαστε σε ένα μαχητό τεκμήριο, το οποίο θα αποτυπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη δημιουργείται αίσθημα αδικίας», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο κατά τη διατύπωση του μέτρου για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων έδειξε χθες στη Βουλή πως μελετάει η κυβέρνηση, εν μέσω της συνεχιζόμενης οξύτατης κριτικής που δέχεται εντός του Κοινοβουλίου ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου.

«Δεν αναφερόμαστε σε νέο φόρο. Αναφερόμαστε σε ένα μαχητό τεκμήριο, το οποίο προφανώς και στη συζήτηση που θα γίνει θα αποτυπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε σε καμία περίπτωση να μη δημιουργείται αίσθημα αδικίας, ότι οι άνθρωποι που πραγματικά βρίσκονται κάτω από το εισόδημα των 10.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρους. Εκεί πέρα είναι μια ανοικτή συζήτηση που θα γίνει, αλλά με ένα πλαίσιο πάντοτε φορολογικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στα βέλη που νωρίτερα είχαν εξαπολύσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και κύρωσης του απολογισμού του ισολογισμού του κράτους, οικονομικού έτους 2021.

Για «απρόοπτο, άδικο και ατελέσφορο» μέτρο, που «δεν έχει να κάνει καθόλου με την πάταξη της φοροδιαφυγής», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνώσας πλειοψηφίας: «Ερχεστε επί δικαίων και αδίκων και επιβάλλετε αυτόν τον φόρο». Σχολιάζοντας ο κ. Πλεύρης μεταξύ άλλων είπε: «Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα δεχθούμε από το κόμμα που κατεξοχήν υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη να μας κουνάει τώρα το δάχτυλο, ότι δήθεν εμείς ερχόμαστε και δεν θέλουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: «Επιβάλλετε οριζόντια φορολόγηση σε 500.000 αυτοαπασχολουμένους, τους οποίους βαφτίζετε συλλήβδην ως φοροφυγάδες. Είναι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν έσοδα έως 10.000 ευρώ και τους θεωρείτε φοροφυγάδες; Στοχοποιείτε συλλήβδην τους ανθρώπους της αγοράς». Για να προσθέσει: «Επιβάλλετε κεφαλικό φόρο για να πάρετε 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τους επαγγελματίες και απασχολουμένους, την ίδια στιγμή που εσείς καθυστερείτε τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών, την ίδια στιγμή που εσείς καθυστερείτε την καθολική εφαρμογή των POS στην αγορά. Είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι μετά από αυτό το μέτρο».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού μίλησε επίσης για «κεφαλικό φόρο» και «αντιδραστική, φασίζουσα λογική της συλλογικής ευθύνης ότι όλοι οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν», ανέφερε: «Η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει σήμερα για πάταξη της φοροδιαφυγής, ασκώντας ένα φορολογικό κυνηγητό στους αυτοαπασχολουμένους και τους επαγγελματίες, στο όνομα, λέει, της φορολογικής δικαιοσύνης. Ολη αυτή η διαδικασία είναι άδικη και εις βάρος των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των εμπόρων και πρέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην έρθει καν στη Βουλή για συζήτηση». Επίσης, ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έκανε λόγο για «απαράδεκτα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έλαβαν τον λόγο χθες, ο κ. Χρήστος Καπετάνος μεταξύ άλλων είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι ζητάμε από τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν. Μα είπε κανένας ότι είναι μια κατάσταση η οποία είναι ευχάριστη αυτή που υπάρχει με τη φοροδιαφυγή; Εμείς φέρνουμε μια πρόταση. Ποια είναι η αντιπρόταση που υπάρχει;».

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και με αφορμή την οικονομική πολιτική που οδήγησε στα μνημόνια ή και μπορεί να ακολουθείται έως σήμερα. Με αυτή την πτυχή ως επίκεντρο συγκρούστηκαν η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT