Αρση ασυλίας των 10+1 Σπαρτιατών με 285 «υπέρ» από τη Βουλή

Αρση ασυλίας των 10+1 Σπαρτιατών με 285 «υπέρ» από τη Βουλή

Θα καταθέσουν στην αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση της ασυλίας των δέκα βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες και του ανεξάρτητου πλέον Κωνσταντίνου Φλώρου, προκειμένου να καταθέσουν στην αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, ως ενεργούμενα του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη υπό τον μανδύα του συγκεκριμένου κόμματος, βάσει των γνωστών σχετικών καταγγελιών στις οποίες προέβη ο τυπικά πρόεδρος του σχήματος Βασίλης Στίγκας, αποφάσισε χθες σχεδόν ομόφωνα η εθνική αντιπροσωπεία. Από τους 286 που ψήφισαν, μόνον o Γιώργος Ασπιώτης –ένας εξ εκείνων που ήρθη η βουλευτική ασυλία– ψήφισε «κατά», ενώ οι υπόλοιποι «υπέρ».

Ως γνωστόν, η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν η επιλογή του Κ. Φλώρου, ενός εκ των νεοεκλεγέντων βουλευτών, να εκφραστεί στην Ολομέλεια υπέρ του έγκλειστου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Την κίνησή του εκείνη είχε αποδοκιμάσει δημοσίως ο Β. Στίγκας, με τους «10» να στρέφονται με σκληρή ανακοίνωσή τους εναντίον του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο ίδιος, τότε, μιλώντας σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, με ενδεικτικά απόντες τους βουλευτές του, έλεγε: «Βλέπετε σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο την εικόνα αρχηγός να μην έχει τους βουλευτές του. Οι κύριοι που λείπουν –θα πρέπει να το πω και δημόσια– είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά.

Τα ξένα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε greek mafia ή, αν θέλετε, και σε Ντον Κορλεόνε, που λένε τι θα κάνουν, πώς θα το κάνουν και πότε θα το κάνουν». Αργότερα, σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24 μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι βουλευτές του κόμματος «πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως «πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής» («Κ», 3.9). Της πρωτοφανούς εσωτερικής κρίσης που ξέσπασε, ακολούθησε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, αλλά με όχι πειστικό τρόπο. Ετσι, κλήθηκε να καταθέσει επί του ζητήματος ο καταγγέλλων, για να ακολουθήσουν οι κλήσεις, πλέον, και στους δέκα βουλευτές.

Στη χθεσινή παρουσία τους στη Βουλή, ο Βασίλης Στίγκας και οι «δέκα» επιχείρησαν, σαν να μην είχαν προηγηθεί τα προαναφερόμενα, να εμφανιστούν θύματα πολιτικής δίωξης των αντιπάλων τους. «Η άρση της ασυλίας γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, διότι πρέπει να δείξουμε στο φιλοθεάμον κοινό και λίγο αίμα στην αρένα», ισχυρίστηκε ο Β. Στίγκας. Και ο επίσημος πρόεδρος συνέχισε μεταξύ άλλων: «Τουλάχιστον αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι θέμα καθοδήγησης δεν υπήρξε ποτέ σ’ εμένα». Ενδεικτικά, οι υπόλοιποι ανέφεραν:

Ο Αθανάσιος Χαλκιάς, πρώτος εκ των βουλευτών που πήραν τον λόγο σημείωσε: «Το να βρίσκομαι σήμερα εδώ βάσει των αναφορών ότι λαμβάνω οδηγίες από αλλού με θλίβει βαθύτατα». Ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς υποστήριξε: «Εχω στοχοποιηθεί εγώ με, νόμω και ουσία, αβάσιμα στοιχεία», για να προσθέσει ότι ουδέποτε είχε «οργανική σχέση ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με το Κόμμα των Ελλήνων, καμία απολύτως πολιτική σχέση, αμιγώς νομική».

Ο Γιώργος Μανούσος ανέφερε: «Εξελέγην βουλευτής με ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα». Για σκοτεινούς κύκλους που «απεργάζονται σχέδια πολιτειακής ανωμαλίας» μίλησε ο Αλέξανδρος Ζερβέας. «Θέλω να πιστεύω πάντως ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει πολιτικά κίνητρα», είπε ο Ιωάννης Δημητροκάλλης. Ο μόνος που περιορίστηκε να πει ότι τον κάλυψε ο Βασίλης Στίγκας ήταν ο Γιώργος Ασπιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή