Η καινοτομία μπαίνει στο Δημόσιο

Η καινοτομία μπαίνει στο Δημόσιο

Το σχέδιο του υπ. Εσωτερικών στο οποίο θα έχουν ρόλο υπάλληλοι και πολίτες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται σε πρωτοφανή δίνη, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει αποκλειστικά στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει μπροστά του και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα υπουργεία να επιλέγουν μικρές και εφικτές αλλαγές που αποτελούν κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ βελτίωσης του «συνόλου». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως ετοιμάζει ένα νέο «οικοσύστημα καινοτομίας» με στόχο να δοθούν επιπλέον λύσεις έναντι των πολλών προβλημάτων του δημόσιου τομέα που, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις διοικήσεις, έχει μπει στο μικροσκόπιο του Μαξίμου για σημαντικές αλλαγές.

Ο στόχος είναι μέσω ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καινοτομία να ενταχθούν στο «παιχνίδι» των αλλαγών οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πολίτες που αποτελούν τους αποδέκτες της δουλειάς του δημόσιου τομέα. Βασική ιδέα είναι να υπάρξει οργανωμένη συλλογή από νέες προτάσεις καινοτόμων δράσεων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ο δράσεις ξεδιπλώνονται σε τρεις πτυχές:

α) Εκκόλαψη ιδεών: Θεσπίζονται «εργαστήρια καινοτομίας» όπου θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί και θα καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να καταθέτουν τις ιδέες τους για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον τομέα τους σε μια ειδική πλατφόρμα που θα υπάρχει αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, στην οποία θα αναρτώνται και ήδη πιστοποιημένες πρακτικές καινοτομίας προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορά γνώσης μεταξύ των δημόσιων φορέων. Μερικά παραδείγματα καινοτομίας είναι να χρησιμοποιηθεί πιλοτικά η τεχνητή νοημοσύνη για την ενημέρωση πολιτών με σκοπό την πιο γρήγορη εξυπηρέτησή τους. Επίσης, η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για περισσότερη ψηφιακή δημοκρατία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα προς τα μέλη της κυβέρνησης. Μια άλλη καινοτομία μπορεί να αφορά τη διαχείριση κρίσεων, όπου σε μια πλατφόρμα θα είναι δυνατή η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πρακτικές από άλλες χώρες. Τέλος, μπορεί να υπάρξει μια εφαρμογή που θα είναι σαν «διαχείριση καριέρας», όπου θα συγκεντρώνονται αξιολογήσεις, παραγωγή έργου, πιστοποιητικά κατάρτισης και τελικά προτάσεις στους υπαλλήλους για κινητικότητα βάσει αναγκών και επιθυμιών.

Επιδιώκεται η οργανωμένη συλλογή νέων προτάσεων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

β) Ανοικτή καινοτομία: Σε αυτή την πλατφόρμα, που θα λειτουργεί ως εργαστήριο καινοτομίας, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και των πολιτών, οι οποίοι μαζί με τους υπαλλήλους και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα προτείνουν από κοινού βελτιώσεις σε διοικητικές διαδικασίες, θα δοκιμάζουν λύσεις σε νέες εφαρμογές και θα καταθέτουν προτάσεις ακόμη και για τη δημιουργία νέων δημόσιων υπηρεσιών.

γ) Ενσωμάτωση: Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει μετά να αξιολογούνται και όσες μπορούν να εφαρμοστούν, να αξιοποιούνται. Ειδική ομάδα του υπουργείου θα τις εξετάζει και θα τις δοκιμάζει πιλοτικά πριν από την πιθανή εφαρμογή τους. Για αυτόν τον λόγο θα συγκροτηθεί «ομάδα καινοτομίας», στην οποία θα συμμετέχουν και δημόσιοι φορείς, ενώ θα υπάρξει και νέο πληροφοριακό σύστημα για τη διασύνδεση των δημόσιων φορέων σε ένα ενιαίο κέντρο παραγωγής καινοτομίας. Η πρώτη σχετική συνάντηση έγινε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στη Λάρισα υπό τον γ.γ. Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που θα λέγεται «προγράμματα επιτάχυνσης», όπου θα επιδιώκεται η ενσωμάτωση των προτάσεων επί του πεδίου και η υιοθέτησή τους από τους δημόσιους φορείς σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον σχεδιασμό τους. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας νέας εφαρμογής που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είναι το να λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι απευθείας στο κινητό τους αλλαγές της νομοθεσίας ή υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν τη δουλειά τους.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν τη διοργάνωση του πρώτου φόρουμ καινοτομίας αλλά και εθνικού διαγωνισμού πρωτοτύπων και καινοτομίας, στα οποία οι καλύτερες ιδέες που θα κερδίζουν θα προσφέρουν, μεταξύ άλλων, έξτρα βαθμολογία στην αξιολόγηση, δίνοντας κίνητρο στους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν δημιουργικά σε πρωτότυπες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή