Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» – Το κείμενο αποχώρησης

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» – Το κείμενο αποχώρησης

Το κείμενο της αποχώρησης των 45 στελεχών εστάλη στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και με κοινοποίηση στο γραφείο του προέδρου.

10' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι αποχώρησαν από το κόμμα τα 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στην «Ομπρέλα».

Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας που συγκαταλέγονται στα τέσσερα στελέχη που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή. Επίσης, το κείμενο αποχώρησης υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης (σ.σ.: αμφότεροι είχαν παραιτηθεί από το κόμμα την Παρασκευή), Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Γιαννακάκη, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Δεδομένης της αποχώρησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την ανεξαρτητοποίηση τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από 47 μέλη θα αριθμεί 45

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια», τονίζει, μεταξύ άλλων, το κείμενο που εστάλη στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα και με κοινοποίηση στο γραφείο του προέδρου. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «πρακτική τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά», αλλά και για «τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό, μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς». 

Οπως σημειώνεται, «μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ζήσαμε». 

Τα 45 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο αναφέρουν πως αποχωρούν από το κόμμα καθώς «εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος». 

Καταλήγοντας, διαμηνύουν «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: “δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της”».

Αναλυτικά το κείμενο

Το κείμενο αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς. Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στην δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16,  σε τόσα άλλα….  

Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Δεν ξεχνάμε και τις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που νιώσαμε άβολα, δύσκολα, μειοψηφικά, αλλά συνεχίσαμε το ταξίδι. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Τις στιγμές που ολιγωρήσαμε ή που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται, κυρίως τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματός μας, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό.

Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί. 
Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς που δώσαμε την απάντηση.

Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε.

Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικατασταστικά έθεσε.

Ως απόλυτος “ηγεμόνας”, σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική “κουλτούρα” που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής.    

Τα μηνύματα όμως ήταν πολλά. Ήταν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, αναφορά που στην ουσία έβαλε τη σφραγίδα της βίαιης στροφής σε δεξιά και νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και οδηγεί σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας. Ήταν το φως που… κέρδισε το σκοτάδι. Η ανατριχιαστικά «ουδέτερη» ανακοίνωση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα. Η «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η αριστερά έπραξε το 2011 – 2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την… πατριωτική Αριστερά. Η αυταρχική άνωθεν εντολή διαγραφής τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ανάμεσά τους δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Το αρχηγικό και δεσποτικό διάταγμα «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων». Το τοξικό κλίμα, ο νεοαυριανισμός και ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, οι κραυγές και ο φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δημόσια συζήτηση. Ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση του «αρχηγού» με το λαό και η επί της ουσίας κατάργηση των Οργανώσεων Μελών. Η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και τον τακτικισμό. Ήταν και είναι η διαρκής αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος στο όνομα της στροφής προς το κέντρο.

Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ!

Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια.

Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.

ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»

Το κείμενο υπογράφουν: 

1. Αυγουστάκη Ελένη
2. Βάκη Φωτεινή
3. Βίτσας Δημήτρης
4. Βούτσης Νίκος
5. Γιαννακάκη Μαρία
6. Γκόγκογλου Αγγελος
7. Γονίδη Μαρία
8. Γούλιαρου Θεοδώρα
9. Δρίτσας Θοδωρής
10. Ζωγράφος Βασίλης
11. Ιγγλέζη Κατερίνα
12. Καββαδία Αννέτα
13. Καλαμαρά Εφη
14. Καλδάρας Κώστας
15. Καλκανδής Πέτρος
16. Καμτσίδου Ιφιγένεια
17. Κανελλοπούλου Μαρία
18. Καραμεσίνη Μαρία
19. Κατριβάνου Βασιλική
20. Κλαυδιανός Παύλος
21. Κνήτου Κατερίνα
22. Κούτσης Νίκος
23. Κυπριανίδου Ερμίνα
24. Λάμπρου Πάνος
25. Μαγαλιού Ερμίνα
26. Μαντάς Χρήστος
27. Ματσούκα Χάρις
28. Μπαλαούρα Ολγα
29. Μπασκόζος Γιάννης
30. Μπουγελέκας Γιώργος
31. Νικολάρα Μαρία
32. Ξανθός Ανδρέας
33. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
34. Παπαζεύκου Ουρανία
35. Παπανδρέου Ανδρέας
36. Πέρκα Πέτη
37. Ρογδάκη Αννα
38. Σκουρλέτης Πάνος
39. Τσακαλώτος Ευκλείδης
40. Υδραίος Μιχάλης
41. Φίλης Νίκος
42. Χατζησοφιά Αννα
43. Χριστοδουλοπούλου Τασία
44. Χριστούλη Ελενα
45. Ψαρρά Στέλλα

Αποχώρηση Τζουμάκα

Λίγο νωρίτερα, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπό διαγραφή στέλεχός του, Στέφανος Τζουμάκας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα και δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος», σημείωσε σε δηλώσεις του ο ίδιος αμέσως μετά.

Ο κ. Τζουμάκας ήταν το πρώτο από τα τέσσερα στελέχη του κόμματος που τέθηκε σε διαδικασία διαγραφής κατόπιν πρωτοβουλίας του Στέφανου Κασσελάκη. Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις του εις βάρος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Τζουμάκας είχε συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία και είχε ασκήσει δριμεία κριτική προς την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη προτού αυτός εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση της ομάδας Τεμπονέρα

Εν τω μεταξύ, τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη της Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.

Στην κοινή δήλωσή τους διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος, καθώς και ως προς το ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.

Στην κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν:

Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

– Τονίσαμε, όμως, ότι η συμπόρευσή μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επιμέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της Κ.Ε., τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση ελληνική οικογένεια.

Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε, γιατί:

– Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος, συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη, ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια.

– Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται, θα οδηγήσει στα αντίθετα.

Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο, αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών, των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.

Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ’ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

Τροπολογία – «φρένο» από έξι προεδρικούς

Παράλληλα, στην Κεντρική Επιτροπή, έξι στελέχη από τη λεγόμενη ομάδα των «προεδρικών» κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης, με τις οποίες αφενός καταδικάζουν «εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος», αφετέρου βάζουν «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα. 

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από τους Ολγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Αλέκο Φλαμπουράρη. Μάλιστα, το γεγονός ότι την εν λόγω πρωτοβουλία συνυπογράφουν δύο πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης) έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. 

Συγκεκριμένα, τα παραπάνω στελέχη ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:

«1. Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττει την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή