Πώς «μετρούν» τα άλλα κόμματα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς «μετρούν» τα άλλα κόμματα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη διάσπαση στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάζει μόνο την Κουμουνδούρου. Οι τεκτονικές αλλαγές των τελευταίων εβδομάδων στην αξιωματική αντιπολίτευση, που κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και αναμένεται να δημιουργήσουν «απόνερα» που θα φτάσουν έως και τις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν τα σχέδια τους, προετοιμάζουν τις κινήσεις τους και προσβλέπουν σε οφέλη από τις καταιγιστικές εξελίξεις.   

Αισιοδοξία αλλά και εγρήγορση στο ΠΑΣΟΚ

Της Δώρας Αντωνίου

Αν κάποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που περάσαμε τη δική μας μεγάλη κρίση, που έφτασε να απειλήσει σχεδόν την ύπαρξή μας, και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να πετύχει κανείς αναστροφή αυτής της πορείας», αναφέρει σχετικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Εχοντας επίγνωση των δυσκολιών, στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται καλύτερα και τους όρους που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό για αυτούς περιβάλλον, μια συνθήκη η οποία, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όσον αφορά το δεύτερο κόμμα. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι –μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις– ότι δεν αποκλείεται σύντομα να αποτυπωθεί δημοσκοπικά η ανέλιξη του κόμματός τους στη δεύτερη θέση.

Η εικόνα που παρουσίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η διάσπαση και οι ενδείξεις ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση στην Κουμουνδούρου σύντομα, είναι δεδομένα που διατηρούν το ΠΑΣΟΚ σε εγρήγορση. Ηδη, πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγραφεί σημαντική φυγή ψηφοφόρων, οι οποίοι σε ένα ποσοστό μετακινήθηκαν και προς το ΠΑΣΟΚ. Η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κοινό που δεν είναι ξένο προς την πολιτική πρότασή μας, που οι πολιτικές καταβολές του βρίσκονται στην Κεντροαριστερά. Καλούμαστε να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε η φωνή της Κεντροαριστεράς, υπεύθυνα και σοβαρά, μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες», αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας, στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να «επαναπατρίσουν» εκείνο το κομμάτι του εκλογικού σώματος που μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του το ποσοστό που τον οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας. Ενα κεντρικό στοίχημα σε αυτή τη διαδικασία είναι να καταφέρουν να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που μπορεί με αξιώσεις να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και να αρθρώσει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Οσο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η εικόνα αλληλοσπαραγμού και διάλυσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη– κερδίζει την προσοχή για τους λάθους λόγους. Εκπέμπει μια εικόνα καταστροφικής εσωστρέφειας και αδυναμίας να διαμορφώσει πειστική εναλλακτική πρόταση για τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας. «Αφορούν αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τους πολίτες ή είναι μια εσωτερική διαδικασία, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αποστροφή για το πολιτικό σκηνικό και το πολιτικό προσωπικό;» διερωτάται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Βασική επιδίωξη ο «επαναπατρισμός» του εκλογικού σώματος το οποίο μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του το ποσοστό που τον οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι η συνταγή για να συνεχίσει το κόμμα να αποκομίζει οφέλη και να εμφανίζει ανοδική πορεία είναι η συγκροτημένη παρουσίαση πολιτικών προτάσεων για όλα και πρωτίστως για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. «Ακρίβεια, υγεία, παιδεία, στέγη. Γι’ αυτά περιμένουν προτάσεις οι πολίτες, που δεν ενδιαφέρονται για αναπαραγωγή πολιτικού κουτσομπολιού, για συμμαχίες, αντιπαραθέσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα, διασπάσεις, διαγραφές. Μπορεί να προσφέρουν θέαμα, αλλά η ουσία παραμένει στον άρτο», σχολιάζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο προγραμματισμός δράσεων και εξορμήσεων συνεχίζεται με έμφαση σε επιτόπιες επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και θεματικές για το κόστος διαβίωσης, την υγεία, την παιδεία και τα προβλήματα των αγροτών.

«Αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας», λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Το κεντρικό θέμα στην πολιτική ζωή της χώρας όλο το τελευταίο διάστημα, που είναι το εσωκομματικό χάος το οποίο επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για την αξιωματική αντιπολίτευση και –μέχρι πριν από λίγους μήνες– τον βασικό πολιτικό αντίπαλο της Ν.Δ. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως δεν σχολιάζουν απολύτως τίποτα. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών απάντησε πως «δεν είναι θεσμικά σωστό να κάνουμε σχόλιο για τις εσωτερικές εξελίξεις σε ένα άλλο κόμμα, ούτε μπορώ να έχω άποψη εγώ για τα εσωτερικά, το καταστατικό, τον κανονισμό λειτουργίας ενός άλλου κόμματος».

Αιχμές κατά Κασσελάκη

Αιχμές άφησε παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόσο για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «η Ν.Δ. έχει δώσει διαπιστευτήρια για τις δικές της εσωκομματικές διαδικασίες», όσο και ευρύτερα για τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε τροχιά μη αναστρέψιμης κατάστασης, προκαλώντας ανισορροπία σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του κ. Κασσελάκη πως ο πρωθυπουργός τον… αντιγράφει με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ το πρωί του Σαββάτου, σχολίασε πως χρειάζεται «λίγο περισσότερη σοβαρότητα όταν αντιμετωπίζουμε τόσο σημαντικά θέματα, όπως το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δηλαδή η εισαγόμενη ακρίβεια», προσθέτοντας, δε, πως «γενικά χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα», αφήνοντας νέες αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

Γενικά στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια χαώδη διαφορά στον τρόπο που πολιτεύονται τα δύο κόμματα, με τον κ. Μαρινάκη να σημειώνει πως όλα τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν κρατήσει όρθια την οικονομία και μειώνουν τον αντίκτυπο από τις συνεχείς κρίσεις και ότι «είναι καλύτερα και πιο χρήσιμα για την κοινωνία, παρά συνεχείς αναρτήσεις, βίντεο, tweets χωρίς ουσία».

Στην κυβέρνηση βλέπουν και το λένε κατ’ ιδίαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε τροχιά μη αναστρέψιμης κατάστασης, προκαλώντας ανισορροπία σε όλο το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, και χωρίς να προδικάζουν τι θα δείξουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, εστιάζουν στη δουλειά που έχουν να κάνουν. «Αντίπαλός μας είναι ο… εαυτός μας», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Πού «επενδύουν» ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, και όχι τόσο στα στελέχη που εγκαταλείπουν την Κουμουνδούρου δείχνει ότι «επενδύει» ειδικά το ΚΚΕ, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Κάποια εκ των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βεβαίως, σκέφτονται ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών πιθανά σχήματα συνεργασίας. Ο κ. Δ. Βίτσας, επί παραδείγματι, μίλησε με αρνητική διάθεση για τον πρώην σύντροφό του στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη και για το κόμμα της κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, αλλά με θετική για το εκτός Βουλής πλέον κόμμα του κ. Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, οι περισσότερες πόρτες δείχνουν κλειστές γι’ αυτά τα στελέχη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΚΚΕ, με τον κ. Δ. Κουτσούμπα σε συνέντευξή του («Τα Νέα») να λέει μεν ότι «είναι εκατοντάδες τα πρώην μέλη, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να συμπορευθούν με τις δυνάμεις μας», για να σπεύσει να προσθέσει ωστόσο: «Οσο για κάποιους μνημονιακούς υπουργούς που θυμήθηκαν τώρα την ξεχασμένη αριστερή ταυτότητά τους και παριστάνουν μάλιστα και τους παραπλανημένους, μόνοι τους ομολογούν ότι κριτήριο των όποιων σημερινών κινήσεών τους είναι να μην κατευθυνθεί ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, αλλά να εγκλωβιστεί ξανά σε αποτυχημένα σχήματα και νέες αυταπάτες».

Με το βλέμμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα τρία κόμματα – Κλειστές οι περισσότερες πόρτες για τα στελέχη που εγκαταλείπουν την Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σε ανάρτησή της αναφέρει σχετικά: «Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Εχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους».

Σε πρόσφατη συνέντευξή της («Απογευματινή») σημείωνε εξάλλου: «Είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους που πίστεψαν, ήλπισαν, αγωνίστηκαν, και συνεχίζουν να θέλουν να αγωνιστούν για τους αδύναμους κι εκείνους που δεν έχουν φωνή. Σαφώς δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα που κυβέρνησαν και είναι υπεύθυνα για την ανατροπή της εμπιστοσύνης και της ελπίδας του ελληνικού λαού από το 2015 και μετά».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή