Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ο ρόλος της Αθήνας

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ο ρόλος της Αθήνας

Ζητούνται φάρμακα και πλοίο στο οποίο θα μπορεί να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία σε περιορισμένο αριθμό ασθενών μέχρι την ανάρρωσή τους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργότερο ρόλο στην οργάνωση αποστολών και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αναλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς στην Αθήνα καταφθάνουν αιτήματα από εταίρους και συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή. Κατ’ αρχάς έχει κατατεθεί αίτημα προς την Αθήνα για παροχή πλοίου το οποίο μπορεί να παρέχει κάποιες ιατρικές υπηρεσίες δευτερεύοντος ρόλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ζητείται πλοίο στο οποίο θα μπορεί να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία σε περιορισμένο αριθμό ασθενών μέχρι την ανάρρωσή τους.

Πρωτοβουλία Ρώμης

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το επίπεδο έχει αναλάβει η Ρώμη, καθώς η Ιταλία ήδη έχει αποφασίσει την ανάπτυξη ενός πλωτού νοσοκομείου στα ανοιχτά της Γάζας. Ελλείψει πλωτού νοσοκομείου, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει τόσο εξειδικευμένο πλοίο, εφόσον αποφασιστεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σε συμφωνία με την Ε.Ε., εξετάζεται η αξιοποίηση κάποιου από τα πλοία γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ).

Από πλευράς πλοίων αυτού του τύπου η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το «Προμηθεύς», ενώ στον στόλο του Π.Ν. υπάρχουν και μικρότερα, όπως τα «Ατλας Ι», «Αίας», και «Ηρακλής». Κάποιο από αυτά τα πλοία –κατά κύριο λόγο το «Προμηθεύς» λόγω μεγέθους– μπορεί να υποστεί μικρές μετατροπές προκειμένου να μεταφέρει νοσοκομειακές κλίνες και το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αίτημα από Κάιρο

Την ίδια στιγμή, έχει καταφθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών και αίτημα από την Αίγυπτο για παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, που μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα θα μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν εντός της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις και γι’ αυτόν τον σκοπό η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία εξεύρεσης αναλώσιμων και φαρμάκων, ενώ λόγω της εμπόλεμης κατάστασης τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε πόλους συγκέντρωσης αμάχων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετά σημαντικές φαρμακοβιομηχανίες αναλογικά με το μέγεθος της χώρας, ενώ βρίσκεται και γεωγραφικά κοντά στο θέατρο του πολέμου, έχει από την πρώτη στιγμή αναδειχθεί η θετική προσέγγιση από την πλευρά της Αθήνας.

Ασφάλεια

Σημειώνεται πως ήδη –μέσα από την ανακοίνωση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας– η Αθήνα έχει κινητοποιηθεί εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για ενεργότερη εμπλοκή της χώρας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, με κύριο εκείνο της ασφάλειας όποιας αποστολής βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την Ιταλία, χώρες όπως η Τουρκία και η Γαλλία έχουν στείλει στην περιοχή πλοία που μπορεί να λειτουργούν ως πλωτά νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή