Ξεκινάω σήμερα με μία αποκλειστική πληροφορία από το ΠΑΣΟΚ, που έχει την τιμητική του, καθώς δείχνει να περνάει στη δεύτερη θέση μετά 11 χρόνια «εξορίας». Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είχαμε πειθαρχικές επιπτώσεις, μια και όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που κατήλθαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αντάρτικους συνδυασμούς ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τη Χαριλάου Τρικούπη πως εκπίπτουν του κομματικού αξιώματός τους. Η κίνηση κρίθηκε αναγκαία, αφού το γαϊτανάκι είχε ξεκινήσει με τον Ευάγγελο Γιαννακούρα, ο οποίος από υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη. Ως εκ τούτου, η Χαρ. Τρικούπη πιέστηκε να το εφαρμόσει και σε άλλες περιπτώσεις. Η γκρίνια, πάντως, προκλήθηκε, αφού πολλοί εσωτερικά αντιπολιτευόμενοι τον Ανδρουλάκη έλεγαν ότι τα κόμματα δεν χτίζονται με αποκλεισμούς αλλά με διεύρυνση των συμμαχιών.
Το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» στους πρώην πασόκους
Η συζήτηση για μεταγραφές απογοητευμένων συριζαίων προς το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει, όπως σας έλεγα και χθες, με τον Ανδρουλάκη να βάζει φρένο στη συζήτηση. Οπως μάλιστα έλεγε στη στήλη πηγή εκ Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του κόμματος είναι ακόμη πιο απόλυτος για τα στελέχη που προέρχονται από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και την περίοδο του μνημονίου πήδηξαν από τον καράβι. Σε μια σύσκεψη, εξάλλου, ακούστηκε και η ατάκα πως «για όσους πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».
Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις
«Εως τις αρχές Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές». Αυτό έλεγε στη στήλη κυβερνητική πηγή, μεταθέτοντας για νωρίτερα τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Οσον αφορά το πού γέρνει η πλάστιγγα, όπως έχει γράψει η «Κ», το σενάριο να παραμείνει το σύστημα εκλογής πανελλαδικά είναι ακόμη στο τραπέζι και δείχνει να έχει αρκετές πιθανότητες να επικρατήσει στο τέλος.
Εκτός μπάσκετ, εντός πολιτικής
Ο Νίκος Παππάς –ο μπασκετμπολίστας και όχι ο πρώην υπουργός– μπορεί να αποβλήθηκε από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, το γνωστό «basketaki», επειδή πέταξε την μπάλα στο κεφάλι του διαιτητή, αλλά δεν έχει αποβληθεί από την πολιτική. Αντιθέτως, συνέδεσε την αποπομπή του με την πολιτική, καταγγέλλοντας πως η απόφαση ελήφθη από τον ιδρυτή του τουρνουά basketaki, επειδή ήταν στον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη και θέλησε να τον εκδικηθεί παρότι οι εκλογές έχουν περάσει και ο ίδιος ο μπασκετμπολίστας δεν ήταν καν υποψήφιος. Η αντίδραση του Παππά, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοεί αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον θέλουν υποψήφιο ευρωβουλευτή, θεωρώντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις να εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες.
Λευκή απεργία
Οι πιο προσεκτικοί θα έχουν διαπιστώσει πως μέσα στον κυκεώνα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκ των κορυφαίων στελεχών την περίοδο Τσίπρα, δεν έχει πάρει θέση δημοσίως για όσα γίνονται. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας στις τελευταίες εκλογές φαίνεται πως λαμβάνει σαφείς αποστάσεις, χωρίς πάντως να έχει καμία διάθεση αποχώρησης «από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος όταν τον ρωτάνε για το μέλλον του. Βέβαια, το θέμα δεν είναι το μέλλον του Ζαχαριάδη, αλλά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, που προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Τραπεζάκια και καφέδες
Τον γύρο των ΜΜΕ έκανε την Πέμπτη η φραστική επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Πολυτεχνείο, όπου παράλληλα εκτοξεύτηκαν και κάποια ποτήρια με καφέδες προς το μέρος του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά πτοήθηκε «από την επίθεση 10 ατόμων», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της Χαρ. Τρικούπη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το βασικό είναι πως το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς κατέθεσε στεφάνι με τον αρχηγό του –αυτό είχε γίνει και πέρυσι– αλλά έβαλε για πρώτη φορά τραπεζάκι ΠΑΣΠ.
Η συνάντηση Ιερωνύμου – Κασσελάκη
Τις προάλλες, σας είχα γράψει πως επίκειται συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρά το γεγονός ότι είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ακόμη και η πιθανή ημέρα που θα γίνει, αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Οπως έμαθα, αιτία είναι το φορτωμένο πρόγραμμα του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει χειροτονήσει πλήθος επισκόπων. Κάπως έτσι το ραντεβού πάει για Δεκέμβριο, αλλά και πάλι υπό αίρεση, αφού θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολο να βρει χρόνο για τον κ. Κασσελάκη. Και ο ίδιος, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλες προτεραιότητες την περίοδο αυτή, με το κόμμα του να είναι υπό διάλυση.
Τα δύο «καυτά» θέματα που έθεσε ο Σολτς
Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς μέσα στην εβδομάδα ήταν σε τελείως διαφορετικό κλίμα από ό,τι οι συναντήσεις ηγετών των δύο χωρών στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς ο καγκελάριος αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στην οικονομία, ακόμα και αν θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Επειδή όμως η Γερμανία είναι πάντα μία «δύσκολη» χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν δύο θέματα που έθεσε ο καγκελάριος και «ζόρισαν» την ελληνική πλευρά. Το πρώτο έχει να κάνει με τις δευτερογενείς προσφυγικές ροές, καθώς οι Γερμανοί βλέπουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό προέρχεται από την Ελλάδα. Το αίτημα να περιοριστούν αυτές οι ροές δεν βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα, όπως φάνηκε από τη γλώσσα του σώματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου όταν αναφερόταν στο θέμα. Το έτερο ζήτημα στο οποίο παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων είναι αυτό της Αλβανίας. Η γερμανική πλευρά έχει μία πιο διαλλακτική προσέγγιση από την Ελλάδα που λόγω της υπόθεσης Μπελέρη είναι κάθετη στο πώς προσεγγίζει την ενταξιακή πορεία των Τιράνων.