Θεωρείο: Εφυγε μια φίλη της Τουρκίας

Θεωρείο: Εφυγε μια φίλη της Τουρκίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παραδοσιακή φίλη της Τουρκίας αποχώρησε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Η Αμάντα Σλόουτ ήταν υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις από την αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι εγκαταλείπει τη θέση της. Ούτως ή άλλως, οι Ευρωπαίοι κορυφαίοι σύμβουλοι πρωθυπουργών προτιμούσαν να συνομιλούν απευθείας με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, θεωρώντας ότι η Σλόουτ ήταν «λίγη» για τη θέση που κατείχε, υπενθυμίζοντας πως προκάτοχός της ήταν ο Μπλίνκεν. Η Σλόουτ δεν έκρυβε την αντιπάθειά της και για τον Eλληνα πρωθυπουργό. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ εκλογών και ορκωμοσίας του Μπάιντεν ήταν υπεύθυνη για τα τηλεφωνήματα που έκανε σε ξένους ηγέτες. Είχε προκαλέσει εντύπωση ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη έως ότου μαθεύτηκε ποιος έκανε τις εισηγήσεις.

Ο Παπασταύρου στον Μπελέρη

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, σήμερα στην Αλβανία, όπου θα επισκεφθεί τον επί σειράν μηνών προφυλακισθέντα, παρότι δημοκρατικά εκλεγμένο, δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενόψει της συνέχισης της δίκης αύριο. Ο Παπασταύρου αναμένεται να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης στη δύσκολη μάχη που δίνει ο Μπελέρης.

Ο Τρικούπης

Την ώρα που οι 6+6 προανήγγελλαν ουσιαστικά την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, λάμβανε χώρα η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σε εντελώς αντίθετο κλίμα, λόγω της δεύτερης θέσης του κόμματος σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις. Από τις τοποθετήσεις είχε ενδιαφέρον αυτή του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος έκανε λόγο για «ριζοσπαστική νεωτερικότητα». Η αναφορά παρέπεμπε στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος είχε ιδρύσει το Νεωτεριστικό Κόμμα για να ανταγωνιστεί τον Δηληγιάννη, στην κορυφαία πολιτική αντιπαλότητα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η αναφορά, ωστόσο, είχε και ένα ακόμη μήνυμα, αφού ο Τρικούπης ήταν αυτός που εισήγαγε από το 1875 το δίπολο στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να λειτουργεί το ίδιο.

Κλίνει προς ΣΥΡΙΖΑ

Από εκεί και πέρα, αν κάτι έχει αξία να επισημανθεί από την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ είναι πως σχεδόν όλα τα στελέχη με τις ομιλίες τους κοίταζαν εμμέσως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι η παράταξη που θα εκφράζει τις ιδέες της Αριστεράς και του Κέντρου. Η αναφορά στην Αριστερά θα υπάρχει στο εξής στο ρεπερτόριο του ΠΑΣΟΚ, με μέτρο όμως, καθώς εμπεριέχει έναν κίνδυνο: την απομάκρυνση από το Κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή