Γ. Τσίπρας για ομάδα Αχτσιόγλου: «Ενα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, “μένω μέχρι να φύγω”»

Γ. Τσίπρας για ομάδα Αχτσιόγλου: «Ενα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, “μένω μέχρι να φύγω”»

«Ολη η διεύρυνση δεν προχώρησε και υπονομεύτηκε», υποστήριξε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε για όλους και για όσους ήδη έχουν αποχωρήσει, δηλαδή ένα τμήμα της “Ομπρέλας” που αποχώρησε, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος, χώρος υπάρχει και για τους συντρόφους τώρα, αρκεί βέβαια να πάμε μια συντεταγμένη πορεία από εδώ και πέρα», σημείωσε –μεταξύ άλλων– ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Η κατάσταση που υπήρξε μέχρι τώρα ήταν πρωτοφανής και ανώμαλη. Δεν μας κάνει καλό, μας ζημιώνει. Είναι φανερό αυτό, φαίνεται και δημοσκοπικά, και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε κατ’ αρχάς αμφισβήτηση μιας καθ’ όλα δημοκρατικής εκλογής, αυτό είναι το νούμερο ένα. Και οι διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις που πάντα θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συζητηθούν στην πορεία προς το Συνέδριο», προσέθεσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. 

«Ενα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω», τόνισε το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ξεκαθάρισε ότι το μένω μέχρι να φύγω δεν υπάρχει, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα.

«Από την πλευρά Κασσελάκη αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του κόμματος έχει υπάρξει μεγάλη υπομονή σε διάφορα πράγματα που έχουν λεχθεί. Μόνο οι τέσσερις διαγραφές προωθήθηκαν για πράγματα που ήταν αδιανόητα. Από εκεί και πέρα οι σύντροφοι αποφάσισαν μόνοι τους να φύγουν στην Κεντρική Επιτροπή και πρέπει να λήξει αυτό το ανώμαλο καθεστώς. Θεωρώ ότι θα λήξει μόνο του. Για τις διαγραφές η γνώμη είναι ότι δεν είναι ζήτημα διαγραφών, είναι θέμα πολιτικό. Δηλαδή ή κάνεις μαζί με όλο το υπόλοιπο κόμμα ή δεν κάνεις και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», εξήγησε.

Για την επόμενη ημέρα του κόμματος, είπε ότι θα είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο απευθύνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. «Αυτό που είχαμε αποφασίσει και στο συνέδριό μας το 2022. Μόνο που θα είναι πραγματικά αυτό, θα απευθύνεται και μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα ζητηματάκι, δηλαδή επισήμως το λέγαμε, εσωτερικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην το καλοδέχτηκαν».

«Ολη η διεύρυνση δεν προχώρησε και υπονομεύτηκε», είπε στη συνέχεια. «Ενώ ειπώθηκε από το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρειάζεται να συγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και αντίστοιχα να μετασχηματίσουμε και τον κόσμο προκειμένου να μπορέσει να το κάνει αυτό, γιατί το κόμμα του 3% δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να είναι ακόμα ανοιχτό σε όλο τον κόσμο και γειωμένο να οσμωθεί με τον κόσμο. Προφανώς όταν είσαι δέκα γίνεσαι εκατό, πρέπει να πάρεις υπόψη και το τι λέει ο άλλος (…) Δεν λέω κάτι μυστικό, έχει διατυπωθεί ότι “δεν θέλουμε αυτό γιατί θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μεταλλαχτεί κ.λπ.”. Περίπου τα ίδια λέγονται και σήμερα για μετάλλαξη».

Οσο για το αν συνεχίζουν να είναι αυτοί εντός ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν ήθελαν τη διεύρυνση, είπε ότι κατά κύριο λόγο έφυγαν. «Γνώμη μου είναι ότι υπήρχε χώρος για τους περισσότερους, δεν σας λέω για όλους, για τους περισσότερους υπήρχε και για αυτούς που φύγανε, αλλά με συντεταγμένους όρους. Δηλαδή, αν το κόμμα αποφασίζει ότι θέλει να φτάσει μέχρι το προοδευτικό Κέντρο ή θέλει να ανοιχτεί στην κοινωνία, να διευρυνθεί αυτό εφόσον το αποφασίζει η πλειοψηφία, οφείλει να γίνεται σεβαστό από όλους.

Αυτό δεν γινόταν σεβαστό το προηγούμενο διάστημα και δεν έγινε πολύ περισσότερο μετά την εκλογή Κασσελάκη και γι’ αυτό είχαμε αυτή την τεράστια όξυνση. Προσωπικά ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξει αυτή η όξυνση, γιατί μάλλον κάποιοι σύντροφοι αισθάνθηκαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή