Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την κλιματική αλλαγή

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την κλιματική αλλαγή

Εθεσε το ερώτημα επίσης αν η κυβέρνηση επιμένει κόντρα στο σχέδιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή χαρακτηρίζοντάς τον «ψευδοεκσυγχρονιστή που δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά πορεύεται με το “μπάτε σκύλοι αλέστε” και εξυπηρετώντας κολλητούς».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει στην πρωτολογία του ότι ο κ. Φάμελλος ήταν επιθετικός είπε: «Είμαστε επιθετικοί γιατί έχουμε αξίες για την κοινωνία. Αν σας ενοχλεί θα χαμογελώ. Ωστόσο καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία για το Black Friday παρά να κάνετε καταστροφικές επιλογές για τη χώρα».

Ο κ. Φάμελλος επέμεινε ότι υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και διαχειριστικές μελέτες των δασών και για την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής από το 2016 αλλά ο πρωθυπουργός το απαξίωσε ως γραφειοκρατικό και επέρριψε ευθύνες για γραφειοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι μας είπατε για τα σχέδια; Οτι ήταν άχρηστα και επικαλεστήκατε ότι το φαινόμενο Daniel είναι κάθε χίλια χρόνια. Ωστόσο ακόμη και το σχέδιο που υπήρχε για την αντιμετώπιση του φαινομένου και προβλέπει την περιοδικότητα των 1.000 ετών, δεν το διαβάσατε. Το σχέδιο αντιμετώπισης της πλημμύρας υπάρχει από το 2007 και το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ηταν γραφειοκρατία τότε; Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτά είναι τερτίπια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Αυτά όμως ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007. Τα ίδια σχέδια που εμφανίζει σαν καινοτομία, για να αποφύγει την ευθύνη του τα παρουσιάζει σαν γραφειοκρατία».

Ρώτησε αν η κυβέρνηση επιμένει κόντρα στο σχέδιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία που ζητά να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου.

Γενικεύοντας υποστήριξε: «Μέσα στην πρόταση η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Τι άλλο κάνει; Τα βάζει με την επιστήμη, με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Οι επιστήμονες ήταν παρόντες στη μεγάλη φυσική καταστροφή, εσείς είσαστε απόντες και τώρα προσπαθείτε να τους φιμώσετε. Θέλετε να τους βάλετε κάτω από τον κ. Κικίλια. Γιατί θα τους ακούει καλύτερα; Είστε ψευδοεκσυγχρονιστής. Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου είναι απλήρωτοι. Για το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το τεχνικό δυναμικό του Δημοσίου έχουμε πλήθος παραιτήσεων και το 62% είναι άνω των 52 ετών. Το προσωπικό δεν αντικαθίσταται. Ο ψευδοεκσυγχρονιστής κ. Μητσοτάκης αφυδατώνει και από επιστήμονες μηχανικούς το Δημόσιο».

Εκανε ειδική αναφορά στην γέφυρα Ξηριά στη Μαγνησία λέγοντας ότι «την πήρε το ποτάμι» ενώ γενικότερα για τη Μαγνησία είπε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν μείνει δίχως αποζημιώσεις των μισθών τους, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών. Επίσης δεν αποζημιώθηκαν όσοι επλήγησαν από τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τώρα «λέτε ότι θα συστήσετε ξανά την Ειδική Γραμματεία». Ζήτησε η αρμοδιότητα για την κλιματική στρατηγική να μεταφερθεί συνολικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος που τώρα είναι μοιρασμένη σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας είπε: «Δεν έχετε προχωρήσει κανένα θεσμικό εργαλείο. Ζητάτε να μεταφερθεί το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Θέλετε να τακτοποιείτε κολλητούς, τότε όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”».

Κλείνοντας ρώτησε: «Τι θα κάνετε με τους πυροσβέστες; Θα προχωρήσετε σε αλλαγή προτύπων στον σχεδιασμό έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών; Στη Θεσσαλία οι κάτοικοι λένε ότι είναι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Για ποιο λόγο παραπέμφθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Θα παραμείνει ο σχεδιασμός για την εκτροπή του Αχελώου; Τι θα κάνετε με τα θέματα των αποζημιώσεων; Τι θα γίνει με το αναπτυξιακό σχέδιο, με την ειδική γραμματεία υδάτων;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT