Βορίδης για γάμο ομοφύλων: Αν υπάρξει κομματική πειθαρχία, θα παραιτηθώ

Βορίδης για γάμο ομοφύλων: Αν υπάρξει κομματική πειθαρχία, θα παραιτηθώ

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε τη θέση του κατά του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και της υιοθεσίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για θέματα δικαιοσύνης μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με αφορμή τη σύλληψη του 23χρονου για σωρεία επιθέσεων εις βάρος γυναικών στην περιοχή των Εξαρχείων. 

«Δεν μπορείς να αφήνεις ελεύθερο κάποιον ο οποίος έχει κάνει ένα τέτοιο αδίκημα», τόνισε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Συν τοις άλλοις, «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δικαστές να προσπαθούν να εξαντλούν το 18μηνο, αν έχουμε θέματα προφυλακίσεως. Ειδικά όταν έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αλλοδαπός. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι η διαμονή του αλλοδαπού έχει συνήθως περιστασιακά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρατήρησε πως «ξανανοίγει αυτή η κουβέντα και λέμε πάλι τα ίδια. Ισχύουν οι θέσεις μου, είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία». Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος και στα δύο (γάμος – υιοθεσία). 

«Οταν είσαι αντίθετος στον γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», ανέφερε θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης.

Προσέθεσε, όμως, ένα ακόμη επιχείρημα στη συζήτηση: «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και, επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και στην εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».

Ταυτοχρόνως μίλησε και για την επιλογή του πρωθυπουργού «να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, απάντησε: «Δεν το ξέρω, από ό,τι καταλαβαίνω, (σ.σ. θα ισχύσει) και στους υπουργούς».

Ερωτηθείς αν τίθεται ζήτημα παραίτησης, στην περίπτωση αξίωσης κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος “θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό”, δεν μπορώ να το κάνω».

Στο 23.55 το σχετικό απόσπασμα.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή