Υποβαθμίζουν τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Πυρετώδεις διεργασίες στην «ομάδα των 11»

Υποβαθμίζουν τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Πυρετώδεις διεργασίες στην «ομάδα των 11»

Σήμερα στις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει η ομάδα των «11» προκειμένου να συντονίσει τις κινήσεις της.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποχωρήσεις της νεολαίας, των πανεπιστημιακών και πολλών μελών από τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα δεν δείχνουν να πτοούν την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media υποβάθμισε την κινητικότητα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά και την τελευταία διάσπαση. Χαρακτήρισε «μαζική προπαγάνδα» τις αποχωρήσεις που προβάλλονται στα ΜΜΕ, προσθέτοντας: «Το τελευταίο δεκαήμερο αποχώρησε από τις Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον isyriza είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές. Γίνετε κομμάτι της σύγχρονης Αριστεράς, γραφτείτε στο https://isyriza.gr. Πάμε μπροστά!».

Οι επιθέσεις προς την πρώην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν σταματούν, με τον Πάνο Ρήγα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να τονίζει: «Φύγαν και ποιον διευκολύνουν; Για ποιον λειτουργούν υποστηρικτικά εντέλει; Για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατεβάζει ένα σωρό νομοσχέδια, η κοινωνία ασφυκτιά και δεν έχουμε ένα μέτωπο ισχυρότατο».

Για «μαζική προπαγάνδα» εις βάρος του κόμματος έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Είναι σαφής η στόχευση της ηγετικής ομάδας το κόμμα να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην οικονομία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου που συνεδρίασε στη Βουλή και στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια.

Οπως ειπώθηκε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα «προχωρήσει στην καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου καθώς βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία και αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και να καταθέσει εκ νέου πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με στόχο το άνοιγμα της αντιπολιτευτικής ατζέντας και ενόψει της παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, η Κουμουνδούρου επιτέθηκε στο Μαξίμου κατηγορώντας το πως δεν έχει συγκροτημένη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

Με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Κ», κομματικές πηγές τονίζουν πως στην κυβέρνηση χειρίζονται τα εθνικά θέματα με «εσωκομματικούς όρους»: «Στη Ν.Δ. φθάνουν στο σημείο να χωρίζουν τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι: ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο, ενώ ο νυν θέλει. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που βγαίνει προς την Τουρκία και τους εταίρους μας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος». Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης των προσώπων που θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet, Νικόλας Φαραντούρης, ορίστηκε σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Θέση κομβική, με δεδομένη τη μάχη των ευρωεκλογών που πλησιάζουν. Μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του Νίκου Κοτζιά από τον Στέφανο Κασσελάκη, ως επιστέγασμα του καλού κλίματος, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το μέλλον με τη συνοδεία ψαριού σε εστιατόριο στον Προφήτη Ηλία, στην Καστέλλα.

Πυρετώδεις διεργασίες στην «ομάδα των 11»

Σήμερα στις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει η ομάδα των «11» προκειμένου να συντονίσει τις κινήσεις της. Αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη η κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία βήματα:

• Το όνομα της κοινοβουλευτικής ομάδας το οποίο οι επικεφαλής έχουν αποφασίσει να κρατήσουν μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή. Από τις συζητήσεις που γίνονται και από το γεγονός ότι πηγές κοντά στους «11» αναφέρουν πως «στόχος είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση» γίνεται κατανοητό ποιες μπορεί να είναι οι λέξεις «κλειδιά» που θα συνθέτουν το όνομα.

• Το δεύτερο «παζλ» που καλούνται να λύσουν οι «πρώην 6+6» αφορά τα πρόσωπα που θα συντονίζουν το πρώτο στάδιο του εγχειρήματος. Ο Αλ. Χαρίτσης φέρεται να έχει κλειδώσει για τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. Οταν ρωτήθηκε σχετικά στο Mega απάντησε πως «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω και κάποιον άλλον ή κάποια άλλη σ’ αυτή τη θέση από την ομάδα… Δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα (με τον Στ. Κασσελάκη), το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό». Οι υπόλοιπες θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν είναι των δυο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, του γραμματέα, του διευθυντή της Κ.Ο. και του εκπροσώπου Τύπου.

• Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανακοίνωση της Κ.Ο. θα συνοδευτεί και από τις πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες των «11». Προγραμματίζονται εκδηλώσεις και περιοδείες, ενώ οργανώνεται τόσο η συνολική στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Βουλή για τη μάχη του προϋπολογισμού απέναντι στη Ν.Δ. όσο και η παρουσίαση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή