Μιχαηλίδου: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι δικαίωμα και υποχρέωση

Μιχαηλίδου: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι δικαίωμα και υποχρέωση

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το να ακούγονται από δημόσια χείλη τέτοιες τοποθετήσεις περί κατάργησης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας στη βουλευτή του κόμματος «Νίκη», Ασπασίας Κουρουπάκη, η οποία ζήτησε την κατάργησή του.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε επικριτικά ότι «την ώρα που οι ειδήσεις για την έκρηξη της σχολικής βίας είναι αλλεπάλληλες, η κυρία Κουρουπάκη ζητά να καταργηθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης χωρίς να δείχνει να καταλαβαίνει την κρισιμότητα του ζητήματος. Ενός ζητήματος εξαιρετικά ευαίσθητου που αφορά στην υγεία, στη συναισθηματική ωριμότητα και στην κοινωνικότητα κάθε ανθρώπου».

Η ίδια, από το βήμα της Βουλής, διευκρίνισε: «Το περιεχόμενο του μαθήματος είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ηλικία των παιδιών και οι δράσεις που προτείνονται υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας και προδιαγραφές σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με γνώμονα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται χωρίς ταμπού γύρω από θέματα σεξουαλικής υγείας για να αποκτήσουν υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά, να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και να αντιλαμβάνονται τη συναίνεση ως αναγκαία προϋπόθεση για κάθε σεξουαλική πράξη, συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας ότι «μέσα στο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον της τάξης και με πρόσβαση στη σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, στο έγκυρο και επιστημονικά κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν τα δικαιώματά τους πάνω στο σώμα τους, συζητώντας θέματα που τους απασχολούν. Ετσι, καλλιεργούνται ο σεβασμός και η αποδοχή των δικαιωμάτων των άλλων, η έμφυλη ισότητα και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι δικαίωμα των παιδιών και των εφήβων και υποχρέωση της Πολιτείας να την παρέχει».

Χαρακτήρισε μάλιστα «επικίνδυνο» το να ακούγονται από δημόσια χείλη τέτοιες τοποθετήσεις περί κατάργησης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.

Από την πλευρά της, η κ. Κουρουπάκη τόνισε ότι η Δανία, που από το 1970 και η Σουηδία ήδη από το 1955, εφαρμόζουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «είχαν ως αποτέλεσμα τα   αυξημένα ποσοστά διαζυγίων, αυτοκτονιών καθώς και αμβλώσεων».

Για κάθε χίλιες γεννήσεις στη Σουηδία γίνονται 2.655 αμβλώσεις, στη Δανία 3.205, ενώ στην Ελλάδα μόνο 302.

Η υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας, προέτρεψε την κ. Κουρουπάκη να καταθέσει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη, που συσχετίζει τον ρυθμό αυτοκτονιών στη Σουηδία και τη Δανία με τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή