Αρθρο Θ. Τζάλλα στην «Κ»: Για μια κομμένη Μόνα Λίζα

Αρθρο Θ. Τζάλλα στην «Κ»: Για μια κομμένη Μόνα Λίζα

Η πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό από τη λαϊκιστική δεξιά είναι αφόρητη. Εξ ου και οι ενέργειες περί δήθεν ενίσχυσης του προφίλ ως εθνικού ηγέτη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα με τον Ρίσι Σούνακ το ξεκίνησε ο Eλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο BBC ήταν χαλαρός μεν, αλλά απρόσεκτος. Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι τους είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ανεβάσει τους τόνους δημοσίως και θα συζητήσει ό,τι έχει να πει για το θέμα κατευθείαν με τον Σούνακ. Στην αρχή της απάντησης, το επιχείρημα και ο τόνος του πρωθυπουργού είναι σωστά. Υποστηρίζει ότι δεν είναι ιδιοκτησιακό το θέμα, αλλά ζήτημα επανένωσης.

Μετά όμως λέει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν και ανήκουν στην Ελλάδα, ότι κόψατε τη Μόνα Λίζα στη μέση και πως είναι υπομονετικός άνθρωπος αλλά δεν βλέπει πια πρόοδο. Αυτός ο τόνος είναι τόσο-όσο ώστε να σηκώσεις αχρείαστα το θέμα σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης και να σπάσεις τελικά το πρωτόκολλο. Και το κάνεις μάλιστα σε έναν ιδεολογικό σύντροφο τη στιγμή που οι λαϊκιστές μέσα στο κόμμα τον έχουν ρίξει στα σχοινιά, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν είκοσι μονάδες πίσω από την αριστερή αντιπολίτευση. Εκεί τείνεις χείρα βοηθείας και κρατάς τους τόνους χαμηλούς.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε σκόπιμα, μένει να δούμε τι ακριβώς εξυπηρετεί την ελληνική υπόθεση μία διπλωματική διένεξη. Πηγαίνει σίγουρα κόντρα στον τόνο που διατηρούσε μέχρι σήμερα η Αθήνα, δηλαδή χαμηλοί τόνοι και ρεαλιστική συμφωνία. Το επιχείρημα ότι δήθεν ο Μητσοτάκης άδειασε τον Σούνακ για να κάνει τον καλό στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Στάρμερ που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρωθυπουργός ακούγεται πολύ τραβηγμένο.

Το πιθανότερο είναι ότι όλα προέκυψαν στη στιγμή και ως ατύχημα. Η αντίδραση του Σούνακ δείχνει ένα πρωθυπουργικό γραφείο σε τρικυμία που δεν ξέρει να διαβάζει όσα προκύπτουν στο μέγεθός τους. Δεν ακυρώνεις ολόκληρη συνάντηση με ομόλογό σου για ένα τετριμμένο επιχείρημα περί κλοπής ούτε για νεολογισμούς του στυλ κομμένη Μόνα Λίζα. Η πίεση όμως στον Βρετανό πρωθυπουργό από τη λαϊκιστική δεξιά είναι αφόρητη. Εξ ου και οι αψυχολόγητες ενέργειες περί δήθεν ενίσχυσης του προφίλ ως εθνικού ηγέτη.

Το δύσκολο ερώτημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι αν ο Μητσοτάκης θα έσπαγε ποτέ το πρωτόκολλο με αυτόν τον ανέξοδο τρόπο, αν είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Μακρόν. Δύσκολο να το φανταστούμε. Εκεί φαίνεται και το βαθύτερο, τρέχον πρόβλημα για τη Βρετανία.

Αμφιλεγόμενοι πρωθυπουργοί, όπως ο Μπόρις Τζόνσον ή η Λιζ Τρας, μία απονενοημένη έξοδος από την Ε.Ε., σκάνδαλα όπως το Partygate.

H Βρετανία ξανά και ξανά στέλνει το μήνυμα ότι δυσκολεύεται να πάρει η ίδια στα σοβαρά τον εαυτό της ώστε να έχει την απαίτηση να την πάρουν σοβαρά και οι υπόλοιποι. Ισως σε αυτό το παράδοξο τοπίο να βρέθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώ επιχειρηματολογούσε το πρωί της Κυριακής στο BBC. Φάνηκε σαν να απαξιώνει ενστικτωδώς την επικείμενη συνάντηση με τον Σούνακ και να υποτιμά τον αντίκτυπο των δηλώσεών του σε ένα πολιτικό τοπίο που βράζει.

Η συνάντηση ακυρώθηκε και από χθες το πρωί οι Βρετανοί κάνουν χάζι τον πρωθυπουργό τους Ρίσι Σούνακ που ξεσήκωσε το σύμπαν για ένα ζήτημα ανάξιο λόγου. Πρώτοι και καλύτεροι εκείνοι που ο Σούνακ προσπάθησε να κατευνάσει με την ηρωική ακύρωση: οι δεξιοί λαϊκιστές λένε τώρα ότι ο πρωθυπουργός καβγαδίζει για τα μάρμαρα ενώ έπρεπε να συζητάει τα πλοία με τους πρόσφυγες.

* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι δημοσιογράφος και εργάζεται σε think tank στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή