Κρίσιμο ορόσημο για την υπόθεση του Μπελέρη

Κρίσιμο ορόσημο για την υπόθεση του Μπελέρη

Στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Δεκεμβρίου, «μετά 6 μήνες κωλυσιεργίας», θα κριθεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί, όπως είπε χθες ο ίδιος ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να φανεί με ποιο τρόπο θα κινηθεί η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα έναντι της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Σήμερα, συγκεκριμένα, εισέρχεται εκ νέου στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) το ζήτημα της επιστολής που εκκρεμεί να φθάσει στα Τίρανα ως ένα πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων για πέντε θεμελιώδη κεφάλαια.

Πολλαπλές ευκαιρίες

Η Αθήνα θα έχει πολλαπλές ευκαιρίες να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη είναι αρκετά σκληρά, ενώ ως γνωστόν αντίστοιχη στάση τηρεί και η Ουάσιγκτον, η οποία βεβαίως δεν διαδραματίζει κάποιο θεσμικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία, πιέζει ωστόσο για την ταχύτερη δυνατή ένταξη όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ των Δυτικών Βαλκανίων και στην Ε.Ε. Για την Αθήνα η στάση των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη αποτελεί αποκλειστικά και μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής τάξης και ουδεμία σχέση έχει με διμερή διαφορά, άποψη η οποία έχει επανειλημμένως τονιστεί και από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου.

Στη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Μπελέρης ανέφερε επίσης ότι αποτελεί θύμα «κυνηγιού μαγισσών» από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε ότι το κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν λειτουργεί. «Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της στη Βουλή, υπάρχει κυνήγι μαγισσών από πλευράς (αλβανικής) κυβέρνησης, όποιος δεν είναι αρεστός από τον Ράμα διώκεται ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει ισονομία», υπογράμμισε. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οταν κάποιος δεν έχει καταδικαστεί και η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει, μπορεί να ορκιστεί. Για το ίδιο αδίκημα είμαι προφυλακισμένος, ενώ άλλοι δύο δήμαρχοι είναι στα καθήκοντά τους τη στιγμή που υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες στις άλλες δύο περιπτώσεις. Ενας και μοναδικός μάρτυρας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε με 7.000 ευρώ, ενώ ο διευθυντής της αστυνομίας της Χειμάρρας προήχθη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπελέρης.

«Κατευθυνόμενοι»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χειμάρρας, η κατάσταση στο εσωτερικό της Αλβανίας δεν είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Ράμα, ο οποίος –όπως είπε– υποστηρίζεται από «πάρα πολύ λίγους και κατευθυνόμενους». Ενώ εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την υποστήριξη που λαμβάνει όχι μόνο από τους Χειμαρριώτες συμπατριώτες του, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT