Εντός και Εκτός: Η απόδραση του Τασούλα

Εντός και Εκτός: Η απόδραση του Τασούλα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε χωρίς παρατράγουδα η αεροναυτική άσκηση «Dogu Akdeniz ’23» της Τουρκίας, με σχεδόν απόλυτο σεβασμό των κανόνων. Μικρή παρασπονδία θεωρούνται οι συνολικά 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών (καμία σχέση με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου). Το αξιοπερίεργο βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά ότι μια από τις παραβάσεις έγινε από πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Το Πακιστάν συμμετέχει κάθε χρόνο στην «Dogu Akdeniz» και σχεδόν κατά πάγια τακτική δημιουργεί προβλήματα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υπενθυμίστηκε αρμοδίως ότι την τελευταία φορά που η ελληνική πλευρά κοίταξε τον χάρτη, το Πακιστάν συνόρευε με το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ινδία…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις άπειρες γραφικότητες και τις πληθωρικές προσωπικότητες, έχει και τα διαδικαστικά της. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «11» που, σε κάθε περίπτωση, θα συνοδευτεί και από μια πολιτική εκδήλωση. Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν το στίγμα του νέου εγχειρήματος και –ουσιαστικά– θα ανακοινώσουν την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Για τυπικούς λόγους θα πρέπει να κατατεθεί και ένα καταστατικό στον Αρειο Πάγο. Φορολογικό νομοσχέδιο και προϋπολογισμός θα είναι η «μητέρα των μαχών» για τους πρώην συντρόφους, που θα «διαγκωνιστούν» για τον ρόλο της πιο ισχυρής αντιπολίτευσης. Οι «11» δεν θέλουν μόνο να ασκήσουν κριτική, αλλά και να παρουσιάσουν τις δικές τους οικονομικές προτάσεις, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την Πολιτική Γραμματεία συγκαλεί σήμερα το απόγευμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να συσφίγξει τις σχέσεις με τους 36 βουλευτές του κόμματος, χθες βρέθηκαν όλοι μαζί σε καφέ-μπαρ στο Παγκράτι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ήταν χθες στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου Αθανάτων. Δεν τον αδικώ, καθώς στη Βουλή τα πράγματα ήταν ζόρικα. Κι επειδή ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είναι ένας «μικρός άρχων» όλων των διαδικαστικών πραγμάτων, προβλέπω ότι θα του πάρει κάποιον καιρό να διαχειριστεί όσα έρχονται. Εν προκειμένω, χθες η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο επιστολές της, προς την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, έδωσε συνέχεια στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί ως προς τη συμμετοχή της σ’ αυτή την επιτροπή, καθώς δημιουργείται «προβληματισμός» αναφορικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπό της, μια και είναι συνήγορος οικογενειών στην υπό εξέλιξη ποινική διαδικασία για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, υπάρχει προσυνεννόηση «των βουλευτών της Ν.Δ., Προεδρείου και μελών, και του επίσης βουλευτή Ν.Δ. προέδρου της Βουλής», αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Οπως καταγγέλλει, πρόκειται για «κραυγαλέα μεθόδευση», με στόχο τόσο το «να φαλκιδευτεί» η συμμετοχή της Πλεύσης Ελευθερίας και της ίδιας στην Επιτροπή, όσο και για άλλα, όπως «για την περιστολή του προβλεπόμενου από τον κανονισμό της Βουλής δικαιώματος» να ομιλεί και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, όσο και ως αρχηγός κόμματος, όποτε το ζητήσει.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου χθες, όπως σας ενημέρωσα εγκαίρως, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Μπλίνκεν έδειξε ενδιαφέρον για τη σημερινή υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιείται στη Β. Μακεδονία και θα είναι παρών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ΟΑΣΕ είναι ένας Οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 57 χώρες και η σημερινή διάσκεψη έχει μποϊκοταριστεί μόνο από την Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες. Ο κ. Γεραπετρίτης ακύρωσε τελευταία στιγμή τη μετάβασή του στα Σκόπια, καθώς προέκυψε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Η Ελλάδα πάντως θα συμμετάσχει κανονικά με τον μόνιμο αντιπρόσωπό της, πρέσβη Κωνσταντίνο Κόλλια.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κεντρώο κόμμα. Ο στρατηγικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη περί του “ελληνικού ονείρου” μετατρέπει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα. Αποτυπώνει τις θέσεις του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού…». Αυτά είπε (ΣΚΑΪ) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η στήλη δεν χρειάζεται να προσθέσει τίποτα παραπάνω, καθώς η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια από μόνη της. Ας αφήσει καλού-κακού η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα πανεπιστήμια και ας πιάσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μήπως και ενισχυθεί η ικανότητα κατανόησης κειμένου και απόδοσης του νοήματός του σε λίγες αράδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή