Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέα επίθεση Σούνακ, νέα διάψευση Αθήνας

Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέα επίθεση Σούνακ, νέα διάψευση Αθήνας

Παρά τις αιχμές του Βρετανού πρωθυπουργού χθες στη Βουλή, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει το θέμα της αντιπαράθεσης με το Λονδίνο επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ελληνική πλευρά, επιμένοντας πως υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να μη συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών.

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να μπει τέλος στην 48ωρη διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου που πήρε διεθνή δημοσιότητα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως χθες, παρότι η Αθήνα ήδη από το βράδυ της Δευτέρας είχε στείλει μηνύματα πως δεν θέλει η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ να αποτελέσει αφορμή για διολίσθηση των διμερών σχέσεων, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση. Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, μετά την πρωτοφανή αγένειά του να ακυρώσει τη συνάντηση, υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασής του και εξαπέλυσε νέα πυρά εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τη συμφωνία τους να μη μιλήσουν για τα Γλυπτά.

Επιμονή

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη βρετανική Βουλή, ο Ρίσι Σούνακ άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυριζόμενος ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος», επαναλαμβάνοντας πως «αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις». «Οταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε, επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών. Η Αθήνα, πάντως, διέψευδε και πάλι μετ’ επιτάσεως όσα ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον AΝΤ1, σημείωσε πως προφανώς και το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα οικονομικά ζητήματα, τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και γενικώς στη διεθνή σκακιέρα, πρόσθεσε όμως πως δεν είναι δυνατόν ο Ελληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και να μη θέσει το θέμα των Γλυπτών, κάτι «που είναι γνωστό στην άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς, δε, εάν οι Βρετανοί είχαν ζητήσει να «κρατηθεί χαμηλά το θέμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν τίθεται καμία συζήτηση μη προβολής των διαρκών, των πάγιων ελληνικών θέσεων που δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση».

«Θετική πλευρά»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μίνι διπλωματική κρίση κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δείχνοντας τη διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Μιλώντας για ένα «ατυχές» περιστατικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θεωρεί ότι το συμβάν δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε δεύτερο χρόνο, καθώς «έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε και τη «θετική πλευρά» καθώς, όπως είπε, με την ακύρωση αυτής της συνάντησης απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα η υπόθεση των Γλυπτών «όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη».

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών χρονολογείται ίσως και από την αρχή της σύστασης του κράτους, το οποίο ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και έχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι το μεγάλο κέρδος, προσθέτοντας πως «μερικά ζητήματα δεν λύνονται αυτόματα» και «θέλουν τον χρόνο τους» και «υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT