Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Επίθεση Κασσελάκη προς πάσα κατεύθυνση

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Ο πρώην πρόεδρος εισήλθε εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και έλαβε τη θέση του αφού πρώτα χαιρέτισε όλους τους βουλευτές.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει πως «είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την ιστορία και τη δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας».

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-1
INTIME News

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης «επιτέθηκε» στους αποχωρήσαντες βουλευτές, σημειώνοντας πως μερικοί «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους».

«Για μήνες, δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», σημείωσε.

«Είμαστε συρρικνωμένοι αλλά και πιο ενωμένοι από ποτέ»

Απευθυνόμενος προς το σώμα των βουλευτών, είπε πως «η ηθική μας παρουσία είναι 47 βουλευτές». «Μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 βουλευτές. Η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία ήταν και θα είναι 47 βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός. Μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε πως η πραγματικότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. «Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» είπε. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών», πρόσθεσε. 

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-2
INTIME News

«Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-3
INTIME News

«Προσβλητική η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας «προσβλητική» τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Εχουμε την προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον κύριο Μητσοτάκη και τη χώρα μας. Αποδοκίμασα τη στάση του Σούνακ που επέδειξε αλαζονεία, για ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του. Απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

«Πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα».

Πυρά στην κυβέρνηση – Προτάσεις για κόκκινα δάνεια και φορολογία

Ακολούθως, ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε βέλη προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα για να πάρει την ψήφο των πολιτών και ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Για τη φορολογία, δήλωσε πως «έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Με έσοδα – έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα. Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη. Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες».

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια, «ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης από την ΕΛΣΤΑΤ».

Συνέχισε τονίζοντας πως «η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Τα δάνεια θα διαγράφονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει».

Φωτογραφίες από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα:

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-4
INTIME News

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-5
INTIME News

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-6
INTIME News

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-7
INTIME News

Επίθεση Κασσελάκη στην Κ.Ο. των 11 – «Οφειλαν να παραδώσουν τις έδρες τους»-8
INTIME News

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή