Θεωρείο: Στην ατζέντα από το 2019

Θεωρείο: Στην ατζέντα από το 2019

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί αρκετοί να μην το θυμούνται, αλλά η επιστολική ψήφος είναι στην ατζέντα της Ν.Δ. από το 2019, καθώς είχε τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης από τον τότε εισηγητή της πλειοψηφίας Κώστα Τζαβάρα, με στόχο να ενσωματωθεί στη διάταξη για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. Ο πρώην βουλευτής Ηλείας είχε επισημάνει ότι η επιστολική ψήφος χρησιμοποιείται σε 38 από τις 45 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ύψωσε απαγορευτικό το ΚΚΕ και δεν συναίνεσε στην ψήφιση του άρθρου, κάτι που οδήγησε στο ναυάγιο της πρότασης, μιας και η Ν.Δ. ήθελε να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές.

«Κλειδί» οι ομογενείς

Πριν από λίγες ημέρες, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας όταν ρωτήθηκε τι ποσοστό περιμένει να φέρει η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αιφνιδίασε τους συνομιλητές του λέγοντας πως δεν θα απέκλειε το κυβερνών κόμμα να φτάσει ξανά πέριξ του 40%. Η πρόβλεψή του μπορεί να φάνηκε υπεραισιόδοξη, αλλά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού όλοι έβγαλαν το μπλοκάκια, αφού η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου «μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή των ομογενών που σε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφίζουν Ν.Δ.», όπως έλεγε «γαλάζιος» υπουργός. Εκεί συνομιλητής του πρόσθεσε «και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν», προβλέποντας πως η Χαρ. Τρικούπη θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου.

Κλείσιμο με μη κρατικά

Στο χθεσινό υπουργικό ήταν αρχικά σχεδιασμένο να συζητηθεί το «εμβληματικό» νομοσχέδιο για την παιδεία. Τελικά, καθώς οι ανακοινώσεις για την επιστολική ψήφο κυριάρχησαν χθες, κρίθηκε ότι θα «καπέλωναν» επικοινωνιακά το νομοσχέδιο του Παιδείας, το οποίο τελικά θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό, που θα διεξαχθεί 18-19 Δεκεμβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να κλείσει τη χρονιά με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που θα δώσει και το στίγμα για τη χρονιά που έρχεται.

Τρεις κατηγορίες

Σε τρεις συγκεκριμένους τομείς εστίασε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας, και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, με θέμα τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις. «Στόχος είναι να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα εστιάσει σε πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, στην υγεία και στην εκπαίδευση, που αποτελούν άλλωστε βασικούς τομείς στους οποίους θέλει να παρέμβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στήριξη Παπασταύρου

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του στο σχέδιο νόμου για την άρση ασυλίας των τραπεζιτών, ο Σταύρος Παπασταύρου στήριξε απολύτως την απόφαση του Γιώργου Φλωρίδη, καθώς πείστηκε για την ορθότητά της. Βασικό επιχείρημα, ώστε να υποχωρήσει κάθε επιφύλαξη του υπουργού Επικρατείας, είναι πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας και της οικονομίας στην κανονικότητα, μιας και η ασυλία των τραπεζικών στελεχών είχε θεσμοθετηθεί σε ένα χρονικό σημείο που η οικονομία της χώρας ήταν ακόμη σε φάση ανάρρωσης από τη δεκαετή κρίση. «Ο Φλωρίδης εμπνευστής και ο Παπασταύρου αρωγός» ήταν η φράση που ειπώθηκε σε σύσκεψη και δείχνει τη σύμπνοια για την απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή